Raiņa muzejs, Preiļu novadā, atklājis savu 54. sezonu [1]

3. maijā Raiņa muzejs "Jasmuiža" sāka savu 54. darba sezonu un apmeklētājiem būs atvērts līdz 31. oktobrim. Muzejs aicina apmeklēt dzejnieka jaunībai veltīto ekspozīciju "Raiņa ģimnāzijas un studiju gadi" bijušajā muižas dzīvojamajā mājā, Latgales keramikas vecmeistara Andreja Paulāna darbnīcu – cepli.

Tāpat jāapmeklē Latgales tradicionālās kultūras un amatu māju, kurā skatāma Latgales keramikas ekspozīcija, kur var iepazīties ar Latgales podnieku darinātajiem māla priekšmetiem – saimniecības traukiem, dekoratīvo keramiku, kā arī sīkplastiku un Antona Šmulāna darinātajiem velniņiem no dramaturga Gunāra Priedes kolekcijas. Īpašs eksponāts ir restaurētā podiņu krāsns, kura ir vienīgā šāda veida paša keramiķa darināta podiņu krāsns ne tikai Latgalē un Latvijā, bet, domājams, visā pasaulē.

No šī gada Latgales keramikas ekspozīcija papildināta ar interaktīvo multimediju stendu, kur apmeklētājiem, tostarp ārzemju viesiem ir iespēja uzzināt dažāda veida informācija par novada keramiku, tradīcijām, saimniecības trauku formām, keramiķiem, kuru darbi muzejā eksponēti, Jasmuižas Latgales keramikas kolekciju, tās veidošanās vēsturi latviešu un angļu valodā. Interaktīvais stends piedāvā iepazīt septiņu autoru dzejoļus par Latgales keramiku un keramiķiem, neeksponētās keramiķa Ādama Kāpostiņa krūzes ar dažādiem uzrakstiem, noskatīties video materiālu par keramikas priekšmeta virpošanu un keramiķa Pētera Gailuma stāstu (operators Aigars Lielbārdis), kā arī A. Burova animācijas filmu par keramiķi Antonu Šmulānu un viņa darinātajiem velniem "Ragainais māls" (1971). Tāpat apmeklētājiem stendā tiek piedāvātas interaktīvas izglītojošas spēles: atrast konkrēta keramiķa darināto priekšmetu un sameklēt divus vienādus saimniecības traukus. Interaktīvais multimediju stends izveidots ar Kultūras ministrijas finansiālu atbalstu.

Līdz 7. aprīlim varēja iesūtīt darbus muzeja izsludinātajam vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas darbus konkursam "Daba, putni un dzīvnieki Raiņa dzejā", kurš noslēgsies 12. maijā ar konkursa labāko darbu apbalvošanas pasākumu un izstādes "Daba, putni un dzīvnieki Raiņa dzejā", kura muzejā būs skatāma līdz 31. oktobrim, bet pēc tam ceļos uz Preiļu Galveno bibliotēku. Konkursam bija ļoti liela atsaucība, ir iesūtīti 307 darbi no visas Latvijas.

No 3. maija līdz 6. augustam muzejā būs skatāma izstāde "Pinu, pinu, viju, viju" (TLMS "Klūga" un "Pūpoli" pinumi). 12. maijā plkst. 13.00 notiks izstādes atklāšana, tikšanās ar meistariem un radošās darbnīcas.

No 3. maija līdz 31. oktobrim muzejā būs skatāma mākslinieču apvienības V.I.V.A. gleznu izstāde, savukārt no 10. augusta – Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja izstāde "Kalējs kala, smēde dedza".

20. maijā Jasmuižā notiks Muzeju nakts pasākums "Laiks lētākais, tomēr dārgākais, jo caur to mēs dabūjam visu". Aizkalnes Tautas namā būs skatāma Līvānu novada Kultūras centra amatierteātra izrāde – komēdija "O, vakardiena" (Armanda Vilcāne, režisori Ilze Kārkle, Oskars Bērziņš). Pēc izrādes muzejā tiks demonstrēta filma "Aspazija un Rainis. Laikarits", kā arī notiks interaktīvā multimediju stenda "Latgales keramika" prezentācija.

27 un 28. maijā muzejs piedalās Lauku Ceļotāja akcijā "Atvērtās dienas laukos" un piedāvā izgatavot savu vaska sveci – Raiņa dzejas tēlu.

11. un 12. augustā notiks tradicionālā keramikas cepļa kurināšana un atvēršana. 15. septembrī Dzejas dienu pasākums, kurā aicināti piedalīties dzejnieces Inese Zandere, Indra Brūvere, grāmatu ilustrators un animācijas filmu režisors Edmunds Jansons un mūziķe Kristīne Kārkle.

Muzejs piedāvā dažādas programmas: "Latgales lini", "Svecniek, lej sveces!", "Māla pika un kas no tā tika", "Sieru sēju sviestu kūlu", "Latgaliešu kāzu tradīcijas, kāzu un apdziedāšanās dziesmas", slēpņošanas spēli "Atrodi Raiņa vietas Jasmuižā!", kā arī īpašo programmu jaunlaulātajiem un viņu viesiem.

Lai varētu labāk iepazīties ar latgaliešu kāzu tradīcijām, ticējumiem, iepazīt latgaliešu valodu, kā arī dziedāt kāzu apdziedāšanās dziesmas, muzejs aicina apmeklēt un līdzdarboties programmā "Latgaliešu kāzu tradīcijas, kāzu un apdziedāšanās dziesmas.". Programmas ietvaros izveidotais karaoke disks dod iespēju dziesmas dziedāt līdzi.

No septembra tiks piedāvāta jauna muzejpedagoģiskā programma par Raini un Krišjāni Baronu "Žaniņš & Krišiņš" (atbalsta Kultūras ministrija).

Muzeja apmeklētājiem piedāvājam noskatīties dokumentālo videofilmu "Rainis. Aspazija. Laikarits" (latviešu, krievu, angļu, vācu un franču valodā), kā arī audiovizuālo gidu ar detalizētu informāciju par Raiņa un Aspazijas muzejiem, unikāliem fotoattēliem un videomateriāliem (latviešu, krievu, angļu, vācu un franču valodā).

Būsiet mīļi gaidīti Jasmuižā (Aizkalne, Preiļu novads) no trešdienas līdz svētdienai no plkst. 10.00 līdz 17.00!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 tūrists 05/09/2017 19:30 Lūdzu, izlabojiet virsrakstā - Raiņa muzejs atrodas Preiļu novadā, nevis Preiļos! :)

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.240376sec.