Aprīlī 152 vietās visā Latvijā notiks pasākums «Satiec savu meistaru 2018»

Laikā no 6. aprīļa līdz 8. aprīlim tautas lietišķās mākslas meistari, amatnieki, stāstnieki, tautas teicēji, muzikanti un dziedātāji vairāk nekā 152 vietās visā Latvijā aicinās ikvienu interesentu uz pasākumu “Satiec savu meistaru!”.

Zemgalē audēju studijās Valgundē, Līvbērzē un Nākotnē būs iespēja iepazīt aušanas procesu, Mercendarbes muižā apgūt kokles izgatavošanu, kā arī darināt savu pirmo mūzikas instrumentu – klabekli vai dūcējpogu. Baldonē varēs apgūt tradicionālo dziedāšanu, savukārt Iecavā - uztaisīt kaula adatu un iemācīties vienas adatas pinumu. Vēl meistari aicinās izcept saldskābmaizi Ozolniekos un klausīties veco jelgavnieku stāstus Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornī.

Vidzemē bagātīgo pasākuma programmu veidos Vidzemes stāstnieku meistarklase Valmierā, radošās darbnīcas un stāsti par zirgiem Valmiermuižā, Lielvārdes jostu aušanas darbnīca Lielvārdē, iespēja ielūkoties bišu dzīvē Daugmalē, plaša atvērto meistardarbnīcu programma Druvienā, kalēja darbnīca Turaidā, dažādu tradicionālo ēdienu gatavošana Turnas tautas namā, Rankas kultūrvēsturiskā mantojuma centrā un daudzas citas norises.

Raiņa muzejā Berķenelē Latgalē varēs apgūt cepuru šūšanu, Ludzas amatnieku centrā linu auklu pīto apavu – peterņu pīšanu. Vairākās vietās Latgalē meistari pievērsušies cimdu adīšanai – Indrā, Līvānos un jostu aušanai - Rēzeknē, Tilžā, kā arī tautas tērpu detaļu darināšanai Baltinavā. Līvānos būs iespēja apgūt koka spaiņu, kublu, ķipīšu u.c. trauku darināšanu, kā arī apgūt rotaļas, rotaļdejas un dančus Ciblā, Baltinavā un Andrupenē.

Kurzemē Tautas lietišķās mākslas studija “Liepava” piedāvās plašas iespējas apgūt tautastērpu darināšanu Liepājā, tamborēšanas pamatus un rūtiņu tamborēšanu varēs mācīties Tiņģerē, dažādās darbnīcās Tumes kultūras namā un Mērsragā ikviens pasākuma apmeklētājs tiks iepazīstināts ar jūrnieku dzīvi un mezglu siešanas tehnikām. Kandavā, Smārdē un Padurē apmeklētāji būs gaidīti keramikas darbnīcās, savukārt Zirņu pagastā notiks dažādu zirņu ēdienu gatavošana.

Augšzemē, jeb Sēlijā, Viesītes muzejā “Sēlija” notiks lekcijas un sarunas par ciltskoka veidošanu - praktiski padomi, kā lasīt ierakstus baznīcu grāmatās un tautskaites dokumentos. Muzejā notiks arī nodarbības izšūšanas apgūšanā.

Rīgā plašu programmu piedāvās Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrs “Mazā ģilde”, Tautas tērpu centrs “Senā Klēts”, Kultūras un tautas mākslas centrs “Ritums”, Rīgas Kultūras centrs “Iļģuciems”, kā arī citas norišu vietas, kur būs iespējams apgūt dažādu rokdarbu prasmes. Aicinām apmeklēt Leontīna Volnobajeva keramiķa darbnīcu, iepazīt Saules gada ritu Rīgas Centrālās bibliotēkas telpās un iejusties Krišjāņa Barona “ādā” tautasdziesmu kārtošanas darbnīcā Latviešu folkloras krātuvē.

 Kopš 2017. gada “Satiec savu meistaru!” Latvijas programmā iekļauta arī pasākuma norise ārvalstīs. Luksemburgā asociācija “Luksemburga-Latvija” rokdarbu kopa “Sāntāpslis” aicinās apgūt dažādas mežģīņu darināšanas tehnikas – knipelētās, adītās un tamborētās mežģīnes.

Aicinām pie meistariem pieteikties jau iepriekš, jo norišu vietās var būt ierobežots apmeklētāju skaits.

 “Satiec savu meistaru!” jau tradicionāli norisināsies vienlaikus ar projektu „Eiropas amatu prasmju dienas”, kas aizsākts 2002.gadā Francijā un kļuvis par plašāko starptautisko pasākumu, kas veltīts amata prasmju saglabāšanai, popularizēšanai un tālāknodošanai. Šogad akcijā piedalās jau 19 Eiropas valstis. 2018. gada pasākuma centrālā tēma ir “Pārnese nākotnē”, akcentējot ideju par tradīciju, meistarības iespējamo pārnesi nākotnē apmācot jaunāko paaudzi.

Projekta „Satiec savu meistaru!” mērķis ir vēstīt plašākai sabiedrībai par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un pārmantošanu, kā arī par meistariem, viņu zināšanām un prasmēm.

“Satiec savu meistaru! 2018” rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Latvijas novadu un pilsētu pašvaldībām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR
ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas! Latvia Tours
🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama | Skatīt vairāk
no 350 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58709407sec.