Šogad Zinātnes nedēļā Salaspilī viss par, ap un ar pākšaugiem

Šoreiz zinātnes nedēļa un Zinātnieku nakts norisināsies pākšaugu zīmē. Zirņi un pupas – tas ir pirmais, kas nāk prātā, tāpēc šoreiz celsim godā tos un vēl daudz ko citu, kas ripo, vijas, zied un dod augļus.

Pasākumu sēriju ievadīs zinātnes šovs Salaspils skolēniem 26. septembrī plkst. 13.00 kultūras namā “Enerģētiķis”. Savukārt tai pašā dienā plkst. 18.00 “Rīgavā” norisināsies prāta spēles par pākšaugu tēmu. Par erudītākās komandas titulu sacentīsies Salaspils novada iestāžu un biedrību komandas.

No 26. līdz pat 30. septembrim zinātnes šovi notiks pirmsskolas izglītības iestādēs un skolās, Salaspilī ieradīsies arī tehnobuss, ekskursijās uz NBD oranžēriju dosies skolēni

Zinātne ir visur - arī virtuvē un veselīgos smieklos. Vai gribat saņemt balvā saimniecībā noderīgu lietu, piemēram, multivāres katlu vai blenderi? Sameklējiet savas labākās pākšaugu ēdienu receptes, zīmējiet jautras bildītes par zirņiem, pupām un citiem līdzīgajiem, sūtiet uz [email protected]! Kas zina, varbūt jauns rīks virtuvē būs jūsu. Šeit fotorecepšu konkursa un karikatūru konkursa nolikumi.

30.septembrī jau tradicionāli Zinātnes nedēļas kulminācijas pasākumi un Zinātnieku nakts norisināsies NBD un oranžērijā, kur varēs apskatīt ekspozīciju “Eksotiskie zirņu radinieki”.

Vēlaties sportisku aktivitāti ar zinātnisku ievirzi visiem vecumiem? Lūdzu! Visu dienu varēs izaicināt sevi un citus, kā arī iepazīt NBD teritoriju, piedaloties orientēšanās spēlē “Garā pupa”.

Arī šogad būs skatāma šovprogramma “Krāšņā ķīmija” - aizraujošs vizuāls baudījums ikvienam. Interesanti, ar ko šoreiz mūs pārsteigs atraktīvie laboranti?

Tāpat ciemos būs pazīstami vieslektori. Norisināsies tematiskas darbnīcas bērniem, tiks vārīta lielā zirņu zupa.

Jau būs zināmi arī fotorecepšu un karikatūru konkursu uzvarētāji, un tieši 30. septembra vakarā sitīs viņu laimīgā stunda, kad tiks pasniegtas balvas.

Gaismas šovu “Staro oranžērija” pagājušogad gaidīja teju visi Zinātnieku nakts apmeklētāji. Tas notiks arī šogad. Un te nu īpaši laba ziņa: ja pagājušo reizi īstam baudījumam ļoti pietrūka mūzikas, tad šogad būs arī tā!

Zinātniskus piedzīvojumus 30. septembrī piedāvās arī Latvijas Universitātes Bioloģijas institūts Salaspilī, Miera ielā 3. Ja botāniskajā dārzā dominēs pākšaugi, tad institūtā jau no plkst. 18.00 būs arī citas, ļoti daudzveidīgas un pat intriģējošas aktivitātes.

Institūta vestibilā varēs apskatīt Jauno mēdiju mākslas darbu, kas modelēs norises dabā - interaktīvu video instalāciju "Pagātnes putekļi". Tā taps sadarbībā ar Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratoriju.

Eksperimentālajā darbnīcā “Saistošā mikropasaule” gaismas mikroskopā varēs apskatīt mikroorganismus (baktērijas, raugus, mikroskopiskās sēnes), vienšūņus, sīkkukaiņus (ērces, kolembolas), binokulārā aplūkot dažādas augu sēklas, putekšņus, sporas. UV gaismā vizualizēt DNS un RNS fragmentus.

Apmeklētājiem, kas iegriezīsies kādā tumšā telpā, būs iespēja iepazīties ar pikoplanktona jeb pikocianobaktēriju un nanoplanktona organismu bioloģiju un ekoloģiju un apskatīt paraugus epifluorescences mikroskopām kā arī pie reizes noskaidrot, ko nozīmē visi šie sarežģītie nosaukumi.

Improvizētā laboratorijā “No šūnas līdz augam” institūta zinātnieki nodemonstrēs augu audzēšanu audu kultūrās. Apmeklētāji varēs pārliecināties par nātrija hlorīda, ko ikdienā saucam vienkārši par sāli, uzkrāšanos un ietekmi uz augu šūnām, aplūkot liepu lapas ar sāls izraisītiem dažādas pakāpes bojājumiem

Ko mēs zinām par elektromagnētisko lauku? Kā tas ietekmē cilvēka veselību? Jau no 18.00 katru stundu LUBI zālē varēs noskatīties demonstrējumus magnetobioloģijā un noklausīties stāstījumu par elektromagnētiskā laika ietekmi uz cilvēku. Apmeklētāji varēs arī izmērīt elektromagnētisko lauku savam mobilajam telefonam.

Šo apmeklējumu gan lūgums laicīgi pieteikt pa tālruņiem 67944988; 26468197 vai e-pastu: [email protected].

Savukārt tos, kuri 30. septembri pavadīs Kurzemes pusē, ciemos aicina LU Bioloģijas institūta Papes Ornitoloģisko pētījumu centrs. Tā apmeklētāji varēs apskatīt putnu un sikspārņu murdu, tīklus un gredzenus, kā arī, ja būs piemēroti laika apstākļi, piedalīties ķeršanā un gredzenošanā, novērot naktsputnu migrāciju starmeša gaismā un sikspārņu migrācijas saucienus ultraskaņas detektorā. Par apmeklējumu lūgums sazināties ar Gunāru Pētersonu (tālr. 29439097), Oskaru Keišu (tālr. 29236300) vai Donātu Spali (tālr. 26372932).

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Latvija
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42941189sec.