Ķirbižos redzēts pamodies lācis

Par pavasara tuvošanos liecina ne vien plaukstošie dabas vēstneši, bet arī lāči, kas mostas no ziemas miega. AS "Latvijas valsts meži" (LVM) mežkopības meistars, braucot pa meža ceļu Ķirbižu meža masīvā, manījis lāci. Automašīnai tuvojoties, lācis steigšus nozudis mežā.

"Domāju, ka dzīvnieks varētu būt pērnā gada mazulis, jo augumā bija pavisam neliels. Iespējams, lācēna māte atradās kaut kur netālu. Šis ir pirmais ķepainis, ko esmu skatījis, tā teikt, vaigā. Iepriekš redzēti tikai lāča pēdu nospiedumi," stāsta LVM Rietumvidzemes reģiona mežkopības meistars Rūdolfs Rubezis.

"LVM Rekreācija un medības" direktors Egils Ozols skaidro, ka šis ir laiks, kad lāči mostas no ziemas miega. Lai gan dažviet jau dīgst pirmā zāle un plaukst lapas, barības vielu dabā vēl nav tik daudz, tāpēc lāči spiesti pārvietoties daudz plašākā teritorijā, meklējot barību.

Ejot dabā, allaž jāatceras, ka ikviens savvaļas iemītnieks ir dabai nozīmīgs. Dzīvniekus un putnus nevajag aiztikt vai citādi traucēt. Lielo dzīvnieku uzbrukumi cilvēkiem Latvijā notiek ļoti reti. Vairumā gadījumu dzīvnieki cenšas izvairīties no cilvēkiem.

Daudz par dzīvnieku un putnu gaitām un to uzvedību var uzzināt, ja vērīgi apskata to atstātās pēdas – ne tikai pēdu nospiedumus, bet arī ekskrementus, nobrāzumus uz kokiem, barības paliekas u. c. zīmes. #paliecmājās ietvaros var dienu veltīt dzīvnieku atstāto pēdu meklēšanai un pētīšanai tādās meža takās, kur citu gājēju nesastapt. LVM aicina – #ejammežā iepazīt mazpazīstamas takas un objektus visā Latvijā!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.39694309sec.