Gaujas nacionālajam parkam šogad aprit 40 gadu jubileja

Gaujas nacionālais parks – viena no Latvijas lielākajām un skaistākajām īpaši aizsargājamām dabas teritorijām – šogad svin savu 40-to jubileju. Dabas aizsardzības pārvalde ar sadarbības partneriem visa gada garumā jubilejas ietvaros rīkos daudzveidīgus pasākumus, kas aicinās labāk iepazīt un izprast parka nozīmi un dabas vērtības.

Aprīļa beigās plānotas tuvākās no aktivitātēm - sadarbībā ar Siguldas novada domi "Radošuma nedēļas" ietvaros divos diskusiju vakaros notiks sarunas par Gaujas nacionālo parku (Gaujas NP) un tā vērtībām, atskatoties aizvadītajos 40 gados un ielūkojoties nākotnē.

Savukārt, 27. aprīlī – Lielās talkas dienā, notiks Dabas aizsardzības pārvaldes un SIA "Siguldas Minerālūdens" talkošanas pasākums pie Gūtmaņalas un Krimuldas pilsdrupām. Tā kā "Siguldas Minerālūdens" ražotie minerālūdeņi tiek iegūti no Gaujas nacionālā parka dzīlēm, kā veltījumu Gaujas nacionālajam parkam 40-gadu jubilejā uzņēmums ir radījis jaunu produktu – dzeramo ūdeni "Gauja", un aizsāks akciju, kuras ietvaros no katras pārdotās dzeramā ūdens "Gauja" pudeles viens santīms tiks ziedots Gaujas upes krastu sakopšanai nacionālā parka teritorijā. Talkas laikā ikviens varēs iegūt plašāku informāciju par akcijas norisi.

 Visa gada garumā jubilejas ietvaros tiks rīkoti vides inspektoru vadīti tematiski pārgājieni un laivu braucieni pa Gaujas nacionālo parku, liekot uzsvaru uz aktīvu un interesantu brīvā laika pavadīšanu dabā, taps Gaujas nacionālā parka 40 gadiem veltīta fotoizstāde, kas atspoguļos gan vēsturisko skatījumu, gan parka mūsdienu dabas un kultūrvēsturiskās vērtības, kā arī tiks izdots Gaujas NP 40-gadei veltīts fotogrāfiju albums. Dažādos popularitāti ieguvušos Gaujas NP objektos sadarbībā ar vietējiem uzņēmējiem un amatniekiem tiks rīkotas radošās darbnīcas.

 Septembrī, kas ir Gaujas NP dibināšanas mēnesis, notiks jubilejas gada galvenās aktivitātes – plašai publikai tiks rīkots dabas iepazīšanas pasākums ar orientēšanās elementiem, kurā apvienota veselīga atpūta ārpus telpām kopā ar dabas izzināšanas aktivitātēm par teritorijā esošām dabas vērtībām. Savukārt, 12. septembrī Dabas aizsardzības pārvalde rīkos konferenci "Cilvēks un daba – Gaujas nacionālā parka pamatvērtības”, lai godinātu gan cilvēkus, kas snieguši īpašu ieguldījumu nacionālā parka attīstībā, gan akcentētu parka esošās dabas vērtības un aktualizētu to saglabāšanas nepieciešamību. Jubilejas gada kulminācija gaidāma 14.septembrī, kad norisināsies centrālais Gaujas NP 40 gadu svētku pasākums pie Gūtmaņalas – visiem interesentiem un Gaujas nacionālā parka idejas atbalstītājiem.

 Par nacionālā parka dibināšanas dienu uzskatāms 1973. gada 14. septembris. Nacionālā parka dibināšanas mērķis ir aizsargāt maz pārveidotas dabas teritorijas, ko raksturo liela bioloģiskā daudzveidība, iežu atsegumi un reljefa formu dažādība, avoti, gleznainas ainavas un neskaitāmi dabas un kultūras pieminekļi.

Jubilejas pasākumiem aicinām sekot līdzi Dabas aizsardzības pārvaldes interneta vietnes www.daba.gov.lv sadaļā "Aktualitātes” >>> "Gaujas NP 40”.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Skulptūru stāsti Cēsīs! Cēsu TIC
Piesakies ekskursijai Cēsīs! Izzini skulptūru ceļu no Cēsu vecpilsētas līdz pat Meža kapiem un atpakaļ, tēlnieka Matiasa Jansona pavadībā! | Skatīt vairāk
6 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.6113081sec.