No 12. līdz 15. jūlijam Liepājā un Ventspilī notiks klasiskās mūzikas festivāls Sensus

No 2017. gada 12. līdz 15. jūlijam Liepājā un Ventspilī notiks klasiskās mūzikas festivāls Sensus. Tajā piedalīsies "Berlīnes filharmoniķu", Amsterdamas Karaliskā Concertgebouw orķestra un citu Eiropas un Latvijas labāko orķestru vadošie mūziķi.

Festivāla muzikālo kodolu veidos divi kamermūzikas koncerti un divi simfoniskās mūzikas vakari, kuros gaidāma atkaltikšanās ar Latvijas klausītāju iemīļoto diriģentu Karelu Marku Šišonu: "Man ir prieks atgriezties man tik mīļajā Latvijā, lai uzstātos jaunajā klasiskās mūzikas festivālā "Sensus". Es kopš 2013. gada neesmu Latvijā atgriezies, lai izpildītu simfonisko mūziku, un es ar prieku gaidu atgriešanos pie manas iemīļotās publikas, kura bija tik ļoti svarīga manas dzīves sastāvdaļa laikā, kad biju LNSO mākslinieciskais vadītājs. Latvijas klausītāji man ir vislabākie visā pasaulē - viņu laipnība un ziņkārība mums māksliniekiem šeit ļauj justies kā mājās. Manas sadarbības laikā ar LNSO mēs kopā esam piedzīvojuši daudz skaistu mirkļu un emociju, kādas nekad neaizmirsīšu.

Es arī apsveicu Sensus festivāla organizētājus, kuri ir spējuši savākt kopā tik fantastisku programmu ar pasaules nozīmīgākajiem māksliniekiem. Es esmu pārliecināts, ka kopīgi mēs festivālu un mūsu koncertus padarīsim par patiešām neaizmirstamu un emocionālu notikumu."

Festivāla Sensus būtiska sastāvdaļa būs Baltijas jūras reģiona mūzikas augstskolu studentiem rīkotas meistarklases, ko vadīs prestižāko Eiropas mūzikas augstskolu pasniedzēji. Ģimenēm tiks rīkots īpašs bērnu koncerts ar draudzīgām biļešu cenām.

Sensus mājvieta visu nedēļu būs Liepājas "Lielais dzintars", un šajās dienās sagaidāma augstas klases mūziķu un karstas radošās temperatūras neikdienišķa gaisotne.

Festivāla atklāšanas koncertā 12. jūlija vakarā muzicēs leģendāro "Berlīnes filharmoniķu" stīgu kvartets, kura dalībnieks ir kontrabasists Gunārs Upatnieks – kopš 2011. gada "Berlīnes filharmoniķu" kontrabasu grupas pārstāvis. Koncerta programmā – Vīnes klasiķi un Kārļa Lāča jaundarbs "Valsis kontrabasam un stīgu kvartetam". Koncerta pirmajā daļā būs iespēja dzirdēt reti atskaņoto Volfganga Amadeja Mocarta "Adagio un fūgu" divām vijolēm, altam un basam dominorā KV 546 – noslēpumainu, paskarbu un trauksmainu opusu liktenīgajā dominorā. Līdzās – Ludviga van Bēthovena slavenā Devītā jeb "Kreicera" vijolsonāte, veltīta laikabiedram, ievērojamam vijolniekam Rūdolfam Kreiceram, kurš gan nekad netika atskaņojis šo opusu. Sonāti klausīsimies spožā pārlikumā stīgu kvintetam (pārlikums tapis 1832. gadā un tā autors ir nezināms).

Koncerta otrajā daļā visupirms – Kārļa Lāča "Valša" pirmatskaņojums. Komponists saka: "Kaut kā tā sanācis, ka teātra mūzikā man vislabāk padodas valši, un, tā kā festivāls Sensus gaida no manis visai romantisku darbu, nosliecos par labu vienam valsītim ar nedaudz slāvisku noskaņu." Programmu vainagos Franča Šūberta Stīgu kvintets Domažorā D 956, kas tapis dažus mēnešus pirms autora aiziešanas citsaulē un ko pamatoti uzskata par vienu no uzskata par vienu no visu laiku izcilākajiem kamermūzikas paraugiem. Ko vērta ir kaut tikai kvinteta brīnumainā lēnā daļa, kurā valda neizmērojams skaistums.

13. jūlijā Sensus piedāvās otru kamermūzikas programmu, un te prožektoru gaismā būs koka un metāla pūšaminstrumenti. Koncerta nosaukums – Salut ? la France jeb "Sveiciens Francijai". Pirmajā daļā valdīs koka pūšaminstrumenti un skanēs Morisa Ravela barokāli greznais veltījums karabiedriem "Kuperēna piemiņai", Žaka Ibēra "Trīs nelieli skaņdarbi" un Fransisa Pulenka vitālais, dzirkstīgais Sekstets. Latvijas ievērojamie kamermūziķi flautiste Anete Toča, obojists Egils Upatnieks un klarnetists Guntis Kuzma satiksies ar vienu no mūslaiku ievērojamākajiem fagotistiem – Amsterdamas  Karaliskā Concertgebouw solistu Gustavo Nunjesu no Urugvajas – un ievērojamo slovēņu mežradznieku, "Berlīnes filharmoniķu" orķestrantu Andreju Žustu.

Koncerta otrajā daļā – metāla pūšaminstrumenti. Dzirdēsim franču komponista-matemātiķa Žaka Kasterēda Sonatīni trompetei un klavierēm, Fransisa Pulenka reti dzirdamo, agrā jaunībā sacerēto Trio mežragam, trompetei un trombonam un Žana Mišela Damāza Trio trompetei, trombonam un klavierēm. Klausīsimies, kā šajā elegantajā mūzikā izpaužas Amsterdamas Karaliskā Concertgebouw orķestra pirmā trompete Aleksandrs Batī no Francijas un viens no mūslaiku apdāvinātākajiem trombonistiem, plaša muzikālā apvāršņa ceļinieks, Freiburgas Mūzikas augstskolas docētājs Fabriss Milišērs.

Ar lieliskajiem pūšaminstrumentālistiem koncerta abās daļās tiksies viena no Latvijas izcilākajām pianistēm – prasmīgā un ugunīgā Agnese Egliņa.

Simfoniskās mūzikas programmu 14. jūlijā novērtēs Ventspils teātra nanma "Jūras vārti" klausītāji un 15. jūlijā – "Lielā dzintara" publika. Uzstāsies "Latvijas festivāla orķestris", kurā spēlēs gan mūsu valsts labākie mūziķi, gan festivāla Sensus prominentie viesi, kurus būsim iepazinuši abās kamermūzikas programmās.

Koncerta programmā – Mihaila Gļinkas operas "Ruslans un Ludmila" virpulīgā uvertīra, Igora Stravinska krāsainā svīta no baleta "Ugunsputns" un Riharda Štrausa izsmalcinātā un vīniski krāšņā svīta no operas "Rožu kavalieris". Īpašs brīdis – pasaulslavenā vijolnieka, Eiropas labāko orķestru sadarbības partnera, Lietuvas kamerorķestra mākslinieciskā vadītāja Sergeja Krilova solo Pētera Čaikovska populārajā Vijolkoncertā.

Simfoniskās mūzikas koncertu diriģēs Latvijā allaž gaidītais Karels Marks Šišons, LNSO mākslinieciskais vadītājs no 2009. līdz 2012. gadam, patlaban Zārbrikenes un Kaizerslauternes Vācijas Radio orķestra mākslinieciskais vadītājs, pasaules lielāko opernamu un koncertzāļu pastāvīgs viesis, augstu apbalvojumu īpašnieks.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Lieldienas  un skolēnu brīvdienas Estravel Latvia
Atpūta svētkos un skolēnu brīvlaikā - īsie ceļojumi un atpūta tepat Tartu ar izklaides programmu. Nepalaidiet garām, jo vietas kūst! | Skatīt vairāk
no 222 EUR
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 08.03.2024 - 26.03.2024 TURCIJA no 280 € CelojumuBode.lv
Sezonas sākums jau pēc dažām nedēļām. Visu tūroperatoru piedāvājumi un akcijas! | Skatīt vairāk
280 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49692607sec.