Aptauja: Kā ārvalstu tūristi redz Latviju?

Tūrisma attīstības valsts aģentūras (TAVA) sadarbībā ar Latvijas augstskolām un tirgus, un socioloģisko pētījumu aģentūru "Latvijas fakti" veiktās ārvalstu tūristu aptaujas rezultāti apliecina uzņemtā kursa pareizību un atklāj nozares attīstībai noderīgus faktus.

Aptauja liecina, ka no kopējā ārvalstu tūristu skaita divas trešdaļas veido Eiropas Savienības dalībvalstu tūristi. Otra lielākā tūristu plūsma ir no postpadomju valstīm. Apmēram 70 % tūristu ir vecuma grupā no 26 līdz 59 gadiem. Trīs ceturtdaļas jeb 75,4% ārvalstu tūristu piekrīt apgalvojumam, ka Latvijai ir atbilstošs nozarei izraudzītais konceptuālais sauklis "Latvia. Best Enjoyed Slowly" jeb latviski – "Izbaudi Latviju nesteidzoties!" .

Aptauja notika laikā no 27. jūlija līdz 8. septembrim, aptverot visu Latviju. Kopējais aptaujāto skaits bija 3076, kas, pēc "Latvijas faktu" vadītāja Aigara Freimaņa vārdiem, ir ļoti liels skaits.  Aptaujātie ārvalstu tūristi pārstāv dažādus vecumus, abus dzimumus, cilvēkus ar dažādu ceļojuma ilgumu mūsu valstī.

Pirms aptaujas sākuma tika veikts pamatīgs sagatavošanās darbs, lai rezultāti būtu reprezentatīvi un nozīmīgi. Aptaujas metodoloģiju un pašu anketu palīdzēja izstrādāt augstskolu tūrisma nozares mācībspēki – Andris Klepers, Aija van der Steina, Ilze Medne un Maija Rozīte.  

Intrigas labad ielūkosimies pētījumā, kur par kādas valsts tūristiem uzzinām, piemēram, šādu informāciju: "75 % šīs valsts tūristu Latvijā ieradās pirmo reizi. Vairāk nekā pusei apvaicāto iespaids par Latviju izveidojās labāks, nekā bija gaidīts, bet 46 % šīs valsts tūristu iespaids atbilda gaidītajam. Visvairāk šīs valsts tūristu bija vecumā, sākot ar 46 gadu vecumu un uz leju. 51 % šīs valsts apvaicāto tūristu ienākumu līmenis, pēc viņu pašu vērtējuma, ir augstāks par vidējo. Viņu ceļojumu vidējās izmaksas vienam cilvēkam ir 432 lati, bet - salīdzināšanai - visu tūristu vidējās izmaksas vienam cilvēkam ir 360 latu. Visbiežāk šīs valsts tūristi uzturas Rīgā, Vidzemē, Kurzemē, Zemgalē, bet retāk – Jūrmalā un Latgalē. Biežāk nekā citiem šīs valsts tūristiem ir svarīgi, lai ceļojuma galamērķī nebūtu daudz tūristu. Viņi augstāk nekā citzemju ceļotāji novērtē Latvijas kultūras mantojumu, pilsētas apskati, tūrisma objektu apmeklējumu un vietējās dzīves iepazīšanas iespēju."

 Par kuru valsti ir runa? Lai radītu nelielu priekšstatu par pētījumu, pēc nejaušības principa šajās rindiņās tika izraudzīta Vācija, bet varēja būt arī Igaunija, Lietuva, Lielbritānija, Krievija, Somija vai vēl kāda cita valsts, kuru tūristu portreti ir sniegti aptaujas gala ziņojumā. Turklāt - vēl daudzšķautņaināki un pilnīgāki, nekā minēts.

Aptauja ne tikai sniedz bagātīgu informāciju par ārvalstu tūristiem un viņu ceļošanas paradumiem, bet arī iepazīstina ar tūristu viedokli par Latviju, mūsu tūrisma piedāvājumu un citiem ceļotājiem nozīmīgiem faktoriem. No tūristu anketām uzzinām tādus faktus, kā, piemēram, kur viņi ir ieguvuši informāciju par Latviju, kādi bijuši ceļotāju priekšstati par mūsu zemi un vai tie ir mainījušies, uzturoties šeit? Vai viņi ieteiktu saviem radiem, draugiem un paziņām doties uz Latviju? Kā ārzemnieki vērtē konkrētus pakalpojumus, kā tērē naudu, kā ceļo pa Latviju un kurās vietas uzturas?

Iepriecinoši, ka pētījuma rezultāti neatklāj būtiskus trūkumus jeb barjeras, kas atturētu tūristus no ceļojuma uz Latviju. Gluži otrādi - mūsu valsts tūrismam ir daudz priekšrocību. Runa ir par iespēju baudīt dabu un vietējo virtuvi, apskatīt pilsētas, iepazīties ar kultūras mantojumu un galvenajiem tūrisma objektiem, mums ir pludmale, kvalitatīvi pakalpojumi un patīkamu pieredzi sola iepazīšanās ar vietējo dzīvesveidu.  

Aptaujā tika iekļauti brīvie jautājumi, lai tūristi varētu izteikt savu viedokli vai pieredzi, kāda viņiem Latvijā bijusi, – negatīva vai pozitīva. Iegūtie informācijas apkopojuma rezultāti būs labs palīgs ne tikai pašai aptaujas organizētājai – TAVA, bet arī nozarei kopumā, pašvaldībām, tūrisma informācijas centriem, studentiem un citiem interesentiem. Aptaujas rezultāti pieejami TAVA mājaslapā http://tava.gov.lv/lv/petijumi.

TAVA stratēģiskās plānošanas vadītāja Inese Šīrava uzsver: "Oficiālie statistikas dati nesniedz ieskatu kvalitatīvajos jautājumos. Tie vairāk ir kvantitatīvie rādītāji – cik tūristu ir atbraukuši un no kurienes. Bet, ko viņi šeit dara un kā jūtas, mēs no Centrālās statistikas pārvaldes datiem nevaram uzzināt. Tāpēc mums bija vajadzīga šāda aptauja, kas veicinās mārketinga pētījumus un sekmēs mārketinga aktivitāšu īstenošanu."

Gadskārtējā nozares sarīkojumā "Tūrisma forums" Inese Šīrava iepazīstināja Rīgas Latviešu biedrības zālē un interneta tiešraidē klātesošos ar pētījuma rezultātiem, aicinot tos rūpīgi izvērtēt atbilstoši katra uzņēmuma specifikai un interesēm.

Pirmo reizi ārvalstu tūristu aptauja Latvijā tika rīkota 2007. gadā, tad - 2009. un 2010. gadā.

Vairāk informācijas interneta vietnē www.tava.gov.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Latvija
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51565599sec.