Liegumā «Ances purvi un meži» talkojot palīdzēs retajai dzeltenajai akmeņlauzītei

Dabas aizsardzības pārvaldes Kurzemes reģionālā administrācija aicina dabas draugus veltīt savu laiku un darbu, lai 2019. gada 9. augustā piedalītos retā un aizsargājamā auga – dzeltenās akmeņlauzītes – dzīvotnes atjaunošanas talkā dabas liegumā "Ances purvi un meži" pie Lukņezera.

Talkas laikā plānots nopļaut pļavu un izzāģēt krūmus un visu savākto iznest no akmeņlauzītes dzīvotnes. Dabas aizsardzības pārvalde nodrošinās nepieciešamos darba rīkus, taču veiksmīgākai talkas norisei nepieciešamas papildus čaklas darba rokas.

Pārvaldes Kurzemes reģiona administrācijas Dabas aizsardzības daļas vadītājs Raits Čakstiņš stāsta, ka šajā talkā padarītais palīdzēs unikālas sugas izdzīvošanai  dabas liegumā "Ances purvi un meži" pie Lukņezera, kur sastopamas dzeltenās akmeņlauzītes. Ezers atrodas starpkāpu ieplakā, un dzeltenā akmeņlauzīte sastopama pārejas purvu atklātākajās vietās.

"Ņemot vērā, ka suga nespēj konkurēt ar niedrēm un krūmiem, daudzgadīgo lakstaugu un krūmu seguma palielināšanās varētu atstāt negatīvu ietekmi uz dzeltenās akmeņlauzītes populāciju. Šī ir lielākā dzeltenās akmeņlauzītes atradne dabas lieguma teritorijā, suga sastopama gandrīz visā purva platībā," saka R. Čakstiņš.

Dzeltenās akmeņlauzītes ierakstīta Baltijas jūras reģiona Sarkanajā grāmatā un Latvijas Sarkanajā grāmatā 1.kategorijā. To apdraud nosusināšana, kūdras izstrāde, kā arī gruntsūdens līmeņa pazemināšanās klimata izmaiņu dēļ. Salīdzinājumā ar kādreizējo izplatību mūsdienās zināmo atradņu skaits Latvijā samazinājies vairākas reizes.

Vairāk par iespējām iesaistīties iniciatīvā "Daru labu dabai", kurā darbi piemēroti trīs līdz pat 50 cilvēku lieliem kolektīviem, var uzzināt iniciatīvas mājaslapā darudabai.lv.

Pulcēšanās talkai 9. augustā plkst. 9.00 pie mājām "Trumpes" Ances pagastā Ventspils novadā, karte šeit. Lūgums talkai pieteikties, zvanot pa tālruni 29494292 (Raits). Ērtākai strādāšanai noderēs gumijas zābaki un darba apģērbs. Pēc talkas kopīgs pikniks ar talkas zupu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
Latvija no 145 EUR
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.39671111sec.