Uzzini, ko vērts nobaudīt Latvijas reģionos

Pavasarim iestājoties, ģimeņu un draugu izbraukumi brīvdienās kļūst par regulāru un iecienītu aktivitāti daudziem. Vai tie būtu dažādi apskates objekti, kultūras pasākumu apmeklējumi, dārza talkas vai arī citas aktīvās atpūtas nodarbes – enerģijas atgūšanai un patīkamam atpūtas mirklim ir svarīga arī garda maltīte. Gardēde Signe Meirāne sniedz ieskatu par mūsu reģionu tradicionālo virtuvi un to, ko ir vērts nobaudīt, apceļojot un iepazīstot Latviju.

Latvija. It kā neticami maziņa, bet tajā pašā laikā tik liela un daudzveidīga. Un, jā, te, protams, runājam par ēdienu, ko gan citu. Daba jau arī mums ir dažāda, bet tomēr te nav Peru, kur ir tuksnesis, sniegoti kalni, Amazone un okeāns. Neskatoties uz to, mums ir ļoti daudz – mums ir meži, lauki, jūra un ezeri. Viss, kas piedāvā tik daudz, lai mēs būtu laimīgi un garšīgi paēduši. Un mūsu nacionālie ēdieni nav tikai karbonāde, kotlete, kāposts un kartupelis jeb slavenais 4K. Arī ar šašliku un siļķi kažokā mēs neaprobežojamies kā latvieši savā zemē, savā virtuvē, savās tradīcijās, jo mums ir daudz kas vairāk.

Ja pajautātu, kas tad ir mūsu tradicionālie Latvijas ēdieni, lielākā daļa nosauktu tos pašus klasiskos, slavenākos ēdienus – pīrāgi, medus kūka, rupjmaizes kārtojums, kotletes, kartupeļi, karbonāde, siļķe un krējums. Jā, tie nenoliedzami ir vieni no ēdieniem, kas mums patīk, ko zinām, ar ko asociējam sevi. Tomēr tas ir tik šauri, zinot, ka katrs mūsu reģions, tā tradīcijas un cilvēki var piedāvāt daudz vairāk. Taisnības labad gan jāteic, ka daudzos reģionos un pilsētās ir grūti atrast šos tik interesantos un tradicionālos ēdienus, ja nepazīsti nevienu tuvāk, tikai kādu kafejnīcā strādājošo. Šeit neliels ieskats, ko iesaku nobaudīt, esot katrā reģionā, jo ne velti saka: "Kas meklē, tas atrod!"

Vidzeme

Vidzeme ir viens no mežainākajiem reģioniem, līdz ar to arī piedāvā mežaini garšīgas lietas, turklāt ne tikai vasarā, bet cauru gadu, jo tieši meža veltes ir tās, ko iekonservējam visam gadam. Pateicoties Gaujai un ezeriem, šeit netrūkst zivju. Pateicoties mežiem, šeit cieņā ir arī medījumi. Un augsne ir tik auglīga, ka aug it viss.

Esot Vidzemē, tev noteikti jāmeklē lieliska, spēcīga un pamatīga rudzu maize, jo tā vidzemniekiem sanāk ļoti laba. Lai maizi papildinātu, nebūs grūti atrast spēcinošo kaņepju staku, kuru, gribētos teikt, vidzemnieki ēd karotēm. Speķa pīrādziņi šeit vienmēr bijuši lielā cieņā un ir vēl arvien, tāpat kā citas maizes, piemēram, karašas un piena baltmaizes. Vispār liekas, ka vidzemnieki bijuši un joprojām ir tādi maizes ēdāji, jo nevar nepieminēt arī uz malkas plīts ceptās vafeles un pankūkas.

Ja sanāk atrast kādu, kurš vēl gatavo, tad noteikti jāpamēģina koča (grūbu putra) un kartupeļu klimpas. Bet, ja gribas ko modernāku, tad Vidzemē ir ļoti daudz lielisku gaļas audzētāju, pie kuriem var arī gaļu uzgrilēt. Iecienīti ir arī ēdieni no piena produktiem, kā sviests, siers un saldējums (šajā jomā rūjienieši vienmēr izcēlušies), un kotletes, kuras nekur tā netaisa kā Vidzemes dziļajos laukos.

Latgale

Latgale ir kā pavisam cita pasaule, kas ir ietekmējusies no kaimiņvalstu produktiem un ēdienkartes. Šeit to, ko liek galdā, ļoti nosaka ezeri, tad meži un tad lauki. Līdz ar to, esot Latgalē, būtu pat nepieklājīgi nenobaudīt kādas zivis, kuras vasarā pasniedz ar meža sēnēm. Pavasaris ir laiks, kad latgalieši vāra batviņus (jauno biešu un lapiņu zupu), kas ir dievīga. Tāpat šeit pasniegs rudens ražas

burkānu sautējumu cimusu (ar veco labo sviestu), bet ziemā cienās ar buljona putraimu zupu (kas ir ļoti sātīga) un auzu keisieļi. Sagatavojies – desas, vai tās ir putraimu vai kartupeļu, šeit ir dievīgas, bet jāņem vērā, ka gatavošanas laikā tās peldēs cūku tauku kārtā. Savukārt biezpiena plācenīši šeit garšas ziņā ir pavisam citādi, nekā mēs tos ēdam citviet Latvijā.

Zemgale

Centrālais reģions ar savām visauglīgākajām zemēm ir tieši tā vieta, kur ēd daudz dārzeņu un gaļu. Šeit savas prasmes apguva kaucmindietes, un šeit ir daudz lielisku recepšu. Pateicoties Engurei, arī te neiztikt bez zivīm dažādos veidos, arī kūpinājumiem. Pankūkas, ja vien tās būtu veselīgas, šeit pasniegtu katru dienu, tāpat kā dažādās maizes. Bet nekas nepārspēj kuģeli (kartupeļu un gaļas sacepumu), zirņu pikas un no kaimiņiem aizgūtos cepelīnus. Biezputras, pateicoties tam, ka aug daudz graudaugu, ir ikdienas pamats.

Kurzeme

Mūžīgais vējš, zivis un sklandrauši. Tas ir tas, ar ko mums asociējas Kurzeme. Sklandrauši – tas ir tas, bez kā doties prom no Kurzemes nevar, īpaši, ja esi tuvu Alsungai. Viņu tradicionālā kviešu saldskābmaize ir pavisam cits stāsts. Visu bieds – skābputra. Un tad vēl zivis visādos veidos, bet lielākoties kūpinātas vai pagatavotas sacepumos ar kartupeļiem. Menciņš – tas ir vārds, kas jāmeklē, esot Kurzemē. Interesants ēdiens ir uz oglēm ceptas siļķes avīzē. Noteikti jāpiemin arī gardās kartupeļu pankūkas, kā arī bukstiņputra, savukārt desertā – rupjmaizes kārtojums un buberts. Tas viss ir šeit nobaudāms, un svarīgi, ka Kurzemē zina, kā to pagatavot.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Latvija
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52822709sec.