Augustā pirmo reizi Ziemeļlatgalē notiks Starptautiskais folkloras deju festivāls

No 22. līdz 26. augustam Ziemeļlatgalē notiks pirmais Starptautiskais folkloras deju festivāls "Lipa kust", kurā piedalīsies folkloras kopas no Latvijas, Lietuvas, Rumānijas un Slovākijas, danču vakaros, meistarklasēs un koncertos parādot Eiropas tradicionālo deju daudzveidību.

Pirmajā Starptautiskajā folkloras festivālā "Lipa kust", kas notiks Viļakas un Baltinavas novados, piedalīsies tradicionālās mūzikas klubs "Vešeta" no Lietuvas, folkloras kopa "Doina Rebrei" no Rumānijas, folkloras kopa "Dubrava" no Slovākijas, kā arī etno kompānija "Zeidi", folkloras kopas "Egle" un "Rekavas dzintars" un festivāla idejas autori – folkloras kopa "Upīte". Festivāla mērķis ir popularizēt tradicionālās dejas un to dažādību, aicināt interesēties par vietējo un citu valstu folkloru, kā arī tradicionālās kultūras norisēs arvien vairāk iesaistīt vietējo sabiedrību. Ideja rīkot festivālu radusies folkoras kopas "Upīte" vadītājiem Andrim Slišānam un Ligitai Spridzānei vēlmē redzēt dejojošu Ziemeļlatgali. Iedvesma, ka tas būs tieši festivāls, nākusi 2016. gada vasarā pēc piedzīvotā folkloras festivāla Rumānijā, kas bijis citādāks nekā ierasts Latvijā. Ceļš uz dejojošu Ziemeļlatgali ir bijis pakāpenisks – pašiem dancojot, audzinot muzikantus, izdodot Ziemeļlatgales danču DVD un festivāls nu ir kā loģisks turpinājums iesāktajam darbam. Plānots, ka starptautisks folkloras festivāls Upītē turpmāk varētu notikt katru otro gadu, īstenojot ideju, ka pat vistālākajos valsts nostūros dažādos veidos var aktīvi rosīties un justies piederīgs Latvijai.

Festivāla "Lipa kust" programmā piecu dienu ilgumā iecerēti gan publiski pasākumi, gan pasākumi tikai festivāla dalībniekiem. Ikviens interesents būs gaidīts iepazīšanās danču vakarā Balkanu dabas parkā 22. augustā, valstu prezentāciju pasākumā Upītes Tautas namā 23. augustā, rumāņu, slovāku, lietuviešu un latviešu danču meistarklasēs Balkanos un folkloras kopu koncertos Baltinavā, Rekovā un Medņevā 24. augustā, kā arī visu dalībnieku noslēguma koncertā Upītē 25. augustā. Savukārt festivāla dalībnieki dosies vairākās Viļakas un Baltinavas novadus izzinošās ekskursijās.

Starptautiskais folkloras festivāls "Lipa kust" šogad būs arī daļa no tradicionālajiem Upītes ciema svētkiem "Svātki Upītie", kuros līdzās festivālam būs arī tradicionālās Latvijas teātru viesizrādes – 20. augustā Upītē varēs skatīt Latvijas Nacionālā teātra izrādi "Zēns", bet 26. augustā Dirty Deal Teatro viesizrādi "Baltā grāmata". Svētku noslēgumā – tradicionālā nakts trase ar uzdevumiem un pārsteigumiem un grupas "Unknown Artist" koncerts-balle.  

Folkloras festivālu organizē biedrība "Upītes jauniešu folkloras kopa" un nemateriālās kultūras mantojuma centrs "Upīte", atbalsta Viļakas novada dome un Baltinavas novada dome. Festivāls tiek īstenots Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammā "Latvijai – 100".

Ziemeļlatgale ir īpašs reģions Latvijas tradicionālās kultūras kartē. Te tradicionālās kultūras norises joprojām ir dzīvas un turpina pārmantošanās procesu gan dziesmu, gan deju, gan tradīciju un prasmju veidā. Vieni no aktīvākajiem tradicionālās kultūras kopējiem ir folkloras kopas "Upīte" jaunieši. Pateicoties tieši folkloras kopai un darbīgajai Slišānu saimei nelielais Krievijas pierobežas Upītes ciems ir labi zināms visā Latvijā kā dzīva, rosīga un īpaši latgaliska vieta.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 05.04.2024 Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.09469199sec.