Dodieties iepazīt Latgales kulināro mantojumu – 1.daļa

Latgales reģions ir īpašs – ar savām unikālajām dabas ainavām, daudzajiem ezeriem un Daugavas lokiem,  no pārējās Latvijas nedaudz atšķirīgu pilsētu arhitektūru,  burvīgajām katoļu un pareizticīgo baznīciņām, turēšanos pie ticības, bagātu un daudzveidīgu kultūru, kurā daudzu gadsimtu gaitā ievijušās arī krievu, poļu, lietuviešu, ebreju un citu tautu iezīmes. Bet pavisam īpaša ir latgaliešu viesmīlība un sirsnība.  Īsta latgalieša mājas neviens nav pametis ar tukšu vēderu, ikviens viesis ir pacienāts ar sātīgām pusdienām.

Pateicoties vietējām delikatesēm un no paaudzes paaudzē mantotajiem gatavošanas paņēmieniem, Latgale ir īpaši piemērots galamērķis arī gardēžiem. Apceļojot Latgali, paralēli dabas baudīšanai un interesanto kultūras objektu apmeklēšanai, noteikti nevajadzētu palaist garām arī kulināro aspektu.  Vai zinājāt, ka Latgales reģions ir Eiropas kulinārā mantojuma tīkla (www.culinary-heritage.com) biedrs un veiksmīgi strādā tajā jau 13 gadus?  Ar mērķi attīstīt un popularizēt Latgales kulinārā mantojuma tīklu izveidotā biedrība „Latgales kulinārā mantojuma centrs”  apvieno vairāk nekā 30 uzņēmumus, kas aktīvi strādā šajā tīklā un saviem viesiem piedāvā kulinārā mantojuma ēdienus. Dažādās saimniecībās iespējams nogaršot gan mājas sieru un saldējumu, gan medu un zāļu tējas, pašceptu maizi un linsēklu eļļu, dažādus zivju un gaļas ēdienus, konditorejas izstrādājumus, kā arī piedalīties rudzu maizes cepšanas procesā un baudīt no ogām darinātu mājas vīnu.

Ierosmei piedāvājam dažas interesantas Latgales kulinārā mantojuma vietas.

Aglonas maizes muzejs - vienīgais tāda veida muzejs Baltijā. Šeit viesi var sajust tikko ceptas maizes smaržu, paturēt rokās siltu maizes kukulīti, dzirdēt stāstu par maizes tapšanu un paši piedalīties šajā procesā. Tepat atrodas arī viesu nams, kur iespējams pārnakšņot īstenā “laukos pie vecmāmiņas” stilā – uz salmu matračiem un zāļu spilveniem, bet saimnieces izslavētais kroņa numurs esot kaltētu sēņu zupiņa.

Daugavpils Šmakovkas muzejs - Latvijā lielākais Šmakovkas muzejs, kas piedāvā mūsdienīgu un atraktīvu stāstu par Latgalē senāko, daudzu gadsimtu ritējumā izkopto alkoholisko dzērienu – šmakovku, kas arī ir kulinārā mantojuma sastāvdaļa. Vai ugunīgo dziru dod arī nosmēķēt, to uzzināsiet, kad turp aizbrauksiet! Arī vairākās citās Latgales pilsētās un ciemos ir mazāki šā jestrā muzeja “radinieki”.

Zemnieku saimniecības “Kalni” mājas vīna ražotne Preiļu novadā.  Izrādās, ka arī vīna ražošanai Latgales pusē ir dziļas tradīcijas. Jau grāfu Borhu dinastija, kas Preiļu novadu apdzīvoja 500 gadus, vīnu ražoja pašu vajadzībām no vietējām izejvielām. Arheoloģiskajos izrakumos tika atrastas vīna ozola mucas. Zemnieku saimniecība „Kalni” turpina vīna ražošanas tradīcijas pēc senām receptēm. Saimniecība nodarbojas ar augļu koku audzēšanu un ogu pārstrādi, ražojot vīnu un konfekšu produktus – marmelādi, īrisus, karameles.

Zemnieku saimniecība “Kurmīši” Krāslavas novadā – kad grādīgie dzērieni nobaudīti (un ļoti ieteicams to darīt ar mēru), īstais laiks doties uz vietu, kuras produkcija palīdzēs jūsu miesai un garam atkal tikt pie labas veselības. “Kurmīšos” var baudīt Latgales laukos savākto zāļu tēju aromātu un enerģiju. Kopš 1994. gada šeit aug aptuveni 30 veidi ārstniecības augu. Saimniecībā tiek ražota arī auksti spiesta eļļa no mārdadža, sinepēm, kaņepēm un citām pašu audzētajām eļļas kultūrām, kā arī ēteriskās eļļas un ziedūdeņi no "Kurmīšos" augošajiem ārstniecības augiem. Saimniecības viesi var doties ekskursijā pa ārstniecības augu laukiem un ražotni ar tējas degustāciju. Saimnieki organizē arī meistardarbnīcas (minimālais dalībnieku skaits – 5 cilvēki), piemēram, bišu vaska sveču izgatavošanas darbnīcu, tēju darbnīca, kur paši var pagatavot savu tēju līdzņemšanai vai dabīgo krēmu darbnīcu, kurā top ķermeņa kopšanas krēmi no dabīgām izejvielām.

Muzejs “Andrupenes lauku sēta” Dagdas novadā – šeit vēsturiskā Latgales cilvēku dzīves veida un tradīciju iepazīšanu var apvienot ar kulināro labumu baudīšanu. Šo muzeju veido 20. gadsimta būvju komplekss. Te var apskatīt lauku māju, celtu pirms 100 gadiem, klēti, melno pirti, kalvi, dažādus darbarīkus un sadzīves priekšmetus. Muzejs ir Latgales kulinārā mantojuma tīkla dalībnieks. Tajā var doties ekskursijā gida pavadībā, piedalīties maizes cepšanā un sviesta kulšanā, noklausīties vietējās folkloras kopas uzstāšanos nacionālā stilā un, iepriekš piesakot, izbaudīt Latgales kulinārā mantojuma ēdienu degustāciju.

Vīngliemežu audzētava “Ošu mājas”. Šī neparastā kulinārā mantojuma vieta atrodas pašā Preiļu pievārtē un ir gan interesants, gan gards apskates objekts. Audzētavas apskate ietver sevī izsmeļošu stāstījumu un redzējumu par vīngliemežu dzīvi, fizioloģiju, apstrādi un pārstrādi. Tam seko degustācija ar vīngliemežu gaļu, kas pagatavota pēc oriģinālām vietējām receptēm, kuru papildina latviski dzērieni – pašu taisīta bērzu sula, piparmētru tēja, pašbrūvēts latgaļu degvīns (šmakovka). Diez vai ar gliemežu ēšanu aizrāvās latgalieši senatnē, tā ka “Oši” ir vieta, kas šīs puses kulinārās vēstures grāmatai pievieno pavisam jaunas lappuses.

Brīvdienu māja “Zvejnieki” Rēzeknes novadā. Interesanta ir jau pati māju atrašanās vieta – Īdeņas ciems pie Lubāna ezera atzīts par Latvijā vienīgo līdz mūsdienām saglabājušos zvejnieku ciemu, kas neatrodas pie jūras. Visapkārt Īdeņas ciemam (kur ir pat savs pilskalns) plešas unikālā Lubāna mitrāja un Nagļu zivju dīku dabas ainava. Brīvdienu mājā ir iespēja ne tikai labi atpūsties, bet arī garšīgi paēst. Saimnieki specializējas zivju ēdienu gatavošanā pēc senām receptēm, izmantojot ekoloģiski tīrus mājas pārtikas produktus. Viesiem piedāvā dažādus zivju ēdienus, piemēram, zivju zupu, krāsnī ceptu zandartu vai karpu ar kartupeļiem, līdakas un raudas kotletes, pildītu līdaku, kūpinātas karpas u.c. Medību sezonas laikā te var baudīt meža pīļu ragū un citus medījuma gaļas ēdienus.

SVARĪGI! Latgales kulinārā mantojuma ēdienus, kā arī ekskursiju programmas nepieciešams pasūtīt iepriekš, sazinoties ar saimniecību vai uzņēmumu. Sīkāku informāciju par kulinārā mantojuma saimniecībām meklējiet mājas lapās www.kulinaraismantojums.lv un www.visitlatgale.com.



KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.03.2024 - 27.02.2024 Liepājai pērn rekordliels tūristu skaits Liepājas reģiona TIB
2023. gadā Liepājas naktsmītnēs apkalpoti 112 714 viesi, kas ir līdz šim pilsētas augstākais rādītājs naktsmītņu datu apkopošanas vēsturē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 06.03.2024 - 20.03.2024 Neaizmirstama atpūta TUNISIJĀ! Latvia Tours
Dzidrais un tīrais ūdens pludmalēs, vēsturiskās, iespaidīgās ēkas, kā arī daudzveidīgās atpūtas iespējas piesaista tūristus katru gadu. | Skatīt vairāk
no 525 EUR
Lieldienas  un skolēnu brīvdienas Estravel Latvia
Atpūta svētkos un skolēnu brīvlaikā - īsie ceļojumi un atpūta tepat Tartu ar izklaides programmu. Nepalaidiet garām, jo vietas kūst! | Skatīt vairāk
no 222 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 25.03.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13946414sec.