Dodies izzināt zvejas amata stiķus Nēģu dienā

Valsts simtgades svinēšanas festivāls "Latvijas Goda aplis" turpina apceļot un godināt Latvijas novadus. 2018. gada 13. oktobrī tiks apmeklēti Svētupes un Salacas tači Nēģu dienā Salacgrīvas novadā, kur notiks ne tikai ar nēģiem saistītas aktivitātes dažāda vecuma viesiem. "Latvijas Goda aplis" aicina izbaudīt Salacgrīvas novada rudenīgo skaistumu un nēģu zvejas amata meistaru gardumus.

Nēģu dienas svinēšanas notikumi sāksies jau pulksten 10, kad Salacgrīvas muzejā, Sila ielā 2, būs iespējams apskatīt izstādi "Zutiņš murdā", pārbaudīt savas zināšanas par nēģu zveju un no konstruktora pat uzbūvēt savu taci! Vienlaikus Dabas izglītības centrā "Ziemeļvidzeme", Rīgas ielā 16, būs apskatāma interaktīva izstāde "Laša ceļojums".

Pulksten 11 viesu namā "Vējavas", kas ir izbijusi zvejnieku viensēta blakus Svētupes nēģu tacim, notiks jau aizsaulē aizgājušā novadnieka Arvīda Mitrēvica fotoalbuma "Kur Salaca tiekas ar jūru" atvēršana, kā arī startēs skrējiens "Nēģu kross 2018", ko organizēs sporta un atpūtas komplekss "Zvejnieku parks". Pieteikšanās skrējienam sāksies pulksten 9.30 un tas notiks trīs distancēs – divu kilometru, zēniem un meitenēm līdz 12 gadu vecumam, desmit kilometru, vīriešiem un sievietēm, un 21 kilometra, arīdzan vīriešiem un sievietēm, taču iekļaujot ne tikai meža takas, bet arī Salacgrīvas nēģu tačus. Turklāt viens no tiem būs arī jāšķērso!

Pulksten 11.30 turpat "Vējavās" sāksies arī latviskuma stunda kopā ar bibliokuģi "Krišjānis Valdemārs" un tā patronu, kinorežisoru Jāni Streiču, bet no pulksten 12.30 Salacgrīvas muzejs būs iekārtojis un piedāvās apskatīt zvejas rīku ekspozīciju. Varēs arī noskatīties "Jūras Vēstu" 2009. gada dokumentālo filmu "Latvijas nēģi", nobildēties Kārļa Miksona profesionālās studijas "Ēna" ierīkotajā fotolaboratorijā "Vecā jūrnieka ligzda", nodegustēt "Vējavu" vēžu zupu un kūpinātās zivis, kā iegādāties zvejnieku saimniecības "Butes" piedāvātos gardumus. Dalības maksa "Vējavu" rīkotajos pasākumos – EUR 5.

Tikmēr jau no pulksten 12 viesus gaidīs un ar nēģiem un nēģu zupu cienās četros Salacgrīvas tačos: vienā Svētupes un trīs Salacas tačos, kur būs iespējams satikt arī nēģu zvejas amata meistarus. Starp otro un trešo taci svētku apmeklētājus gaidīs arī kalēja smēdē, kur ikvienam būs iespēja izkalt naglu vai... nēģi, bet paralēli taps mākslas darbs – lielizmēra metāla nēģis vai pat tacis. Arī tā tapšanā varēs piedalīties ikviens interesents. Pie Salacas tačiem darbosies arī novada mājražotāju tirdziņš.

Festivālu "Latvijas Goda aplis" rīko biedrība "Staro 100". Šis pasākums tapis sadarbībā ar Salacgrīvas novada pašvaldību. Plašāka informācija atrodama festivāla "Latvijas Goda aplis" mājas lapā godaaplis.lv.

Mūsu valsts novadus apceļojošā festivāla viesošanās vietās sadarbībā ar "Latvijas Pastu" iespējams nodot īpašu sveicienu sev tuvajiem, pavēstot viņiem par "Latvijas Goda apli". Turklāt pastabalodis.lv piedāvā izvēlēties – nosūtīt personalizētu kartīti taustāmā veidolā vai virtuāli.

Festivāls "Latvijas Goda aplis" ir viens no Latvijas valsts simtgades projektiem, kas kopš pērnā gada novembra godina dažādus Latvijas novadus un to ievērojamās personības, katru nedēļu ciemojoties kādā no daudzajām skaistajām un stāstiem bagātajām valsts vietām. Festivāls turpināsies līdz šā gada novembrim, kulminējot gaismas festivālā "Staro Rīga". Attiecīgi arī "Latvijas Goda apļa" pieturvietās tiek ieskicētas gaismu festivāla vizualizācijas, radot vēl emocionāli pacilājošāku noskaņu. Festivālu "Latvijas Goda aplis" rīko biedrība "Staro 100" sadarbībā ar novadu pašvaldībām, kultūras centriem un namiem, nevalstiskām organizācijām, novadu iedzīvotājiem un uzņēmējiem, Latvijas Republikas Kultūras ministriju un Latvijas valsts simtgades biroju.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
Latvija no 18 EUR
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.40662217sec.