Latvijas pilīs un muižās norisināsies pirmās Vēsturisko dārzu dienas

2019. gada 6. un 7. jūlijā pirmo reizi Latvijas pilīs un muižās notiks Vēsturisko dārzu dienas, kuras Latvijas Piļu un muižu asociācija cer organizēt arī turpmākajos gados, lai pievērstu lielāku uzmanību un veicinātu Latvijas sabiedrības izpratni par šo kultūras mantojumu, palīdzētu dārzu un parku sakopšanā un  bijušās spozmes atgūšanā, kā arī veicinātu vietējo tūrismu.

Dārzi un parki savulaik ir bijuši ikvienā Latvijas muižā. Tie ir muižas kompleksa neatņemama sastāvdaļa, kas reizēm stāsta par muižas un tās īpašnieku dzīvi pat vairāk nekā iespaidīgas ēkas. Šodien liela daļa vēsturisko dārzu un parku nav atpazīstami, daļa zudusi, daļa tiek izpētīti un atjaunoti, un ir dārzi un parki, kas tiek kopti un uzturēti tādi, kādi tie ir.

Vēsturisko dārzu dienās piedalīsies 25 pilis un muižas no visiem Latvijas reģioniem:  Apriķu muiža,  Arendoles muiža,   Bīriņu pils,  Cēsu Jaunā pils, Cesvaines pilsmuiža, Durbes pils, Dzērves muiža,  Elejas muižas Tējas namiņš,  Jaunauces  pils, Jaunmoku pils,  Jelgavas pils,  Kārļamuiža,  Kazdangas pils un muižas parks,  Krāslavas muiža,   Krimuldas muiža, Lielplatones muiža, Liepas muiža, Spāres muiža, Tāšu muiža, Tiņģeres muiža, Varakļānu muižas pils, Vecauces pils, Ventspils Livonijas ordeņa pils, Veselavas muiža un Villa Medem.

Katra no tām ir izvēlējusies savus stāstus, savas skaņas un smaržas, savus darbus un aktivitātes, ar ko iepazīstināt, iesaistīt, pārsteigt un iepriecināt apmeklētājus abās dienās vai tikai vienā no tām.  

Latvijas Piļu un muižu asociācija aicina atrast visvairāk interesējošo un šīs nedēļas nogalē doties uzzināt ko jaunu un aizraujošu, kā arī izbaudīt vēsturisko dārzu un parku burvību pašā vasaras plaukumā.

Pilna Vēsturisko Dārzu dienu programma ir pieejama asociācijas interneta vietnes sadaļā "Notikumi" jeb kalendārā.

Latvijas Piļu un muižu asociācija (LPMA) ir profesionāla biedrība. Tā dibināta 2000.gadā un pašlaik apvieno 103 biedrus. Vienlaikus ar asociācijas dibināšanu LPMA uzsāka piļu un muižu apceļošanas akciju, kas iedzīvināja Latvijas pirmās neatkarības periodā populāro kustību "Apceļo Dzimto zemi" un turpmākajos gados iedvesmoja daudzas citas organizācijas veicināt vietējo tūrismu.

LPMA ir Tautsaimniecības padomes Tūrisma komitejas locekle, biedrības "ICOMOS Latvija" – ICOMOS (International Council on Monuments and Sites, latviski - Starptautiskā pieminekļu un ievērojamu vietu padome)  Latvijas nacionālās nodaļas – institucionālais biedrs.

Asociācijas galvenie mērķi ir veicināt Latvijas kultūras mantojuma saglabāšanu, piļu un muižu unikālo kultūras mantojuma vērtību un vides apzināšanu, izpēti, atjaunošanu, uzturēšanu, pielāgošanu izmantošanai, izmantošanu un attīstību; sekmēt tūrisma, kultūras un radošu industriju nozaru un ar tām saistītās infrastruktūras un pakalpojumu attīstību pilīs un muižās; paplašināt piļu un muižu pieejamību sabiedrībai; popularizēt kultūras mantojuma saglabāšanu, attīstīt sabiedrības kultūras mantojuma apziņu un veicināt sabiedrības līdzdalību kultūras mantojuma aizsardzībā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42575097sec.