Liepājas muzejs gaida apmeklētājus

No 2013. gada 3. janvāra liepājnieki un pilsētas viesi aicināti aplūkot pārmaiņas, kas notikušas Liepājas muzeja, Kūrmājas prospekta 16 ēkas vestibilā un galerijā, kur izstādīti nozīmīgu 18. un 19. gadsimta Liepājas pilsoņu portreti.

Liepājas muzeja galvenā ēka pēc remonta ir kļuvusi ne tikai drošāka apmeklētājiem, bet arī mājīgāka. Sadarbībā ar arhitekti Kristīni Veinbergu muzeja vestibila iekārtojums veidots atbilstoši 20. gadsimta sākuma savrupnamu interjeram.

Muzeja galerijā apskatāmi divi Frīdriha Špēra gleznoti portreti, kuros attēloti birģermeistars Lorencs Joahims Hike un tirgotājs Antons Vite. L. J. Vite un A. Hike 18. gadsimtā bija ievērojami tirgotāji, bet pilsētas vēsturē viņi vislabāk zināmi ar to, ka 1798. gadā par viņu pēc nāves atstātiem līdzekļiem tika dibināts bāreņu nams, kurš Liepājā pastāvēja līdz pat 1915. gadam.

Izstādīts arī liepājnieku grupas portrets, kurā redzami vēl sešpadsmit nozīmīgi pilsoņi, kas 18. gadsimta beigās Liepājā turēja rokās ekonomiskās un administratīvās sviras. Lielā grupas portretā visā augumā redzama pilsētas dzīvē nozīmīga sabiedrība, kas pacilātā un omulīgā noskaņā pulcējušies uz kādas biedrības sēdi.

Portreta gleznas autors nav zināms, taču liela nozīme tajā pievērsta seju attēlojumam, taču pārējais paveikts tik nevērīgi, ka dažām personām pat pietrūcis pa kājai. Mākslas zinātnieks Imants Lancmanis pieļauj, ka grupas portreta autors varētu būt Kristians Šēfers, kurš 1782. gadā ieradās Liepājā no Kopenhāgenas. Gadu vēlāk viņš vērsās pilsētas rātē ar lūgumu apmesties uz dzīvi Liepājā un nodarboties ar glezniecību. Dokumenti liecina, ka K. Šēfers nodzīvojis Liepājā līdz 1828. gadam.

Vēl četrus portretus Liepājas muzejs savulaik ieguvis no Liepājas Biržas komitejas. Tajos attēlots gan kāds nezināms 18. gadsimta pilsonis, gan cienījamas 19. gadsimta amatpersonas: pilsētas eltermanis Joahims Ludvigs Lorčs, viņa laikabiedrs birģermeistars Fridrihs Ginters un konsuls Peters Emanuels Lorencs-Mesters.

1788. gadā dzimušais J. L. Lorčs bija arī otrs senākais no zināmajiem Liepājas vēstures pētniekiem. P. E. Lorecs-Mesters bijis ne tikai tirgotājs un Prūsijas konsuls Liepājā, bet arī Klaipēdas brīvmūrnieku ložas "Memphis" brālis. Portretus gleznojis nezināms mākslinieks.

Ienākot muzejā, vislabāk pamanāmas jaunās tapetes un atjaunotais parkets. Apmeklētāju ērtībām iegādātas vēsturiskas mēbeles. Ievērojamas pārmaiņas ir skārušas arī muzeja garderobi un vējtveri.

No 3. janvāra Liepājas muzejs Kūrmājas prospektā 16 būs atvērts apmeklētājiem katru dienu no pulksten 10:00 līdz pulksten 18:00, izņemot pirmdienu un otrdienu.

Jau šonedēļ apmeklētājiem tiks atvērta viena no vēsturiskās ratnīcas telpām, kurā nākotnē plānots izstādīt nelielas izstādes. 4. janvārī pulksten 16:00 šeit atklās Tautas Lietišķās mākslas studijas "Liepava" izstādi "Etnokultūra ’21". Izstādē būs skatāmi studijas meistaru darinātie latviešu tautas tērpa elementi – bagātīgi izšūtie Dienvidkurzemes krekli, krāšņās sievu cepures, smalkie pērļu adījumi un citi.

Savukārt 6. janvārī Liepājas muzejā notiks Ģimenes diena. No pulksten 13:00 līdz pulksten 16:00 muzejā gaidīts ikviens interesents. Būs iespēja apskatīt tās muzeja telpas, kas citkārt apmeklētājiem ir slēgtas un ieraudzīt, kādas pārmaiņas skārušas muzeju pēc remonta darbiem. Muzeja darbinieki būs sagādājuši dažādas aktivitātes, lai muzeja apmeklējums būtu saistošs gan lieliem, gan maziem.

Liepājas muzeja mazo izstāžu zāli pēc remonta atklās mākslinieki Inga un Aivars Kleini. No 9. janvāra līdz 10. februārim mākslinieki rādīs savai kopīgajai jubilejai veltītu izstādi "Svētku renesanse".

Toties Liepājas muzeja lielajā izstāžu zālē 18. janvārī pulksten 17:00 atklās uzņēmēja Ulda Pīlēna mākslas darbu kolekcijas izstādi "UPB ART. MĀKSLA", kas būs skatāma līdz 24. februārim.

Tikai 2013. gada janvārī Liepājas muzejs piedāvā unikālu iespēju apskatīt muzeja ēkās notikušās pārmaiņas. Katru janvāra ceturtdienu pulksten 12:00 un 17:00 ikvienam interesentam būs iespēja piedalīties ekskursijā pa muzeja telpām "Liepājas muzejs no pagraba līdz bēniņiem".

Ekskursijas laikā būs iespēja pabūt telpās, kas citkārt apmeklētājiem ir slēgtas, redzēt remonta laikā paveikto, uzzināt par dažādiem unikāliem atradumiem, kas atklāti, veicot muzeja renovācijas darbus. Ekskursijas maksa Ls 0,50, bet bērniem, skolēniem, pensionāriem - Ls 0,30. Ekskursijai iespējams pieteikties, zvanot uz tālruņa numuru 63422604.

Vairāk informācijas interneta vietnē www.liepajasmuzejs.lv


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Latvija
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47386789sec.