Līgo svētkos Latvijas Televīzijā būs skatāma plaša iemīļotu filmu un teātra izrāžu programma

Latvijas Televīzija saviem skatītājiem Līgo svētkos un Jāņos sagatavojusi īpašu svētku programmu visām gaumēm – LTV1 ēterā būs iemīļotas latviešu filmas un teātra izrādes, deju lieluzvedumi, kā arī tiešraide no līgošanas Rīgā, krastmalā.

Piektdien, 23. jūnijā, plkst.9:20 LTV1 ēterā būs vērojama pirmizrāde - Leļļu teātra izrāde "Skroderdienas Silmačos". Kas gan būtu Līgo svētki bez "Skroderdienām Silmačos?" Līgo dienas rītā, kad vēl rūgst maize, bet pļavās turas rasas mitrums, kopā ar bērniem skatīsimies Leļļu teātra "Skroderdienas". Šoreiz labi zināmais stāsts tiks izstāstīts ar mājdzīvnieku tēliem: kaķi, suns, zirgs, govs un citi dzīvnieki, kurus var atrast īstā lauku sētā. Kurš ir kurš? Un kādēļ tā? Atbildes smelsimies Leļļu teātra izrādē, kas būs negaidīts notikums ar papildu asociācijām un metaforām. Šī izrāde palīdzēs dienu sākt ar smaidu un gatavoties Līgo vakaram, kad dabā viss ir pilnbriedā. Pirms izrādes "Teātris zip." visus iepazīstinās ar aktieru ansambli.

Plkst.18:50 latviešu kino klasika - Jāņa Streiča mākslas filmas "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" atjaunotā versija. Viena no J. Streiča asprātīgākajām spēlfilmām, ļaujot aktieriem izpausties neparastos ampluā ar komiskiem raksturiem. Par Jāņu laika tradīciju kļuvusi ikgadējā filmas skatīšanās ģimenes lokā pie TV ekrāniem visā Latvijā. Unikāls ir arī filmas pēdējais kadrs, pašam režisoram iejūtoties Mirtas tantes vīra lomā, vēl jauniem esot. Protams, jāpiemin arī lomas izvēle, par Mirtas tantes atveidotāju izvēloties leģendāro latviešu aktrisi Lilitu Bērziņu, kurai šī bija priekšpēdējā loma. Filmas atjaunotā versija izveidota 2008. gadā, uzlabojot tehniskās nepilnības, kas radušās filmas uzglabāšanas laikā – atjaunojot filmas audio noformējumu jeb "skaņas celiņu" un uzlabojot krāsu gammu saskaņā ar autoru ieceri. Lomās: Lilita Bērziņa, Uldis Dumpis, Olga Dreģe, Gundars Āboliņš, Diāna Zande u.c.

Savukārt plkst.21:15 tiešraidē LTV1 ēterā būs vērojama svētku svinēšana "Līgojam Krastmalā!" no Rīgas. Latvijas Televīzija ielūkosies visās norises vietās – Rīgas laukumā, Danču placī, Dziesmu paviljonā, Ziņģu sētā u.c. Tāpat piedāvāsim intervijas un cilvēkstāstus par māksliniekiem, kuri būs kopā ar līgotājiem krastmalā. Tradicionālie Līgo svētki krastmalā ir klāt, lai iepriecinātu visus, kuri svētkus pavadīs pilsētā – klātienē un pie TV ekrāniem! Arī šogad tos svinēsim jautri un vērienīgi, pulcējoties pie Daugavas dažādās pasākuma norises vietās. Baudīsim Intara Busuļa un "Abonementa orķestra" priekšnesumu kopā ar komponistu Kārli Lāci, protams, neizpaliks arī ugunskuru iedegšana un atraktīva jautrošanās kopā ar grupu "Labvēlīgais tips", taču tas nebūt nav viss. Danču placī ielīgosim deju soļos kopā ar folkloras kopām "Ceiruleits", "Kokle", Rīgas Danču klubu, bet dziesmas dziedāsim kopā ar aktieri Juri Hiršu, Aiju Vītoliņu, grupu "Mākoņstūmēji" un citiem viesiem. Ziņģu noskaņas virmos kopā ar "Lauku muzikantiem", "Galaktiku", "Coco Orchestra", "Flame and the Rolltones", u.c.

Jāņu dienas rītā, 24.jūnijā, plkst.10:00 piedāvāsim režisora Vara Braslas piedzīvojumu filmu "Ūdensbumba resnajam runcim". Astoņgadīgā Marta un četrgadīgā Linda ir māsiņas, kuru vecāki cenšas nopelnīt ģimenei naudiņu.

Mazpilsētā darbavietu ir maz, tāpēc tētis devies peļņā uz Angliju. Māmiņai jābrauc uz lielpilsētu, lai izmācītos par frizieri. Vienīgais cilvēks, ar kuru var saprātīgi parunāties par dzīvi, ir vectēvs, taču māsiņas vecāku prombūtnē tiek uzticētas mammas māsai, trīsdesmitgadniecei Unai. Tā nu sākas Martas un Lindas dienas un nedienas ar aukli! Galu galā Unas tante, protams, nav ļauna… tikai vientuļa. Tieši šo apstākli ir nolēmusi novērst mazā gudriniece Marta, kura ilgojas pēc sava kucēna tikpat stipri, kā bērnu aukle pēc precinieka. "Ūdensbumba resnajam runcim" ne vien kļuvusi par gada visvairāk apmeklēto Eiropas filmu Latvijā, bet saņēmusi arī Lielo Kristapu kā labākā pilnmetrāžas spēlfilma, izrādīta vairākos starptautiskos festivālos. Lomās: Baiba Broka, Agita Gruntmane-Valtere, Jānis Paukštello, Gundars Āboliņš, Artūrs Skrastiņš, Dace Eversa, Ģirts Ķesteris.

Plkst.18:35 būs vērojama režisores Lindas Oltes filma "Gūtenmorgens un Vienciems". Filmas pamatā ir rakstnieka Māra Bērziņa stāsts, kas tapis, viņam dzīvojot Valgalciemā un filmējoties Latvijas Televīzijas valsts simtgadei veltītajā projektā "Viens ciems. Visa Latvija". Filmas galvenais varonis Gūtenmorgens dodas no valsts iestādes raudzīties, kā cilvēki dzīvo laukos, un nokļūst Vienciemā. Seko neparedzēti notikumi, iepazīstoties ar kolorītajiem vietējiem iedzīvotājiem. Lomās: Andris Keišs, Artūrs Skrastiņš, Valgalciema iedzīvotāji.

Vakarā, plkst.21:45 TV pirmizrādi piedzīvos Nacionālā teātra izrāde "Latgola.lv 2.". Kad nolīgots un sagaidīts jau rimtāks Jāņu vakars, ir īstais laiks sanākt kopā, lai noskatītos vienu jautru un sirsnīgu izrādi par jau zināmiem varoņiem, kuri dzīvo Latgales laukos - Ontonu un Anni (Pēteris Liepiņš un Dace Bonāte), kā arī viņu sābriem Pīteru un Mari (Voldemārs Šoriņš un Indra Burkovska). Dažādi notikumi, pārpratumi, cilvēku kaislības un mīlestība - tas viss norit tik spraigajā laikā no Jāņiem līdz pat Ziemassvētkiem. "Teātris zip." sezonas noslēguma raidījumā pirms izrādes sarunāsies raidījuma vadītājs Ojārs Rubenis un aktieri Dace Bonāte, Pēteris Liepiņš no Dailes teātra, kā arī Indra Burkovska, Voldemārs Šoriņš un Mārtiņš Egliens.

Svētdien, 25. jūnijā, plkst.18:20 TV pirmizrādi piedzīvos Bērnu deju lieluzvedums "Trejdeviņi gaismas tilti". Rīgas izglītības iestāžu dejotāji savā lielkoncertā izdejos stāstu par trejdeviņiem gaismas tiltiem – pāri manam, pāri tavam, pāri tautas laikam. Cauri laikmetiem nācis, ģimenes vērtībās balstīts, dejas tilts ved cauri bērnu rotaļām un sapņiem, liek iepazīt dabu un tradīcijas, lepoties ar savu pilsētu Rīgu un katram ar savu ģimeni.  To visu dejas rakstos apliecina 4000 dalībnieku no pirmsskolas vecuma līdz pat jauniešu deju kolektīviem. Koncertā iekļautas gan bērnu sen zināmas un iemīļotas dejas ( Baibas Rasmas Šteinas "Sitieniņi" un "Čiks", Artas Melnalksnes " Maktenīgi rācentiņi" u.c.), gan īpaši šim deju lieluzvedumam veidotās jaunās horeogrāfijas. Pirmuzvedumu piedzīvos deviņas jaunas dejas: Indras Filipsones "Noslēpums" un "Ratiņš dūc", Taigas Ludboržas  "Garā miza" un "Mūsu meitas Rīgā brauca", Rūtas Lauces "Miega pele", Inetas Bērziņas "Es atradu tautasdziesmu", Evijas Urbanovičas "Iet kaza ragainā", Santas Pastores "Ozeits", Anitas Pielēnas – Pelēnas "Meža māte". Lielkoncerta finālam tapusi komponista Valta Pūces mūzika "Trejdeviņi gaismas tilti", un to dejā atspoguļos visi četri tūkstoši dejotāju.  Koncerta mākslinieciskā vadītāja – Ineta Bērziņa, mākslinieciskās koncepcijas līdzautore – Inga Cimiņa.

Plkst.21:15 piedāvāsim vēl vienu pirmizrādi. Tā būs filmas "Emīla nedarbi" filmas arheoloģija. Režisora Vara Braslas filma "Emīla nedarbi" pirmizrādi piedzīvoja 1985. gadā, apbalvota ne tikai ar "Lielo Kristapu", bet visu paaudžu skatītāju nedalītu mīlestību. Tālaika vērtētāji akcentējuši, ka ar šo filmu Varis Brasla savos radošajos meklējumos devies jaunā virzienā - pēc tādām filmām kā "Parāds mīlestībā" un "Pavasara ceļazīmes", kurās dominē mīlestības tēma, režisors sagādājis vēl nebijušu pārsteigumu. Idas lomas atveidotāja – Madara Dišlere, nu, kļūstot pieaugusi, kļuvusi par kino režisori, gatavojoties arī filmas "Paradīze 89" pirmizrādei, kas paredzēta jau 2018. gadā. Filmas arheoloģijas laikā "atgriezīsimies" pie nu jau pieaugušo filmas varoņu stāstiem, iezīmējot to, kā kuram ir klājies kopš filmēšanas dienām.

Savukārt filmu "Emīla nedarbi" LTV1 varēs vērot plkst.22:15. Zviedru rakstnieces Astrīdas Lindgrēnes stāsts "Lennebergas Emīls" pārtapis filmā, kuras galvenais varonis, protams, ir Emīls. Tas pats sešgadīgais Emīls, kuru viņa tēvs ir gatavs mainīt pret zemestrīci, lai mājās būtu kāds brītiņš miera. Bet Emīls nav vainīgs – vienkārši viņš ir ļoti labsirdīgs un izpalīdzīgs, turklāt viņam vienmēr  pietiek izdomas un arī enerģijas, lai labas idejas nenonīktu nerealizētas. Un vienmēr jau atrodas kāds, kam vajadzīga palīdzīga roka vai padoms… Gan māšele Ida, gan kalpone Līne, gan tēvs, māte, gan vēl kādi kaimiņi. Līne gan par Emīla izdarībām gaužas, ka viņas acis kaut ko tādu nav pieredzējušas, bet filmā viss risinās jautri, gaiši, ticami, un ir arī mierinājums – no Emīla izaugs krietns un sabiedrībai noderīgs cilvēks -  to apsola filma. Galvenajās lomās Māris Zonnenbergs-Zombergs, Dace Everss, U. Dumpis, D. Zande, M.Dišlere.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14238214sec.