Lauku tūrisma sezonas noslēguma pasākumi Latvijas novados

Lauku tūrisma nozares gada pārskatu Latvijas lauku tūrisma asociācija „Lauku ceļotājs” šoruden prezentēs atsevišķos pasākumos Kurzemē, Latgalē un Zemgalē. Tradicionālās kopsapulces vietā šāda pieeja izvēlēta, lai reģionu uzņēmējiem būtu iespēja izvēlēties sev ērtāk sasniedzamo norises vietu vai interesējošo tēmu, jo katrā pasākumā sezonas apkopojuma un turpmāk plānoto darbu izklāstam sekos praktisks seminārs par kādu no aktuālām lauku tūrisma tēmām.

Ar ko zīmīga šī gada sezona lauku tūrismā?

Pagājušo sezonu iezīmē stabilitāte. Veicot lauku tūrisma uzņēmēju aptauju, kurai atsaucās 121 saimnieks, „Lauku ceļotājs” secina, ka tūristu skaits salīdzinājumā ar pagājušo sezonu ir līdzīgs, neraugoties uz vēso un brīžiem lietaino vasaru. Kā panākt, lai cilvēks izvēlētos pavadīt brīvdienas laukos, neraugoties uz neviesmīlīgiem laika apstākļiem? To pārrunāsim, klātienē tiekoties ar lauku tūrisma uzņēmējiem. Nepārtraukti uzlabojumi kvalitātē, sava piedāvājuma paplašināšana, apkārtnē notiekošie pasākumi, jauni apskates objekti, iesaistīšanās plašās mārketinga akcijās ir tikai dažas no aptaujā minētajiem risinājumiem. Daudzus ceļotājus uz laukiem aizved kopīgas ceļošanas akcijas, kas norit visā Latvijā, piemēram, Atvērtās Dienas Laukos, kam saimnieki gatavojas īpaši – ar izklaidējošām programmām, atlaidēm vai pat nelielām dāvanām apmeklētājiem.

Vai sagaidāmas cenu izmaiņas?

Vairums aptaujāto saimnieku cenas saviem pakalpojumiem neplāno celt, līdz ar to nākamā gada budžetu brīvdienām laukos ceļotāji var sākt plānot jau tagad. Tomēr aptuveni trešā daļa paredz kaut nedaudz, bet tomēr pacelt cenas. Daži to pamato ar kopējo cenu līmeni lauku tūrisma piedāvājumā, citi pamata cenā iekļauj bieži pieprasītos papildu pakalpojumus. Ne viens vien saimnieks atzīst, ka cenas cels izmaksu pieauguma dēļ, visbiežāk minot pārtikas produktu cenu celšanos un nosaucot sviesta cenas kāpumu kā spilgtāko piemēru.

Ar ko izceļamies starp kaimiņvalstīm?

Vai ir kas tāds, kas Latvijā labāks, nekā Igaunijā? Izrādās, tie ir mūsu „Lauku labumi” – tūrismā iesaistījušās apmeklētājiem atvērtas mazās ražojošās saimniecības laukos. Izrādās, ne Igaunijā, ne Lietuvā šis sektors nav tik aktīvs kā pie mums. Pēdējos gados strauji pieaudzis gan apmeklējamo saimniecību skaits, gan kvalitāte. Pie tam, kvalitatīva ir gan produkcija – inovatīvi, garšīgi pārtikas produkti, gan arī piedāvājums apmeklētājiem – saimniecību un ražotņu ekskursijas, mājražotāju veikali. Mazais ražotājs ir sapratis, ka svarīgi ir uzrunāt un piesaistīt tiešo pircēju. Nenoliedzami, šajā jomā lauku tūrisma asociācijai ir izdevies pārstāvēt mazo ražotāju intereses, ietekmējot tiem draudzīgas politikas veidošanu, lobējot adekvātus noteikumus un prasības gan ražošanai, gan pārdošanai.    

Vai iekarojam jaunus tirgus?

Jau otro gadu turpinām izstrādāt un testēt lauku tūrisma piedāvājumu Japānas tirgū kopā ar Igaunijas un Somijas kolēģiem. Izstrādātie ceļojumu maršruti un apmeklējumu programmas ir kā lakmusa papīs, ar kuru testējam, vai esam spējīgi radīt profesionālu, starptautiski konkurētspējīgu un komerciālu tūrisma produktu, ar kuru varam ieinteresēt tūrisma industriju ne tikai Japānā, bet vispār tālo tirgu valstīs, kam esam pilnīgi nepazīstams galamērķis. Lauku tūrisms nav un nekad nebūs viegli standartizējams vai nepārprotami definējams tūrisma produkts, kā tas nepieciešams tūrisma industrijai. No otras puses, tirgus pieprasa jaunus produktus, kas balstās uz dabisko, patieso, saskarsmi ar lauku saimniekiem, vietējā dzīves veida iepazīšanu. Vienlaicīgi pastāv augstas prasības pret pakalpojuma kvalitāti, noteikti komforta, apkalpošanas, tīrības un higiēnas standarti, kas ne vienmēr ir pašsaprotami mūsu laukos. Kā sabalansēt dabiskumu ar komerciālo – ar šo izaicinājumu mums jātiek galā, ja vēlamies iesaistīties plašākā tūrisma apritē.

Sezonas noslēguma semināri - secinājumi un jaunas idejas

Ikgadējās lauku tūrisma uzņēmēju tikšanās ne tikai ir sezonas kopsavilkums, bet arī jaunu ideju iedvesmas avots un savstarpēja informācijas apmaiņa. Kā vienmēr, uz semināriem aicināti ne tikai lauku tūrisma uzņēmēji un speciālisti, bet arī interesenti un nozares līdzjutēji. Semināros sezonas apkopojumam sekos papildu tēmas, kur praktiskas prezentācijas un ieteikumus jaunu tūrisma produktu veidošanai sniegs attiecīgās jomas eksperti. Semināru datumi un vietas:

Kurzeme: 1. novembrī viesu mājā “Garīkas”, Skrundas novads. Papildu tēmas:

•    Lauksaimniecības tradīciju mantojums agro-tūrismā - dažādu lauksaimniecības, zvejniecības, pārtikas un amatniecības mantojuma iesaiste tūrisma produktā. Vairāk informācijas http://www.celotajs.lv/lv/project/14. Projektu atbalsta ES Interreg LAT-LIT programma.

•    Kulinārais ceļš „Livonijas garša“ - kas un kā šodien ir uz mūsu galda kopš Livonijas laikiem. Vairāk informācijas http://www.celotajs.lv/lv/project/16 . Projektu atbalsta ES Interreg EST-LAT programma.

Latgale: 10. novembrī Rēzeknes novada "Lūznavas muižā", sadarbībā ar Latgales Tūrisma asociāciju. Papildu tēma:

•    Lauksaimniecības tradīciju mantojums agro-tūrismā - dažādu lauksaimniecības, zvejniecības, pārtikas un amatniecības mantojuma iesaiste tūrisma produktā. Projektu atbalsta ES Interreg LAT-LIT programma.

Zemgale: 14. novembrī Bauskas novada atpūtas kompleksā “Miķelis”. Papildu tēmas:

•    Lauksaimniecības tradīciju mantojums agro-tūrismā - dažādu lauksaimniecības, zvejniecības, pārtikas un amatniecības mantojuma iesaiste tūrisma produktā. Projektu atbalsta ES Interreg LAT-LIT programma.

•    PROJEKTS “CAITO”- lauku tūrisma mārketinga aktivitātes Japānas tirgū. Produkta izveide mūsu tālo tirgu viesiem - kas strādā, no kā jāuzmanās, kas mums īpašs. Atskats uz mārketinga aktivitātēm Japānas tirgū, u.c. tālo tirgu aktualitātes. Vairāk informācijas http://www.celotajs.lv/lv/project/1 . Projektu atbalsta ES Interreg Centrālbaltijas programma.

Pasākumu programmas www.celotajs.lv. Jautājumi un pieteikšanās: [email protected]

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.001091sec.