Dundagas pils iegūst jaunu seju

Pilis un muižas Latvijā ir tie arhitektūras pieminekļi, kurus laika zobs skāris visvairāk. Tāpēc arvien vairāk šo vēsturisko ēku siltā laika sezonā bija sastopami remonta vai rekonstrukcijas stadijā. Daļa darbu nu jau pabeigti arī Dundagas pilī (Dundagas novadā, Kurzemē), kur papildus ekskursijām pieejama arī viesnīca un svinību organizēšana, kas prasa attiecīgu patīkamu atmosfēru. Priekā lūdzām dalīties arī Dundagas pils direktori Baibu Dūdu.

Atklājam, ka jaunākie veikumi saistāmi ar diviem veiksmīgiem projektiem.

Vispirms dāņu studentu un Valdemārpils meistara Igurda Baņķa amatniecības skolas sadarbības projektā atjaunota pils terase. Tajā visnozīmīgākais veikums ir vismaz 200 gadus veca ozolkoka režģi, kas ielikti arkās un atbilst tiem, kādi terasi rotāja Dundagas pēdējā barona laikā. Vienīgi viens būtisks darbs vēl priekšā - jāizgatavo ozolkoka durvis.

Tagad, uzejot uz terases, pārņem majestātiskuma sajūta. Baiba Dūda ir gandarīta: "Terases ir pils seja, kas atkal var kalpot par parādes ieeju, kā tas ir bijis. Pie mums bieži svin kāzas, tā būs galvenā ieeja jaunajam pārim un visiem viesiem. Te būs vieta, kur fotografēties, kur rīkot nelielus pasākumus, kā Dzejas dienas, vai arī gleznot. Vieta, ar kuru varam lepoties!"

Savukārt 4. oktobrī noslēdzās projekta "Dundagas pils — novada kultūras centrs" pasākums "Dundagas pils otrā stāva gaiteņa un sanitāro mezglu vienkāršotā rekonstrukcija". Un pils vēlreiz kļuva par vairākām skaisti izremontētām telpām bagātāka.

Par jauno gaiteni Baiba saka: "Gaitenis, pa kuru bija vēlme iet ar nodurtām acīm, ir pārvērties par tādu, kur var soļot ar taisnu muguru un paceltu galvu." Viņa arī uzsver, ka būvdarbu gaitā bijis prieks sadarboties ar profesionāliem, labiem aroda meistariem, brīnišķīgiem un atsaucīgiem cilvēkiem. No paša sākuma līdz beigām no visu darba veicēju puses viņa ir sajutusi ieinteresētību un vēlmi padarīt savu darbu tik labi, lai noslēgumā būtu, ar ko lepoties un par ko priecāties.

Bet tas vēl nebūt nav viss. 2013. gadā šis projekts turpināsies ar pasākumu "Dundagas viduslaiku pils pagalma rekonstrukcija", kuras gaitā tiks rekonstruēts laukakmens bruģa segums, uzlabots pagalma ornaments, tiks veikti arī pils kanalizācijas sistēmas darbi un izveidoti jauni elektropārvadi. "Drīz vien būsim pavisam svaigi un skaisti, tāpēc aicinām laicīgi ieplānot iegriezties Kurzemes pusē," tā Baiba Dūda.

Vairāk informācijas par Dundagas pili www.dundaga.lv


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
Latvija 12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Motormuzejs
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.6687541sec.