Tūrisma nozare: Gads bijis ļoti veiksmīgs

6. decembrī uz gadskārtējo sarīkojumu "Latvijas tūrisma forums" kopā sanāk nozarē strādājošie, lai izvērtētu paveikto un dalītos nākotnes iecerēm.

Jaunākie publiskotie Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka šā gada 3. ceturksnī viesnīcās un citās tūristu mītnēs apkalpoti 686,7 tūkst. apmeklētāju, kas ir par 16,1% vairāk nekā pērn tai pašā laikposmā. Tūrisma attīstības valsts aģentūras direktors (TAVA) Armands Slokenbergs spriež: "Šā gada 3. ceturkšņa rezultāti ir izcili. Ņemot vērā, ka tūristu skaits aug jau kuru gadu pēc kārtas, nozares spēja turpināt tik krietnu izaugsmi uzskatāma par lielu sasniegumu."

Augstu vērtējams tūristu skaita pieaugums, gan runājot par ārzemju tūristiem, gan par mūsu pašu valsts tūristiem. Ārvalstu viesu skaits pieauga par 18,1%, savukārt pašmāju tūristu skaits pēc vairākiem gadiem, kad viņu skaits auga maz, šogad salīdzinājumā ar pērnā gada 3. ceturksni palielinājies visai nozīmīgi - par 12%. Nevar noliegt, ka sasniegt teicamos rezultātus šovasar ir palīdzējusi daba – laika apstākļi bija vēlīgi, un saulīte silti sildīja. Tomēr Armands Slokenbergs uzskata, ka tūristu skaita pieaugumā, it īpaši runājot par vietējo tūrismu, savu pozitīvu lomu ir nospēlējusi arī TAVA vietējā tūrisma popularizēšanas kampaņa "Atklāj Latviju no jauna!", kurā ar lielu atsaucību bija iesaistījušies vietējie tūrisma informācijas centri un tūrisma pakalpojumu sniedzēji, un citas nozares aktivitātes.

Statistika liecina, ka 3. ceturksnī par 7,5% audzis arī tūristu nakšņojumu skaits salīdzinājumā ar 2012. gada 3. ceturksni. Kaut gan nakšņojamu skaita pieaugums ir mazāks par tūristu skaita pieaugumu, pēc TAVA vadītāja domām, būtu visai nereāli gaidīt, ka abi rādītāji palielinātos vienlīdz iespaidīgi. Sagaidot Latvijas tūrisma forumu, ar pozitīviem vērojumiem par nozares attīstību ir gatavi dalīties tūrismā strādājošie no dažādām Latvijas pusēm.

Tukuma tūrisma informācijas centra (TIC) vadītāja Ingrīda Smuškova stāsta: "Bija gan laba vasara, gan labs gads kopumā. Ļoti aktīvi ir ceļojuši gan Latvijas iedzīvotāji, gan ārvalstu tūristi. Īpaši jūtami bijuši krievu tūristi, taču arī kaimiņu – lietuviešu un igauņu – tūristu skaits bija lielāks nekā 2012.gadā." Pēc Ingrīdas Smuškovas vārdiem, Tukuma apkārtnes pilīs un muižās, kā arī jaunajos objektos – "Valguma pasaules" Baskāju takā un citās, kā arī Pūres šokolādes muzejā - tūristu skaits pieaudzis pat divas trīs reizes salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Pēc atjaunošanas aktīvi apmeklēta arī Lielā Ķemeru tīreļa taka, par ko liecinājušas sociālajos tīklos aplūkojamās dažādās diennakts stundās uzņemtās fotogrāfijas.

Tāpat par pozitīvu izaugsmi stāsta Vidzemes tūrisma asociācijas (VTA) biroja vadītāja Anna Kupče: "Gan asociācijai, gan reģiona pašvaldībām un tūrisma uzņēmējiem šis gads ir bijis ļoti veiksmīgs. Ceram, ka arī nākamais nesīs tikpat daudz, ja ne vēl vairāk!" Novērojumi rāda – apliecina Anna Kupče -, ka patlaban īpaši aktīvi strādā Vidzemes piekraste un tuvākās teritorijas. Viens no galvenajiem uzsvariem Vidzemē tiek likts uz velotūrismu, kur paveikts ļoti daudz. „Šā gada izskaņā un pēc gadumijas VTA prioritāte būs kultūras tūrisms - jaunu kultūras tūrisma produktu veicināšana un attīstība, priekšplānā izvirzoties Vidzemes augstienei un Ziemeļaustrumlatvijai ar savu bagāto kultūras mantojumu un intensīvo kultūras dzīvi."

Lolita Kozlovska, Daugavpils novada tūrisma informācijas centra vadītāja, augstu vērtē slavenā novadnieka Marka Rotko atgriešanos bērnības zemē: "Līdz ar "Marka Rotko mākslas centra" atklāšanu šogad ne tikai Daugavpilī, bet arī citur Latgalē ievērojami palielinājās ceļotāju skaits. Tūrisma informācijas centrā esam apkalpojuši vairāk nekā 40 000 apmeklētāju, kas ir par 15% vairāk nekā pērn. Ļoti ceru, ka arī nākamais gads mums būs tūristiem bagāts."

Zemgales tūrisma asociācijas valdes priekšsēdētājas Ineses Turkupoles-Zilpures skatījumā šogad krasāk audzis vietējā tūrisma tirgus. Ja kādā tūrisma objektā bijis tūristu skaita samazinājums, nevis pieaugums, tas, visticamāk, esot saistīts ar tajā pusē notiekošajiem remontdarbiem. Inese Turkupole-Zilpure: "Zemgalē beidzot ir vērojams igauņu skaita pieaugums un arī poļi sāk apmeklēt Latviju. Audzis arī Vācijas un Nīderlandes tūristu skaits, bet krievu tūristi, kuri atpūšas Jūrmalā, sākuši aizvien vairāk ceļot pa Latviju un tūrisma objektiem."

Tūrisma forumā, kas tiek rīkots jau desmito reizi, pašmāju un ārvalstu speciālisti aplūkos dažādus nozares attīstības jautājumus, bet svētku noti ienesīs apbalvošanas ceremonija. Tiks pasniegta kvalitātes zīme "Q Latvija", apbalvoti studentu zinātnisko darbu konkursa uzvarētāji un nosaukti TAVA rīkotā konkursa "Veiksmīgākais jaunais tūrisma produkts 2013" balvas saņēmēji. Šogad tūrisma produktu konkursā piedalījās 14 pretendenti no visas Latvijas. Latvijas tūrisma forums notiks Mazajā ģildē Rīgā. Tā sākums plkst. 10. Forumu organizē Ekonomikas ministrija un Tūrisma attīstības valsts aģentūra.

Tie, kuri Forumu neapmeklēs, sarīkojuma norisei varēs sekot līdzi tiešraidē TAVA mājaslapā www.tava.gov.lv.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.38389492sec.