Uzzini, kur un kā iepazīties ar šīs vasaras atraktīvāko sporta un atpūtas veidu - SUPošanu

Jau pagājušajā vasarā daudzi ūdens sporta veidu un aktīvas atpūtas cienītāji novērtēja, cik aizraujoša var būt sportošana un atpūta uz Stand Up Paddle jeb īsāk – SUP dēļa, bet šovasar šī atraktīvā nodarbe piedzīvo īstu uzplaukumu. Tādēļ ir pēdējais laiks noskaidrot, kas tad ir tas izslavētais SUP, ko ar viņu iesākt un kas tajā visā tik labs?

Viens no iemesliem, kādēļ SUPošana tik strauji iekarojusi mūsu sirdis, ir tas, ka tā ir patiešām vienkārša. SUP – tas plats, stabils dēlis (radniecīgs vindsērfinga dēlim, bet pielāgots tieši šim sporta veidam) ar vienu airi. Airi mēdz būt gan nemainīga garuma,  gan arī regulējami, un ideālā variantā airim vajadzētu būt 20-30 centimetrus garākam par braucēju. Iesākumam derēs jebkura ūdenstilpe ar gludu virsmu -  upe, ezers, dīķis, jūra rāmā dienā; pieredzējušākiem braucējiem baudu sagādās arī viļņu ķeršana, līdzīgi kā uz sērfa dēļa.

Pirmo braukšanas iemaņu apguve ir vienkārša: nostāties perpendikulāri dēlim, ar skatu braukšanas virzienā, un ar airi jāizdara īrieni gar dēļa malu (nevis prom no tā). Piecas līdz septiņas reizes jāairē gar vienu dēļa malu, tad – tikpat gar otru (attiecīgi nomainot arī aira rokas). Ja airēsit tikai gar vienu pusi, dēlis sāks griezties. Savukārt, ja gribas strauji apgriezties, nepieciešams spēcīgi uzairēt atpakaļgaitā.

SUP dēļa vadīšana vienlaikus trenē ne tikai jūsu rokas, bet arī ķermeņa koordināciju, līdzsvaru un iekšējo muskulatūru. SUPošana ir arī ideāls aktivitāšu veids cilvēkiem bez iepriekšējas fiziskās sagatavotības vai pēc ilgāka pārtraukuma sportiskajās aktivitātēs, jo kustības ir plūstošas un saudzīgas, bet vienlaicīgi trenē sirdi un dedzina kalorijas, bet galvenais – tas viss notiek dabā, un šāds treniņš, kā redzēsim tālāk, var izvērsties arī par īstu piedzīvojumu.

Tātad, kad pirmās iemaņas apgūtas, un prasās pēc kā interesantāka, atklājas, ka ar SUP saistītās iespējas  tiešām ir plašas un daudzveidīgas, katrai gaumei piemērotas.

SUP sacensības

Ātruma un sportiska azarta cienītājus vienmēr aizrauj iespēja sacensties, un arī SUP jomā šādu iespēju ir pietiekami – vairākos posmos notiek Burusporta kauss un Lucavsalas seriāls, kas ir ļoti draudzīgas sacensības arī “entuziastiem iz tautas”, gan jau pavisam nopietnā līmenī 29.un 30.jūlijā paredzēts Latvijas čempionāts. Sīkāku informāciju par šīm sportiskajām aktivitātēm atradīsit mājas lapā Supserfing.lv.   

SUP joga un SUP fitness

Jā, daudzus no uz sauszemes ierastajiem  jogas vai fitnesa vingrinājumiem var izpildīt arī uz SUP dēļa, un jau ļoti drīz jūs atklāsit, ka ierastās darbības, izpildītas uz ūdenī dreifējoša dēļa iegūst pavisam citu asumu, prasa daudz lielāku koncentrēšanos un piepūli. Dēlis, atšķirībā no zemes, nav stabils, un nepareizi izpildīta kustība var beigties ar peldi (ideāls sporta veids karstai vasaras dienai, kādas vēl šogad ceram sagaidīt !). SUP fitnesa instruktori uzsver, ka vingrojot uz SUP visas kustības faktiski jāapgūst no jauna, un kas interesanti – šādi tās tiek apgūtas daudz precīzāk un pareizāk, jo katra novirze tiek sodīta ar kritienu ūdenī. Ja parastā SUP braucienā, atkarībā no ātruma un intensitātes, mēs sadedzinām 300 līdz 400 kaloriju stundā, tad SUP fitnesa gadījumā tās jau ir 420 līdz 560 kalorijas. Rīgā SUP fitnesa nodarbības organizē kompānijas Supadventures.lv un Supfit.lv, ja šī iespēja ieinteresējusi, meklējiet informāciju viņu mājas vai Facebook lapās. Papildus bonuss ir tas, ka treniņi notiek Daugavā, pašā Rīgas sirdī (ir gan agra rīta, gan vakara nodarbības), un to laikā var sajust apkārt dunošo pilsētas pulsu.

SUPošana pa upi

SUP dēlis lieliski var aizstāt laivu braucienā pa kādu no Latvijas ( un ne tikai) upēm. SUPošana pa upi sniedz mazliet vairāk adrenalīna par pierastajām laivām, bet vienlaikus ir gana ērts un drošs peldlīdzeklis, uz kura iespējams gan stāvus, gan sēdus, gan guļus pozīcijā, kā arī novietot mantas. Ir redzēti gadījumi, kad arī mājdzīvnieks tiek šādā veidā ļoti eleganti izvizināts. Populārākās upes SUPotāju vidū ir Roja, Irbe, Saka, Salaca. Bet vēl interesantāk ir būt sava veida pirmatklājējam un doties piedzīvojumā pa paša noskatītu upi.

SUP piedzīvojumi

Ja dvēselē drīzāk esat nevis sportists, bet ceļotājs, piedzīvojumu un iespaidu mednieks, arī tad SUP var būt labs jūsu sabiedrotais. Ko jūs teiktu par dabas maģijas piesātinātu saullēkta sagaidīšanu Cenas tīrelī, vai saulrieta gaismas spēlēm Daugavas ūdeņos, vai pilsētas izgaismotajiem kanāliem un strūklakām nakts stundās ? Tas viss ir iespējams SUP dēļa “mugurā”! Tāpat arī - ieraudzīt Rīgas industriālo seju un sajusties mazam un niecīgam, tiekoties  aci pret aci ar kādu no lielajiem kravas kuģiem Mīlgrāvī, iespaidīgajās Rīgas kuģu remonta darbnīcās. Doties aizraujošā brīvdienu piedzīvojumā uz pamesto un appludināto Rummu karjeru Igaunijā vai cauri cilvēka maz skartajiem Ances novada mežiem Kurzemē. Un pat “aklajā randiņā” satikt savu nākamo otro pusīti – tādu pašu aktīvistu/i un piedzīvojumu meklētāju. Ja kāda no šīm vilinošajām iespējām jūs ieinteresējusi, paturiet prātā šos nosaukumus: supadventures.lv, Red Paddle Co Latvia, SUP tūres LV, Burusports.lv, SUP piedzīvojumu noma Spura – vadoties pēc aktuālajām laika apstākļu prognozēm, viņi regulāri savos Facebook kontos izsludina pieteikšanos uz dažādām aizraujošām SUP aktivitātēm.

Inventārs

SUP inventārs diemžēl nav lēts, tādēļ  vismaz iesākumā noteikti ieteicams to iznomāt, lai pārliecinātos, vai vispār un cik bieži nākotnē vēlēsities ar šo aktivitāti nodarboties. Šādu pakalpojumu piedāvā aizvien vairāk uzņēmumu, piemēram, veikali Surf Pro, Red Paddle, Burusports, nomas punkts SUP piedzīvojumu noma Spura, Aktīvās Atpūtas centrs Baltezerā, un citi. Ja esat sapratis, ka SUPošana jums iet pie sirds, un vēlēsieties ar to nodarboties daudz un dikti, un ne vienu gadu vien, ir vērts apsvērt sava inventāra iegādi. Jauna komplekta cena ir sākot no 600 eiro. Pārvietošanas ērtībām ir izgudroti un atpūtas vajadzībām labi funkcionē arī īpašs veids – piepūšamie SUPi.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 20.04.2024 Rīgas Motormuzejam 35 Motormuzejs
Par godu Rīgas Motormuzeja 35 gadu jubilejai aicinām uz ieskandināšanas svinībām 20. aprīlī. | Skatīt vairāk
Ekskursija Valmieras novadā Valmieras TIC
5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē! | Skatīt vairāk
35 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 21.04.2024 Bērnu un jauniešu teātru festivāls Valmieras TIC
19. un 20. aprīlī Valmieras Viestura vidusskolā notiks XVII Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls “..un es iešu un iešu!”. | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Ungārijā Europcar
Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.41114092sec.