Idejas Latvijas apceļošanai – 5 interesantas vietas, kur sajust senvēstures elpu

Āraišu arheoloģiskais parks, Cēsu novads

Āraišu arheoloģisko parku veido 9.–10. gadsimta seno latgaļu nocietināta dzīvesvieta – ezerpils un tās rekonstrukcija, 14.–17. gadsimta viduslaiku pilsdrupas, kā arī akmens un bronzas laikmeta mājokļu rekonstrukcijas, kas izvietotas 12 ha lielā teritorijā Āraišu ezera krastā netālu no Cēsīm. Āraišu ezerpils bija pastāvīgi apdzīvota apmetne, kas aizsardzības nolūkā celta uz mazas, pārplūstošas saliņas. Ezerpili 9. un 10. gadsimtā cēla un apdzīvoja šajā teritorijā ienākušie senie latgaļi. Pateicoties lieliskajai pieminekļa saglabāšanās pakāpei un plašiem izrakumiem, ir izveidota oriģinālās ezerpils rekonstrukcija, kas ir vienīgā šāda veida rekonstrukcija ne vien Latvijā, bet, iespējams, arī Eiropā. Daļā no rekonstruētajām ēkām iekārtotas 9. gadsimta rotkaļa darbnīca, bitenieka darbarīku un dzīvojamās iekštelpas ekspozīcijas.

Āraišu mūra pils celta Livonijas ordeņa laikā un bija apdzīvota no 14. līdz 17. gadsimtam. Arheoloģiskajos izrakumos atsegtās celtņu paliekas un iegūtās senlietas raksturo pils iedzīvotāju nodarbošanos un etnisko sastāvu.

Līdzās šiem apskates objektiem muzejā ir pieejams saistošs un izglītojošs gida stāstījums, ko papildina dažādi apskates objekti no ezerpils iedzīvotāju ikdienas dzīves, kā arī muzeja pedagoģiskās programmas un piedāvājums jaunlaulātajiem.

Ieejas maksa pieaugušajiem – 2 EUR.

Attālums no Rīgas – 84 km.

Cēsu ordeņa pils, Cēsis

Ekskursiju pa Latvijas viduslaiku vēsturi ieteicams turpināt Cēsīs, apmeklējot Cēsu viduslaiku pils kompleksu. Cēsu pils komplekss ar savu vēsturiski romantisko vidi ir īpašs valdzinājums gan pašiem cēsniekiem, gan pilsētas viesiem. Šeit sastopas vairāk kā desmit gadsimti Latvijas kultūrvēsturē, katrs ar savu laiku, vēsturisko auru un vēstījumu šodienai un nākotnei. Pils komplekss atrodas pilsētas pašā centrā, kur nelielā teritorijā izvietoti vairāki unikāli dažādu vēstures laikmetu liecinieki. Viens no senvēstures laikmeta noslēpumainākajiem pieminekļiem – senlatviešu cilts vendu pilskalns Riekstukalnā, kur pirms vairāk kā tūkstoš  gadiem aizsākusies pilsētas vēsture. Turpat blakus atrodas Zobenbrāļu un Vācu ordeņa Livonijā celtā pils. Tā viduslaikos bija viens no svarīgākajiem Vācu ordeņa atbalsta punktiem Baltijā, šobrīd – iespaidīgākās un vislabāk saglabājušās pilsdrupas Latvijā. Savukārt Cēsu pilsmuižas ēku komplekss ar Jauno pili kā centrālo objektu un ainaviskajiem Pils un Maija parkiem iepazīstina ar 18. un 19. gadsimta romantisma laikmeta zīmēm pilsētas šodienā.

Paralēli pils apskatei, pils muzejs piedāvā patiešām daudzveidīgu un interesantu ekskursiju un tematisko programmu klāstu gan individuāliem apmeklētājiem, gan ģimenēm, gan grupām.


 Ieejas maksa pieaugušajiem – 6 EUR.

Attālums no Rīgas – 91 km.

Kokneses pilsdrupas, Aizkraukles novads

Gleznainā vietā Daugavas krastā slejas Kokneses pilsdrupas. Kopš sendienām līdz pat 1966.gadam  Kokneses pilsdrupas pacēlušās augstu kalnā pie Pērses ietekas Daugavā, bet kopš Pļaviņu  HES uzcelšanas tās apskalo Daugavas ūdeņi.  Pils vēsture aizsākas 1209.gadā, kad  bīskaps Alberts bijušās senlatviešu koka pils vietā uzcēla mūra pili. Ziemeļu kara laikā 1701. gadā sakši atkāpjoties pili uzspridzināja. Kopš tā laika cietoksnis saglabājies drupu veidā.  Mūsdienās, atjaunojot sendienu slavu un godu, Kokneses pilsdrupās notiek teatralizēti uzvedumi, koncerti, naudas kalšana, kāzu ceremonijas viduslaiku un senlatviešu stilā.

Viesojoties Kokneses pilsdrupās, apmeklētājiem ir dažādas saturīgas laika pavadīšanas iespējas - izkalt monētu viduslaiku stilā, izmēģināt prasmes viduslaiku kaujas cirvja mešanā, piedalieties ekspedīcijā “Hanzas ceļi”, izbraukt ar "Vīgante", doties  pastaigā pa parku vai apskatīt pilsdrupas gida pavadībā. Par tradīciju kļuvis arī kāds pasākums ar pavisam intriģējošu nosaukumu – Daugavas sama modināšanas svētki, kas šogad notiks 20.maijā.

Ja dodaties Kokneses virzienā, tuvākajā apkārtnē ir vēl vairākas ievērības cienīgas vietas – mūsdienu kultūrvēstures zīme Likteņdārzs, dāvana Latvijai tās simtgadē; briežu dārzs un safari parks “Zemitāni”, kur ikviens var sajusties kā pasaku mežā, apskatot savvaļas dzīvniekus brīvā dabā, un gotiskā, spocīgā Odzienas pils – celta 19.gadsimta vidū un savulaik bijusi viena no izteiksmīgākajām Latvijas neogotikas stila celtnēm, bet 1905.gada nemieru laikā nodedzināta un pilnībā nekad nav tikusi atjaunota.

Ieejas maksa pieaugušajiem – 1,6 EUR.

Attālums no Rīgas – 102 km.

Jaunpils pils, Kurzeme

Kurzemes pusē, aptuveni pusceļā no Rīgas uz Saldu nostāk no galvenajām mūsdienu transporta artērijām savus noslēpumus glabā savdabīgā, 1301.gadā celtā Jaunpils pils. Celta kā Livonijas ordeņa cietoksnis, Jaunpils pils ir viena no retajām viduslaiku pilīm, kas lieliski saglabājusi savu sākotnējo izskatu.

Ierodoties  Jaunpilī, viesiem patiešām ir iespēja sajusties kā īsteniem viduslaiku ļaudīm, sākot jau ar muzeja ekspozīcijas apskati, iespēju saģērbties viduslaiku tērpos un piedalīties dažādās tematiskās programmās, doties teatralizētā ekskursijā pa pili, izkalt savas viduslaiku monētas, līdz pat iespējai pilī arī nakšņot – gan demokrātiskos apstākļos vairāku gultasvietu istabās, līdz pat īstena šika baudīšanai muižkunga vai baroneses apartamentos. Vienā no pils senākajām daļām – bruņinieku ēdamzālē iekārtots omulīgs krodziņš, kura piedāvājumā viduslaiku ēdieni mijas ar tradicionālo latviešu virtuvi. Savukārt aktīvākas atpūtas cienītājus gaida velo noma un vairāki interesanti maršruti pa apkārtni. Plaša un interesanta programma Jaunpilī paredzēta arī 20.maijā gaidāmajā Muzeju naktī.

Attālums no Rīgas – 90 km.

Ekspedīcijas “Vēsturiski aktīvs Raiskumā”, Vidzeme

Ja esat aktīva dzīves veida piekritējs, ja jūtat vēlmi izzināt un izdzīvot savas saknes līdz pašiem dziļumiem, bet vēsturisko piļu apmeklējumos jūtaties kā “tūrists no malas” – varbūt tieši jums domāts biedrības “Vēsturiski aktīvs Raiskumā” īpašais, aizraujošais piedāvājums – pieredzes ekspedīcijas pa vēsturisko notikumu takām Cēsu pusē.  Ekspedīcija laikā to dalībniekiem ne tikai ir iespēja pilnībā izjust seno cilvēku dzīves veidu, nakšņot un iepazīties ar izdzīvošanas paņēmieniem brīvā dabā, pārbaudīt savu izturību, veicot daudzus kilometrus garus pārgājienus, bet arī no entuziastiskiem un erudītiem gidiem uzzināt seno cilšu, mūsdienu latviešu priekšteču dzīves veida un varonīgo kauju nianses. Izteiksmīgi jau ir paši ekspedīciju nosaukumi – piemēram, “Pa Indriķa hronikas lappusēm jeb Vēsturisko Imeru meklējot” , “Pa Rūsiņa pēdām” vai  “Tūkstošgadīgais mežs”.

“Vēsturiski aktīvs Raiskumā” ir vēstures entuziastu apvienība, kuras pirmsākumi meklējami 1997.gadā izveidotajā Latvijas vēsturiskā rekonstrukcijas kopā „Livonieši”.  Komandai ir  gadu desmitiem ilgai pieredzei tūrismā, dabas piedzīvojumā un vēsturiskajā rekonstrukcijā. Veicinot un attīstot sadarbību Raiskuma un Pārgaujas novada aktīvo iedzīvotāju lokā, viņi saudzīgi un personīgi atbildīgi veido dabai, tradīcijām un kultūrvēsturiskajai videi draudzīgu ceļojumu un piedzīvojumu klāstu.

Sīkāku informāciju par pasākumu laikiem, programmu un cenām skatiet mājas lapā.

Attālums no Rīgas - aptuveni 95 km.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16799402sec.