Sākusies Īles nacionālo partizānu bunkura atjaunošana

2013. gada vasarā apmeklētājiem nebūs pieejams viens no Dobeles novada populārākajiem apskates objektiem – Īles nacionālo partizānu bunkurs.

Baltijas valstīs lielāko bunkuru 1948. gadā Īles mežos izbūvēja apvienotās latviešu – lietuviešu grupas partizāni, lai turpinātu cīnīties pret padomju varu, taču jau pēc gada bunkurs tika saspridzināts. 1992. gadā zemessargi kopā ar Daugavas Vanagiem un patriotisko organizāciju pārstāvjiem atraka saspridzināto bunkuru, savāca kritušo partizānu kaulus un pārapbedīja Dobeles Virkus kapos. Pie bunkura tika uzstādīts Baltais krusts, piemiņas akmens un granīta stēla.

90. gadu vidū tika iezīmēta bunkura aprises, nostiprinot to ar iekšējām sienām, bet 2009. gadā – kaujas 60. gadadienā – bunkurs tika atjaunots tieši tāds, kāds tas bija pirms saspridzināšanas. Diemžēl pagājušajā vasarā vienā no bunkura stūriem iebruka mitruma dēļ sapuvušie baļķi, tāpēc tas bija apskatāms vairs tikai no ārpuses.  

Ar "Latvijas Valsts mežu" finansējumu nupat ir sākusies bunkura vērienīga atjaunošana. Lai tas kalpotu ilgāku laiku, bunkuru vispirms izbetonēs un  izveidos vēdināšanas sistēmu. Tiks izbūvēta garā eja, kura iepriekš nebija atjaunota. Būs nepieciešama arī apkārtnes sakopšana un automašīnu stāvlaukuma izveidošana.

Latvijas apceļotāji tāpēc tiek lūgti bunkura apskati plānot nākamajā gadā, kad atjaunotais objekts būs pilnībā sakārtots. 


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Latvija
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.1882081sec.