Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā iekļauj vēl 3 vērtības

Turpinot 2017. gadā uzsākto Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma apzināšanu, šogad Nemateriālā kultūras mantojuma (NKM) sarakstā iekļautas trīs kultūras vērtības – "Nēģu ķeršanas un apstrādes prasmes Carnikavā", "Pededzes pagasta pareizticīgo iedzīvotāju tradicionālais kāzu rituāls" un "Maija dievkalpojumi pie ceļmalu krustiem Dagdas novada Andrupenes un Šķaunes pagastos".

2019. gada 5. decembrī plkst. 12:00 svinīgā pasākumā, kas notiks Latvijas Universitātes Dabas mājā (Rīgā, Jelgavas ielā 1), NKM padome un Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) godinās NKM sarakstā iekļauto vērtību pieteicējus – Carnikavas pašvaldības, biedrības "Pededzes nākotne" un Dagdas pašvaldības pārstāvjus, kā arī pateiksies LNKC vairāku gadu garumā īstenotā projekta "Satiec savu meistaru" dalībniekus – tautas lietišķās mākslas meistarus. Svinīgajā pasākumā piedalīsies arī kultūras ministrs Nauris Puntulis.

"Nemateriālais kultūras mantojums ir prasmes un zināšanas, kā arī tradīcijas un ieražas, ko noteikta kopiena vai grupa uzskata par svarīgu savas identitātes elementu," stāsta LNKC nemateriālā kultūras mantojuma eksperte Gita Lancere. "NKM saglabāšanas iniciatīva ir daļa no plašāka Eiropas līmeņa procesa ar mērķi apzināt un saglabāt dažādu kopienu unikalitāti."

Šobrīd Latvijas NKM sarakstā kopā ar divām UNESCO atzītajām vērtībām – Dziesmu un deju svētku tradīciju un Suitu kultūrtelpu – ir 19 vērtības, un katru gadu šis saraksts tiek papildināts ar jauniem pieteikumiem. Pieteikumus var iesniegt kopienas, tādējādi apliecinot minētās vērtības nozīmību plašākai sabiedrības grupai vai kopienai.

NKM saraksts Latvijā tiek veidots kopš 2017. gada, balstoties uz 2016. gada nogalē pieņemto Nemateriālā kultūras mantojuma likumu, ar mērķi atbalstīt nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu, radot tam labvēlīgus apstākļus. Atbildība par NKM saglabāšanu uzticēta Latvijas Nacionālajam kultūras centram.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.79236698sec.