Saldū veidos iespaidīgu bronzas skulptūru parku

2020. gada 19. februārī Saldus novada domē viesojās fonda "Mākslai vajag telpu" valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns, tiekoties ar priekšsēdētāju Māri Zustu. Vizītes laikā tika pārrunāta iespējamā sadarbība nākotnē, Zuzāna kungam prezentējot Jaņa Rozentāla gleznas "Pēc dievkalpojuma" bronzas skulptūru izveides ideju.

J. Zuzāns: "Mēs redzam, ka šī ir brīnišķīga ideja, ko vajag atbalstīt un attīstīt. Katrā pilsētā tādi mākslas objekti ir nepieciešami un tas pilsētai dod īpašu šarmu." J. Zuzāns un fonds "Mākslai vajag telpu" atbalstīs projektu, kļūstot par sadarbības partneriem šī projekta realizācijā.

Saldus novada domes priekšsēdētājs Māris Zusts uzsvēra, ka šis būs pirmais projekts novada vēsturē, kuram tiks piesaistīts tik liels finansiāls atbalsts no privātā sektora. Arī mūsu novada uzņēmējs Argods Lūsiņš ir piekritis ziedot ievērojamu naudas summu šo skulptūru izveidei. Uzņēmēju ziedojumi segs gandrīz pusi no plānotajām projekta izmaksām.

Lai arī fonda galvenais mērķis ir sekmēt iniciatīvu par 20.gs. otrās puses un mūsdienu mākslas muzeju izveidošanu Latvijā, fonda mērķi skar arī reģionālās vides attīstību mākslas pieejamībā, atbalsta jaunradi Latvijas mūsdienu mākslas procesos, kā arī mākslas jaunradi, kas reflektē un interpretē par jau esošo Latvijas mākslas mantojumu. Lai arī Jaņa Rozentāla darbi ir pieejami sabiedrībai Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, projekta "Pēc dievkalpojuma" bronzas skulptūru parks ir pateicīgs projekts, kas izgaismos to, ka interpretācija nepilda memoriālu funkciju, bet gan iesaistošu – kā mūsdienīgā valodā var runāt par to, kas mūsu tautas vēsturei nozīmīgs? Bronzas skulptūras tiks veidotas pēc Rozentāla gleznā saskatāmo tēlu aprisēm, Saldus pilsētvidi papildinot ar nozīmīgiem, bet laikmetīgiem mākslas darbiem, tādā veidā kļūstot par jauniem simboliem mūsu sabiedrībā.

Tikšanās laikā tika apmeklēta plānoto skulptūru uzstādīšanas vieta un Jaņa Rozentāla Saldus vēstures un mākslas muzejs, kur J. Zuzāns apskatīja muzeja mākslas ekspozīcijas.

Saldus vidusskolā notika fonda "Mākslai vajag telpu" organizēta nodarbība par 20.gs. otrās puses un mūsdienu mākslu, kā arī noturēta diskusija "Vai mākslai jābūt skaistai?", kuru 10. klases skolēniem vadīja mākslas zinātniece un mākslas izstāžu kuratore Auguste Petre un fonda pārstāve Lāsma Goba, kā arī jaunieši iepazinās ar  "Purvīša balvas 2021" nominantu, jauno mākslinieku Jāni Šneideru, kurš nodarbībā klāstīja par savu radošo darbību.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Latvija
Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 19.04.2024 Pavasara pārgājiens Bērzpilī Balvu TIC
21.aprīlī 10:00 aicinām doties aptuveni 14 km garā pārgājienā Bērzpils pagastā, ko vadīs vietējā gide Anna Kriviša. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42718482sec.