Īpašā pasākumā restaurēs Strūves ģeodēziskā loka punktu Arbidani

Strūves ģeodēziskais loks ir 19. gadsimtā veiktu mērījumu kopa, kas tiek uzskatīta par vienu no cilvēces vēsturē vērienīgākajām Zemes uzmērīšanas kampaņām. Ģeodēziskais loks tiek definēts kā viena no metodēm Zemes izmēru un formas noteikšanai, izmērot triangulācijas ķēdes garumu un meridiāna loka gala punktu astronomiskās koordinātas. Savu nosaukumu Strūves ģeodēziskais loks ieguvis par godu zinātniekam – ģeodēzistam un astronomam – Frīdriham Georgam Vilhelmam Strūvem.

Latvija atrodas to 10 valstu sastāvā, kuras šķērso vēsturiskais Frīdriha Georga Vilhelma Strūves vārdā nosauktais 2820 km garais ģeodēziskais loks jeb meridiāns, kas kopš 2005.gada 15.jūlija ir iekļauts UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma sarakstā. Strūves ģeodēziskais loks ir unikāls 19.gadsimta objekts astronomijas un ģeodēzijas zinātnes attīstībā, kas, ne tikai atkārtoti apstiprināja I.Ņūtona hipotēzi, ka mūsu planēta ir saplacināta no poliem, bet arī sniedza novērojumus Zemeslodes izmēru noteikšanai līdz satelītu ērai sākumam 20. gadsimtā.

Loks sniedzas no Ziemeļu ledus okeāna līdz Melnās jūras piekrastei. Latvijas teritorijā atrodas daļa no UNESCO pasaules mantojuma - Strūves ģeodēziskā loka punkti.  Salas novada Salas pagastā atrodas valsts nozīmes industriālais piemineklis Strūves ģeodēziskā loka punkts “Arbidāni”, valsts aizsardzības Nr.8983. Punktu Arbidani uzmērīja un iezīmēja dabā 1828.gadā Strūves līdzgaitnieks Karls Frīdrihs Tenners, bet gadu gaitā šī zīme zudusi.

Lai saglabātu šo pasaules nozīmes pieminekli nākamām paaudzēm, Latvijas ģeotelpiskās informācijas aģentūra, Nacionālo kultūras mantojuma pārvalde un Salas novada pašvaldība š.g. 26.septembrī restaurēs Strūves ģeodēziskā loka punktu Arbidani, rekonstruējot punkta zīmi.

Pasākums notiks 2018.gada 26.septembrī plkst.13.00 Salas novada Salas pagastā pie punkta Arbidani. Pasākumu kuplinās Salas novada pašdarbības kolektīva kultūras programma, paredzētas ieskats mērnieku darbā “Mērniecības instrumenti Strūves laikmetā un tagad”– praktiskas nodarbības, kuras vadīs LĢIA Ģeodēzijas nodaļas vadītājs Ivars Liepiņš. Pasākuma dalībniekus cienās ar īstu Sēlijas smeķa sautējumu, kas vārīts katlā uz ugunskura.

 
Aicinām piedalīties pasākumā,  kas Latvijā notiks pirmo reizi. Pasākums sniegs ieskatu par astronomijas un ģeodēzijas zinātnes attīstību 19.gadsimtā.
 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.18990207sec.