Sešas kultūras kļūdas sešās dažādās valstīs

Ceļošana un pasaules izzināšana lielākoties asociējas ar patīkamu satraukumu, jauniem iespaidiem un pozitīvām emocijām. Piemēram, daudzi jaunieši izvēlas uz pusgadu vai gadu doties kultūras apmaiņas programmā uz sev pievilcīgāko valsti. Tomēr vietējās kultūras noteikumu neievērošana var izsaukt piktus skatienus, kas vērsti Jūsu virzienā, vai pat paviesošanos policijas iecirknī. Tādēļ, lai palīdzētu Jums izvairīties no biežāk pieļautajām kultūras kļūdām, piedāvājam dažus noderīgus padomus.

Francija

Daudzos veikalos Francijā ieteicams palūgt pārdevējam parādīt preci, nevis pašam to paņemt no plaukta. Šis noteikums īpaši strikti attiecas uz alkohola un apģērbu veikaliem, un tā neievērošana var izraisīt neapmierinātību no pārdevēju puses.  

Skaļas sarunas un uzvedība publiskā vietā tiek uzskatīta par nepieklājīgu. Ja ieklausīsieties vietējo iedzīvotāju sarunās, pamanīsiet, ka franči parasti runā maigā un pieklusinātā balsī. Tāpat ieteicams paņemt līdzi vārdnīcu, jo būs grūti atrast cilvēku, kurš būs gatavs komunicēt angļu valodā.

Japāna

Vienas no lielākajām kļūdām, ko iespējams pieļaut Japānā, ir ēšana, dzeršana un runāšana pa telefonu sabiedriskajā transportā, kā arī mēģinājums pašam atvērt taksometra durvis. Runājot par galda etiķeti, ir aizliegts pašam papildināt savu dzēriena glāzi. Uzņemoties šo lomu, dzēriens vispirms jāielej vecāka gadagājuma cilvēkiem.

Dāvanu pasniegšanas tradīcijas Japānā tiek uztvertas ļoti nopietni. Lai gan ārzemnieki ir atbrīvoti no dāvināšanas pienākuma, neliels suvenīrs no mītnes zemes skaitās patīkams žests. Ņemot vērā faktu, ka japāņu mājokļi parasti ir nelieli, ieteicams dāvināt lietas, ko iespējams ātri patērēt – saldumus, alkoholu, arī ziedus.

Norvēģija

Norvēģijā pret visiem vēršas neformāli un cilvēkus uzrunā vārdā. Kopumā norvēģu valoda un izteiksmes veids ir tiešs – pat ja norvēģim nepieciešams kāds pakalpojums no Jūsu puses, reti dzirdēsiet vārdu „lūdzu”. No otras puses, vārds „paldies” jāsaka gandrīz jebkurā dzīves situācijā – gan saņemot atlikumu pārtikas veikalā, gan pēc maltītes.

Līdzīgi kā daudzās Āzijas valstīs, arī Norvēģijā, ienākot mājās, jānovelk apavi. Šis noteikums sevišķi stingri jāievēro ziemā. Ja esat uzaicināts uz vakariņām, ieteicams nekavēt vairāk kā 15 minūtes.

Singapūra

Ja esat košļājamās gumijas fans un plānojat doties uz Singapūru, esiet uzmanīgi! Košļājamā gumija 1992. gadā tika aizliegta ar likumu, līdz ar to tūristiem ir aizliegts to ievest. Pat ja košļeņu paciņa Jūsu somiņā aizķērusies netīšām, varat saņemt naudas sodu līdz pat 3000 USD.

Lai labāk iejustos vietējā kultūrā, droši varat atraugāties, strēbt un čāpstināt, tādējādi izrādot atzinību un pateicību par gardo maltīti.   

Vācija

Nekad neapsveiciet cilvēku pirms viņa dzimšanas dienas – vietējie tic, ka tas var nest nelaimi. Runājot par dzimšanas dienām, Vācijā pastāv tradīcija 16 gadu jubilejā uz galvas bērt miltus, bet 18 gadu jubilejā – sasist olu.

Pretēji pastāvošajiem stereotipiem, vācieši ir gana runātīgi. Līdzīgi kā Norvēģijā, izteiksmes veids ir konkrēts un tiešs, tādēļ nevajag to uztvert kā nepieklājību vai pret sevi vērstu nepatiku. Ja kādam uzdosiet jautājumu „kā Tev iet?”, nebrīnieties par 10 minūšu garu izklāstu – vācieši šo amerikāņiem raksturīgo sveicienu, uz kuru parasti netiek gaidīta atbilde, uztver burtiski.   

Itālija

Ja Itālijā vēlaties justies kā „savējais”, Jums obligāti jāievēro vienkāršā, bet ļoti nozīmīgā kafijas etiķete. Nepasūtiet kapučino pēc 10:30, jo Itālijā tiek uzskatīts, ka pienu var lietot tikai brokastīs. Jāņem vērā, ka kafijas cena var atšķirties atkarībā no veida, kā vēlaties to baudīt – visaugstākā cena ir pie galdiņa, nedaudz zemāka pie bāra letes, un viszemākā – pērkot kafiju līdzņemšanai. Tāpat nav pieņemts kafiju dzert maltītes laikā.

Līdzīgi noteikumi attiecas arī uz ēdienu – Itālijā pieņemts maltītes baudīt, sēžot pie galda, nevis atrodoties ceļā.

Ja vēlaties pilnībā iepazīt kādas valsts kultūru un apgūt valodu, iesakām doties kultūras apmaiņas programmā. Mācības izvēlētās valsts skolā, dzīvošana vietējā viesģimenē un neaizmirstama pieredze! EC Durbe piedāvājumu klāstā ir apmaiņas programmas jauniešiem no 15 līdz 18 gadu vecumam vairāk nekā 20 pasaules valstīs.

Vairāk informācijas skatieties mājaslapā un 27. oktobrī plkst. 17:00 nāciet uz informatīvu semināru. Pieteikšanās dalībai seminārā šeit vai pa tālruni 67223122. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Uzņēmumi


Jūrmalas TIC
,


Estravel Latvia
,


Novatours
,


Latvia Tours
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.23228097sec.