Lībieši pauž vēlmi iekļūt UNESCO sarakstā

Lībiešu sabiedriskās organizācijas paudušas vēlmi nominēt Lībiešu kultūrtelpu iekļaušanai UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma, kam jānodrošina neatliekama saglabāšana, sarakstā.

Starptautiskajā dzimtās valodas dienā, 2020. gada 21. februārī, vēstule simboliski tika nodota Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) Nemateriālā kultūras mantojuma padomei, kura sniegs savu atzinumu par to, vai atbalstīt pieteikuma virzību uz UNESCO sarakstu.

Lībiešu valoda ir Latvijas pirmiedzīvotāju valoda, kas iekļauta UNESCO apdraudēto valodu atlantā kā viena no pasaulē apdraudētākajām valodām. Patlaban tā ir visapdraudētākā valoda Eiropā. Lībiešu valoda ir viena no Lībiešu kultūrtelpas galvenajām sastāvdaļām. Tāpēc 21. februārī, kad lībieši ar tiešsaistes mācību stundu atzīmēja Starptautisko dzimtās valodas dienu,  LNKC pārstāvjiem simboliski tika nodota lībiešu sabiedrisko organizāciju – biedrības Līvu (lībiešu) savienība "Līvõd Īt", biedrības Līvõ kultūr sidām (Lībiešu kultūras centra) un nodibinājuma "Ventspils lībiešu apvienības "Rānda"", kā arī Latvijas Universitātes Lībiešu institūta vēstule par vēlmi nominēt Lībiešu kultūrtelpu UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma, kam jānodrošina neatliekama saglabāšana, sarakstam. Tā tiks izskatīta nākamajā Nemateriālā kultūras mantojuma padomē un pozitīva atzinuma gadījumā varēs sākt pieteikuma sagatavošanu.

LNKC direktore Signe Pujāte cildina lībiešu aktivitāti: "Lībiešu kopiena ir mērķtiecīgi strādājusi pie savas kultūrtelpas saglabāšanas un atzīšanas nacionālā līmenī. Ar lībiešu kopienas atbalstu un plašu sabiedrības iesaisti 2018. gadā lībiešu kultūrtelpa iekļauta Nacionālajā Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Loģisks ir nākamais solis – tikt pamanītiem un atzītiem pasaules līmenī."

Līdz šim Latvijas vārds UNESCO sarakstos lasāms divreiz – 2003. gadā Dziesmu un deju svētku tradīcija un simbolisms Igaunijā, Latvijā un Lietuvā tika atzīts par Cilvēces mutvārdu un nemateriālās kultūras mantojuma meistardarbu, 2009. gadā UNESCO Neatliekami glābjamā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā ierakstīta Suitu kultūrtelpa.

Līdz 30. maijam Latvijas Nacionālais kultūras centrs turpina pieņemt pieteikumus Nacionālajam nemateriālā kultūras mantojuma sarakstam, kas ir priekšnoteikums iekļūšanai starptautiskos sarakstos. Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstu veido vērtības, kas uzskatāmas par valsts aizsargājamu nemateriālā kultūras mantojuma vērtību, un to iekļaušanai sarakstā ir plašs attiecīgās kopienas atbalsts un līdzdalība. Informācija par pieteikuma sagatavošanu pieejama LNKC mājas lapā: www.lnkc.gov.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Skulptūru stāsti Cēsīs! Cēsu TIC
Piesakies ekskursijai Cēsīs! Izzini skulptūru ceļu no Cēsu vecpilsētas līdz pat Meža kapiem un atpakaļ, tēlnieka Matiasa Jansona pavadībā! | Skatīt vairāk
6 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54421687sec.