Novadi visā Latvijā iesaistās akcijā «Izgaismo Latviju»

2019. gada 21. jūnija akcijā "Izgaismo Latviju" ar plašu kultūras programmu iesaistījušies vairāk nekā 20 pierobežas novadi, kur notiks koncerti, vainagu pīšanas meistarklases, nakts pārgājieni, tiks dziedātas spēka dziesmas Latvijai un daudz citas Saulgriežu nakts aktivitātes. Imanta Ziedoņa muzejs aicina 21.jūnijā doties iepazīt Latvijas pierobežu, simboliski noejot vienu kilometru no Latvijas 1836 kilometrus garā pierobežas maršruta, lai pēc tam pulcētos pie kāda no pašvaldību organizētajiem ugunskuriem.

"Esam gandarīti redzēt, ka arī šogad akcijā iesaistījies tik liels skaits pierobežas novadu, taču saulgriežu nakts aktivitātes plānotas arī vairākos novados Latvijas vidienē. Pasākumu programma ir tiešām plaša un daudzveidīga, piemēram, Bernātos notiks ziedu rotu darināšanas darbnīca un Sirdskilometra pārgājiens notiks kopā ar vides gidu. Ziemupē svētku aktivitātes paredzētas visas dienas garumā, bet plkst.22 tiks iedegts "Izgaismo Latviju" ugunskurs, notiks rotaļas un danči. Jūrkalnes Ugunspļavā uzstāsies "Jauno Jāņu orķestris", "Stiprās sievas" un "Ogas", kā arī notiks folkloras kopu sadziedāšanās. Savukārt Žīguros akcijā kopīgā pierobežas iepazīšanā kolektīvi iesaistījies vietējais bērnudārzs un robežsargi," stāsta Maija Jaunzeme, Imanta Ziedoņa muzeja projektu vadītāja.

"Izgaismo Latviju" ugunskuri un dažādas aktivitātes paredzētas arī Aknīstē, Vecumniekos, Zilupē, Vaiņodē, Lutaušos un citviet. Plašāku informāciju par novadu piedāvāto kultūras programmu var meklēt Imanta Ziedoņa muzeja Facebook lapā, pierobežas pašvaldību mājaslapās, kā arī vietnē izgaismolatviju.lv, kur ikviens ir aicināts simboliski pieteikties savam Sirdskilometram. Kā arī visi gājēji tiek mudināti savu ceļu iemūžināt fotogrāfijās. "Mēs aicinām katru akcijas dalībnieku parādīt, kas viņam šķitis skaists vai neparasts Latvijas pierobežā - iesūtīt foto, kurā notverta ainava, cilvēki vai lieta, kas īpaši pārsteidza un aizkustināja. Šīs bildes pēc akcijas būs pieejamas apskatei vietnē izgaismolatviju.lv, kā arī nonāks Imanta Ziedoņa muzeja arhīvā kā vēstures liecība par Latvijas pierobežu un tās cilvēkiem," stāsta M. Jaunzeme.

Sekojot Imanta Ziedoņa rakstītajam, 2015. gadā uzsākts Latvijas simtgades projekts, kura mērķis bija kopā ar pašvaldībām, tūrisma informācijas centriem, vietējiem iedzīvotājiem un citiem interesentiem izveidot tūrisma ceļu apkārt Latvijas sauszemes robežai, ko var mērot gājēji, velosipēdisti, motociklisti un autobraucēji. Pērn akcijā "Izgaismo Latviju" pie vairāk nekā 130 ugunskuriem 43 Latvijas novados pulcējās tūkstošiem iedzīvotāju. Vairāk nekā 2000 brīvprātīgajiem noejot savu Sirdskilometru valsts pierobežā, Latvija kļuva par pirmo valsti pasaulē, kuras iedzīvotāji valsts simtgadei par godu mērojuši ceļu apkārt savai valstij un izgaismojuši tās robežu ar ugunskuriem.

"Izgaismo Latviju" ir iespējams realizēt pateicoties bankas BlueOrange un apdrošināšanas akciju sabiedrības  "BTA Baltic Insurance Company" atbalstam un iesaistoties visiem akcijas dalībniekiem, kas mīl savu zemi un vēlas iepazīt kaut mazu daļu no 1836 kilometrus garā Latvijas robežas ceļa. Pērn, atskatoties uz akciju un ceļa apkārt Latvijai tapšanu, tika izveidota ceļojošā izstāde un filma "Izgaismot Latviju", kas 2019. gada sākumā viesojusies vairāk nekā desmit pierobežas pašvaldībās. Sākot no 10. jūlija vienu mēnesi filma un izstāde angļu valodā būs apskatāma Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 20.04.2024 Radi Tukku Magi TALKA TUKUMĀ Tukuma TIC
20. aprīlī aktīvie tukumnieki un viesi aicināti uz Tukku Magi pagalma sakopšanas talku no pulksten 9:00 Pasta ielā 26. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44146013sec.