UNESCO nedēļā Latvijā aicina mudina ieraudzīt kultūras mantojumu lietojumā: īpaši izzināt kulināro mantojumu

Gan Rīgā, gan Latvijas reģionos ikgadējās UNESCO nedēļas laikā no 9. līdz 15. oktobrim notiks aktivitātes, kas veltītas kultūras mantojumam lietojumā, tai skaitā kulinārajam mantojumam. Šonedēļ ikviens aicināts gan iepazīties ar Latvijas un reģionu ēdiena gatavošanas tradīcijām, uzmeklēt senākas pavārgrāmatas, lūkojoties pēc Latvijas garšas, un analizēt, cik ilgtspējīgs no mūsdienu skatupunkta ir tradicionālais ēdiens Latvijā, gan apmeklēt tematiskus pasākumus.

Izvēloties sev saistošāko līdzdalības formu, ikvienam ir iespēja iesaistīties, piemēram, iepazīstoties ar Latvijas ēdiena gatavošanas tradīcijām; pētot kopīgās un atšķirīgās iezīmes dažādos reģionos; dodoties ciemos pie recepšu zinātājiem, dokumentēt un aprakstīt senas un ne tik senas receptes; apmeklējot muzejus, bibliotēkas, pētīt senās receptes, mēģināt tās pagatavot, kā arī aprakstīt pagatavošanas procesu. Tāpat starptautiskās izglītības akcijas “Pasaules lielākā mācību stunda” (www.skolas.unesco.lv)  ietvaros UNESCO nedēļas laikā ir iespējams analizēt, cik ilgtspējīgs un veselīgs ir tradicionālais ēdiens šodien.

UNESCO nedēļas  laikā apkopoto informāciju (tostarp gatavošanas tradīciju aprakstus, unikālas, tradicionālas receptes, to pagatavošanas procesu, fotoreportāžas) ikviens aicināts publicēt savā vai pārstāvētās organizācijas vai iestādes Facebook lapā vai blogā, pievienojot mirkļbirku #unesconedela2017 vai mājaslapā (nosūtot saiti uz materiālu e-pastā [email protected]).

Rīgā, Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā 10. oktobrī no plkst. 9.00 līdz plkst. 12.00 notiks “Erasmus+” mobilitātes dalībnieku Ungārijas, Francijas, Zviedrijas, Itālijas tradicionālo ēdienu gatavošana Haralda Sauša pavadībā un kopīga Latvijas sklandraušu gatavošana, bet no plkst. 12.30 līdz 13.30 – ēdienu prezentācijas un degustācijas.

Rīgā, Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā 10. oktobrī plkst. 18.00 notiks muzeja Etnogrāfijas nodaļas vadītājas Sanitas Stinkules lekcija “Latviešu tradicionālie ēdieni”.

Sēlijā, Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā, 11. oktobrī plkst. 11.00 notiks literāri kulinārā mantojuma pasākums ‘’Ko un kā ēda, un ēd Latvijā”. Tā būs iepazīstināšana ar Latvijas ēdienu gatavošanas tradīcijām gan pašu ģimenēs, gan literārajos darbos, izmantojot latviešu rakstnieku – Rūdolfa Blaumaņa, Aleksandra Čaka, Gundegas Repšes un Monikas Zīles pavārgrāmatas.

Rīgā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā 12. oktobrī notiks UNESCO nedēļas „Kultūras mantojums lietojumā” prezentācija un kulinārā mantojuma iepazīšana Latvijas valsts simtgades svinību Pašvaldību koordinatoru seminārā.

Kurzemē, Alsungas Kultūras namā, 14. oktobrī norisināsies Suitu tautastērpu parāde ar vairākām tematiskām lekcijām no plkst. 10.00 līdz plkst. 15.30, bet no plkst. 17.00 būs vērojama suitu tērpu prezentācija un tērpu darinātāju sumināšana.

Vidzemē, Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā no 9. līdz 15. oktobrim būs iespēja izzināt muzeja krājumā atrastās interesantākās no paaudzes paaudzē mantotās receptes un izpētīt arī to ceļu līdz muzejam.

UNESCO nedēļa Latvijā ik gadu norisinās kopš 2011. gada. Tā ir platforma dažādu institūciju un nozaru sadarbībai, starptautiskas un nacionālas pieredzes, viedokļu un ideju apmaiņai, kā arī jaunu iniciatīvu īstenošanai, iedvesmojoties no UNESCO izceltajām vērtībām gan nacionālā, gan starptautiskā mērogā.

Par UNESCO

UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) ir specializēta Apvienoto Nāciju Organizācijas aģentūra, kas apvieno 195 valstis visā pasaulē savstarpējai sadarbībai izglītības, zinātnes, kultūras, komunikācijas un informācijas jomā, lai sekmētu mieru, sabiedrības labklājību un ilgtspējīgu attīstību. Latvija pievienojās UNESCO 1991. gadā, bet kopš 1994. gada izveidotā UNESCO Latvijas Nacionālā komisija nodrošina UNESCO programmu īstenošanu Latvijā un rūpējas par Latvijas interešu un pieredzes pārstāvniecību UNESCO darbības jomās starptautiski. Plašāk: www.unesco.lv un Facebook.com/UNESCOLNK.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 04.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.26131606sec.