Veiktas pēdējās peldūdens kvalitātes pārbaudes šajā sezonā

Veselības inspekcija informē, ka pēc šonedēļ veiktajām, šajā sezonā pēdējām, peldūdens kvalitātes pārbaudēm, peldēties nav ieteicams Saulkrastu peldvietā "Rūķīši" pie bijušās glābšanas stacijas, kur konstatēts paaugstināts mikrobioloģiskais piesārņojums. Citās oficiālajās peldvietās peldēties atļauts. Tāpat saņemta informācija no Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC), ka 19. augustā atkārtoti ņemtajos peldūdens paraugos Lucavsalas peldvietā enterovīrusi nav konstatēti.

Pavisam šajā peldsezonā monitoringa programmas ietvaros visā Latvijā tika ņemti ūdens paraugi 51 peldvietā - 36 Baltijas jūras un Rīgas līča piekrastē un 15 iekšzemes ūdeņos. Apkopojot datus par peldvietu ūdens kvalitāti, jāsecina, ka šogad kopumā visās oficiālajās peldvietās ūdens kvalitāte ir bijusi laba. Peldēšanās aizliegums mikrobioloģiskā piesārņojuma dēļ nebija noteikts.

Peldvietu ūdens kvalitāte tiek noteikta pēc zarnu nūjiņu (E.coli) un zarnu enterokoku skaita ūdenī. Liels šo baktēriju skaits ūdenī liecina par iespējamu fekālo piesārņojumu, jo minētās baktērijas dzīvo cilvēka un siltasiņu dzīvnieku zarnu traktā. Fekālais piesārņojums var saturēt dažādas patogēnās baktērijas. To var radīt netālu esošo notekūdeņu attīrīšanas iekārtu slikta darbība vai neattīrītu notekūdeņu iepludināšana, tai skaitā arī no kuģošanas līdzekļiem, peldētāju elementārās personīgās higiēnas prasību neievērošana, kā arī mājdzīvnieku uzturēšanās peldvietas tuvumā un to peldināšana. Dažreiz piesārņojuma iemesls var būt arī liels ūdensputnu blīvums ūdenstilpē. Savukārt stipru lietusgāžu dēļ piesārņojums ūdenī var ieskaloties no apkārtējās sauszemes teritorijas.

Papildus oficiālo peldvietu monitoringam, šogad 19 pašvaldības veica peldūdens kvalitāti par saviem līdzekļiem savas teritorijas neoficiālajās peldvietās, pārbaudot vairāk nekā 100 peldvietas.

Izvērtējot informāciju par neoficiālajām peldvietām, jāsecina, ka  visbiežāk ierobežojumi peldēties tika noteikti Daugavas peldvietās Rīgas apkārtnē. Paaugstināta mikrobioloģiskā piesārņojuma dēļ aizliegums peldēties bija noteikts 3 reizes, bet 6 reizes Daugavā bija ieteikts nepeldēties. Citās Latvijas peldvietās ieteikums nepeldēties bija noteikts 8 reizes.

Novēlam izmantot pēdējās siltās vasaras dienas un vēl pagūt izbaudīt ūdens priekus izturoties saudzīgi un atbildīgi pret apkārtējo vidi. Oficiālā peldsezona noslēdzas 15.septembrī.

* Ar sīkāku informāciju par visu pārbaužu rezultātiem šajā peldsezonā iespējams iepazīties Inspekcijas mājaslapā www.vi.gov.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Jauna dabas taka Ērgļos.  Madonas TIC
Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.92617512sec.