Pļaujas svētkos Ates muzejā aicina iepazīt senču darbus

Septembra otrajā sestdienā, 14. septembrī Alūksnes novada Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā notiks tradicionālie Pļaujas svētki. Šogad svētkos īpaša goda vieta būs ierādīta liniem un dažādiem to apstrādes veidiem, tādēļ svētku moto ir "Zelta lini – sudraba sēklas".

Pļaujas svētki sāksies pulksten 11 un tos ar horeogrāfisku uzvedumu "Kas kaitēja liniņam", savijot darba un mīlestības tēmu, iedejos Alūksnes pilsētas Tautas nama deju kopa "Jukums" Agra un Initas Veismaņu vadībā.

Muzeja vadītāja un svētku režisore Ina Rubene atklāj, ka linu apstrādes procesu svētku laikā demonstrēs un izdziedās Briežuciema etnogrāfiskais ansamblis. Tautas lietišķās mākslas studijas "Kalme" no Alūksnes, "Sagša" no Gulbenes un "Smiltene" veidos kopēju linu izstrādājumu izstādi, bet Balvu amatniecības vidusskolas audzēkņi demonstrēs savus darinātos tērpus no linu auduma. Varēs vērot arī linu auklu apavu - peterņu gatavošanas procesu.

Pļaujas svētku apmeklētāji varēs vērot un arī paši iesaistīties dažādos senču darbos – labības kulšanā, graudu malšanā, maizes cepšanā, kartupeļu rīvēšanā un piena seperēšanā, medus sviešanā. Varēs iemēģināt savas prasmes veļas mazgāšanā pēc senlaiku tradīcijām, kalšanā, arī rokdarbos, grozu pīšanā, ragu rotu gatavošanā, koka un māla darbos un citādi. Kā allaž savas prasmes demonstrēs mūsu ilggadējie un iemīļotie sadarbības partneri, bet aicinām arī jaunus dažādu amatu un mājražošanas prasmju meistarus pieteikties gan darbu ierādīšanā, gan savas produkcijas pārdošanā svētkos, iepriekš gan sazinoties ar pasākuma organizatoriem vai sūtot pieteikuma anketu, kas atrodama Alūksnes novada mājas lapā www.aluksne.lv, - norāda Viktora Ķirpa Ates muzeja vadītāja I. Rubene.

Svētku norisē piedalīsies arī Jaunlaicenes folkloras kopa "Putnis", Ziemeru pagasta folkloras kopa un Rencēnu folkloras kopas "Rota".

Sīkāka informācija par svētkiem www.aluksne.lv.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 27.04.2024 Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Latvija
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Jauna dabas taka Ērgļos.  Madonas TIC
Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46259189sec.