Lustūzis apliec Amatas upes līkumu gluži kā liels pakavs

Apmeklējot Līgatni, pirmais viesus sveic Lustūzis. Tas novietojies Līgatnes upes labajā krastā un stiepjas 250 metrus pa straumi uz leju, 50 metrus gar meža malu (nogāzes izteikto augšmalu) uz dienvidrietumiem un 50 metrus uz dienvidaustrumiem. Tā platība ir 4,454 hektāri. Ģeoloģiskais un ģeomorfoloģiskais dabas piemineklis.

Lustūža apskate ir iecīnīts dabas objekts. Aizvien lielāks skaits tūristu, kas apmeklē Līgatni, vēlas iemūžināt sevi un draugus fotogrāfijās uz cēlās klints fona. Tāpēc klints priekšējā pakājē ir izveidota speciāla skatu platforma, kas nodrošina lielisku ainavu un tai pašā laikā pasargā dabas pieminekli no cilvēku radītās noārdīšanās.

Papildus nosaukums Alu iezis raksturo Lustūža īpatnību, jo šeit savulaik izkalts liels daudzums alu un pagrabu, un šī ir vienīgā vieta, kur pagrabi kalti pat divos līmeņos. Ārēji Lustūzis ir zems iezis, kura sienas kā krelles rotā nelielas plaisas un nišas. Tas apliec Amatas upes līkumu līdzīgi kā liels pakavs.

Pieredzējuši ūdenstūrisma cienītāji pavasarī labprāt iekļauj Lustūzi savu piedzīvojumu maršrutos, jo tā ir iespēja izjust risku un ātrumu, kā arī piedzīvot negaidītu piespiedi pie klints grubuļainās sienas un krāces.

Ļaudis stāsta, ka Lustūzim vārdu devuši pieredzes bagāti makšķernieki un laivotāji, kas labi pazinuši upes straujo "S" veida līkumu.Tieši neparastais līkums vilinājis ne vienu vien upes iekarotāju. Galu galā Lustūža līkuma pieveikšana darījusi tos īpaši lepnus un priecīgus!

Lai apskatītu Lustūža skaistās klintis, var doties arī pa Ģeoloģisko taku gar Amatu. To var atrast Amatas upes labajā krastā, aptuveni viena kilometra attālumā no Veclauču tilta.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43492007sec.