Klajā nācis Latvijas Nacionālā vēstures muzeja kalendārs 2013. gadam

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) sadarbībā ar Latvijas suvenīru veidotāju apvienību NicePlace izdevis kalendāru 2013. gadam "Etnogrāfisko ekspedīciju materiāli", kas veltīts Pieminekļu valdes 90 gadu dibināšanas jubilejai.

Kalendārā iekļautas 25 Pieminekļu valdes etnogrāfisko ekspedīciju laikā 20. gs. 20. – 40. gados tapušas fotogrāfijas, kas ilustrē dažādus ar latviešu zemnieku un zvejnieku dzīvesveidu saistītus darbus un norises. Fotogrāfijas papildinātas ar aprakstiem un fragmentiem no ekspedīciju laikā iegūtajām ziņām. Uz kalendāra aizmugurējā vāka īss apraksts par Pieminekļu valdes etnogrāfisko ekspedīciju organizēšanu un norisi. Kalendāra teksts ir paralēli latviešu un angļu valodā.

Pieminekļu valdes darbību noteica 1923. gada 26. jūnija Likums par pieminekļu aizsardzību. Likuma mērķis bija "aizsargāt kustamus un nekustamus pieminekļus, kuriem ir arheoloģiska, etnoloģiska, vēsturiska vai mākslas vērtība". Pieminekļu valdes uzdevums bija sastādīt pieminekļu sarakstu, izstrādāt noteikumus pieminekļu pieteikšanai, aizsardzībai un uzturēšanai, kā arī organizēt šī likuma mērķiem atbilstošas ekspedīcijas un arheoloģiskos izrakumus.

Pieminekļu valdes etnogrāfiskās ekspedīcijas rīkoja katru gadu uz konkrētiem Latvijas apriņķiem. Ekspedīciju dalībnieku uzdevums bija konstatēt pēc iespējas visas etnogrāfiskās parādības, tās aprakstīt, zīmēt, fotografēt, kā arī iegūt muzejam etnogrāfiskus priekšmetus. Lai ekspedīcija noritētu pilnvērtīgi un iegūtais materiāls būtu saturiski bagāts, ekspedīciju dalībniekus iepriekš sagatavoja īpašos kursos –  mācīja aprakstīt valodu, lauku sētas ēkas, audumus, ģimenes un sabiedrisko dzīvi, ēdienus un dzērienus, miesas kopšanu, darbarīkus un citas tēmas.

Ekspedīciju laikā iegūtās ziņas hronoloģiski attiecas uz laiku no 19. gs. otrās puses līdz 20. gs. 20. – 40. gadiem, jo ekspedīciju laikā intervēja 50 līdz 90 gadus vecus cilvēkus, kuri stāstīja ne tikai par laiku, ko paši piedzīvojuši, bet atstāstīja arī no saviem vecākiem un vecvecākiem dzirdēto.

Pirmā Pieminekļu valdes etnogrāfiskā ekspedīcija notika 1924. gadā Liepājas apriņķī, pēdējā no 1943. gada rudens līdz 1944. gada otrajai pusei Ventspils apriņķa Dundagas pagastā. Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā glabājas vairāk nekā simts tūkstoši glabāšanas vienību, kas iegūtas Pieminekļu valdes ekspedīcijās. Tie ir priekšmeti, apraksti, fotouzņēmumi un zīmējumi par 77 ar lauku dzīvi saistītām tēmām, kas mūsdienās ir viens no senākajiem un vērtīgākajiem latviešu tradicionālā dzīvesveida un kultūras izzināšanas avotiem.

Kalendāra dizainu veidojusi māksliniece Zane Ernštreite.

Kalendārs ir nopērkams Latvijas Nacionālā vēstures muzeja kasē Rīgas pilī, Jāņa Rozes grāmatnīcās un citās tirdzniecības vietās.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 25.04.2024 Latvijas nacionālā teātra izrāde TUKUMĀ Tukuma TIC
25. aprīlī, plkst.13:00 Tukuma pilsētas Kultūras namā izrāde pusaudžiem un viņu vecākiem. | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.96278sec.