Latvijas Bankai - 90, atjaunotajam latam - 20

Doma par nacionālo valūtu tika aktualizēta tūlīt pēc Latvijas suverenitātes pasludināšanas 1918. gada 18. novembrī. Priekšplānā izvirzījās ne tik daudz pats valūtas jautājums, bet galvenokārt tās radīšanas mehānisms - emisijas banka. Lai arī līdzekļu trūkums nacionālās valūtas segumam kavēja bankas tapšanu, 1922. gada 23. oktobrī pirmo reizi sapulcējās Latvijas Bankas padome, kura darbībai nepieciešamo finansiālo un materiālo nodrošinājumu saņēma 1922. gada 1. novembrī, kas tiek uzskatīta par Latvijas Bankas dzimšanas dienu.

Sākās sarežģīts, bet auglīgs darbs, izveidojot neatkarīgās valsts tautsaimnieciskās darbības pamatus – savu pilnvērtīgu monetāro sistēmu. Lats bija cenu stabilitātes garants un valstiskās pašapziņas simbols.

Kad, 20. gadsimtam tuvojoties izskaņai, iezīmējās PSRS sabrukums un radās priekšnoteikumi Latvijas neatkarības atjaunošanai, tika atjaunota arī Latvijas Bankas darbība. Vēl pirms valstiskuma atdzimšanas, trešās Atmodas laikā sabiedrībā iezīmējās vēlme atjaunot nacionālo valūtu – latu. Tā bija arī valstiska nepieciešamība, jo, tāpat kā dibinoties Latvijas valstij, tā arī tai atjaunojoties, ekonomiskā situācija bija draudīga: valdīja saimniecības sabrukums un hiperinflācija, kam pretī varēja stāties ar drošu un pārdomātu, patstāvīgu monetāro politiku.

Valdība pieņēma lēmumu "Par Latvijas Republikas naudas sistēmas izstrādāšanas programmu", tika nodibināta Naudas reformas komiteja, kas ciešā sadarbībā ar Latvijas Banku vēsturiski superātrā tempā izstrādāja atjaunotās Latvijas nacionālās valūtas – lata – sistēmu. Gatavojoties lata emisijai, savu būtisku lomu gluži kā 1920. gados nospēlēja pagaidu nauda – Latvijas rublis.

1993. gada 5. martā apgrozībā tika laista pirmā atjaunotās valūtas naudas zīme – 5 latu banknote. Kā laikposmā starp abiem pasaules kariem, tā atjaunotajā Latvijā latu banknotes ir izcila naudas dizaina paraugs, nodrošināts un stabils maksāšanas līdzeklis, ekonomikas stabilizēšanas instruments.

2012. gada beigās - 2013. gada sākumā Latvijas Banka organizē komunikācijas pasākumu kopumu sabiedrības iepazīstināšanai ar Latvijas centrālās bankas un monetārās politikas vēsturi tautsaimniecības un valsts vēstures kontekstā. Pasākumi informējoši, skaidrojoši, izglītojoši vēstīs par nacionālās valūtas un valsts centrālās bankas lomu nācijas vēsturē gan no tautsaimnieciskā, gan - naudas dizaina ziņā - vērtību viedokļa, aicinās sabiedrību uzzināt un domāt līdz.

Pasākumi 2013. gada pavasarī

- Latvijas nacionālās valūtas dizainam un tā autoru daiļradei veltīta multimediāla izstāde "Lsx20. Nacionālās valūtas mākslas gadi". Latvijas Bankas ēkas K. Valdemāra ielā 1B, Rīgā, 3. stāvā. 2013.gada 6.marts – 28.aprīlis.

- Nomināciju "Latvijas gada monēta 2012" un atjaunotā lata 20 gadu "Mana monēta" paziņošana, izdevuma "Lsx20. Nacionālās valūtas mākslas gadi" atvēršana. 2013. gada 30. aprīlis.

- TV dokumentālā filma par tautsaimniecības krīzi un risinājumiem (2004–2011). Balstīta uz LTV arhīva un preses materiāliem, iesaistīto personu un analītiķu intervijām. Filma ir dokumentāls videostāsts, kas skaidro krīzes cēloņus, norisi, atveseļošanās procesa stratēģiju un mācības. Filmas veidotāji ir uzņēmums "Oobelisk", producents Kristaps Pētersons. Filmas ilgums – 52 minūtes, un tā tiks pārraidīta LTV.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 25.04.2024 Latvijas nacionālā teātra izrāde TUKUMĀ Tukuma TIC
25. aprīlī, plkst.13:00 Tukuma pilsētas Kultūras namā izrāde pusaudžiem un viņu vecākiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 27.04.2024 Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45588017sec.