Publicēti jūlija peldūdens kvalitātes pārbaužu rezultāti

Veselības inspekcija informē, ka pēc jūlija sākumā veiktajām peldūdens kvalitātes pārbaudēm 51 oficiālajā peldvietā  peldūdens kvalitāte atbilst prasībām un peldēties ir atļauts.

Savukārt, atbilstoši Rīgas domes pasūtītajam un finansētajam monitoringam neoficiālajās peldvietās augsta mikrobioloģiskā piesārņojuma dēļ noteikts aizliegums peldēties Daugavas peldvietā aiz putnu novērošanas torņa Dārziņu virzienā un noteikts ieteikums nepeldēties Daugavas peldvietās pie Grāpju pussalas un pie Maskavas ielas 206. Minēto peldvietu ūdens paraugos tika konstatēts paaugstināts zarnu enterekoku daudzums, kas ir viens no fekālā piesārņojuma indikatoriem.

Veselības inspekcijas speciālisti atgādina, ka aizliegums peldēties vai ieteikums nepeldēties liecina, ka, peldoties šādā ūdenī, ir lielāks risks saslimt ar kādu no ādas, gļotādas vai kuņģa - zarnu trakta infekcijas slimībām.

Ņemot vērā Zviedrijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūta apkopoto informāciju, kas liecināja, ka šogad neparasti agri Baltijas jūrā sākušas ziedēt zilaļģes un 25.jūnijā manītas arī Baltijas jūrā pie Ventspils un Sāremā salas, Veselības inspekcijas speciālisti šajās pārbaudēs šim faktoram pievērsa īpašu uzmanību. Pārbaužu rezultāti liecina, ka šobrīd oficiālajās peldvietās zilaļģu klātbūtne nav konstatēta, tomēr, ņemot vērā šā brīža labvēlīgos laika apstākļus, kas veicina zilaļģu vairošanos, un arī turpmāk prognozēto karsto laiku, speciālisti aicina iedzīvotājus izvērtēt peldvietas drošību, īpaši attiecībā uz zilaļģēm.

 Zilaļģu savairošanos tādā koncentrācijā, kas varētu apdraudēt peldētāju veselību, lielāka iespējamība ir novērota iekšzemes ūdeņos, it īpaši ezeros un dīķos. Arī jūras ūdeņos zilaļģes ir sastopamas, taču parasti to apjoms piekrastē nav liels, un tās reti tiek izskalotas krastā.

Veicot peldvietas ūdens apskati, būtu jāņem vērā šādas zilaļģu savairošanās pazīmes:

- Sākumā, kamēr zilaļģes nav savairojušās lielā daudzumā, tās izskatās kā mazi zaļi vai dzeltenīgi punktiņi ūdenī.

- Jo lielākā koncentrācijā zilaļģes savairojas, jo ūdens kļūst biezāks, duļķaināks, krāsa var būt izteikti zaļa, var būt arī dzeltenīga vai dzeltenbrūna. Ūdens var pārklāties ar zilganzaļu plēvi un tam parādās neraksturīga smaka.

- Zilaļģēm atmirstot un sadaloties, krāsa kļūst neizteiksmīgāka, pelēkbrūna.

Ja tiek novērotas minētās pazīmes, aicinām iedzīvotājus šādā ūdenī nepeldēties un īpaši parūpēties, lai šādā ūdenī nepeldas bērni.  

Ūdens kvalitāti 51 oficiālajā jūras un iekšzemes peldvietā Veselības inspekcija pārbauda visu peldsezonu – no 15. maija līdz 15. septembrim, ņemot ūdens paraugus peldvietās katru mēnesi. Pilnais oficiālo peldvietu saraksts atrodams Inspekcijas mājas lapā www.vi.gov.lv sadaļā "Vides veselība" – "Peldūdens" – "Peldūdens monitorings un informācija par tā kvalitāti", atspoguļots arī kartes veidā.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.75211501sec.