25.martā LTV1 izrādīs dokumentālā filmu cikla "Tālā zeme – Sibīrija" pirmo un otro sēriju

No 25.marta LTV1 sāks izrādīt dokumentālo filmu ciklu "Tālā zeme – Sibīrija". Pavisam būs astoņas sērijas un katra no tām pievēršas kāda cilvēka vai ģimenes likteņa gaitām tālās Sibīrijas vietās, par kurām maz zināms, bet kurās dzīvojuši, strādājuši izsūtītie no Latvijas, tur piedzimuši bērni, kuri brauc uz savām bērnības vietām.

25.marta vakarā pulksten 17.00 notiks pulcēšanās Kino muzejā, Peitavas ielā 10/12 (ieeja no Alksnāja ielas), lai kopīgi noskatītos pirmās divas sērijas  "Magadana un Susumana", šīs sērijas galvenie varoņi ir Astrīda Salmiņa, Mārtiņš un Ēriks Vilsoni.

Reti kurš zina, ka Susumana tulkojumā no čukču valodas nozīmē vēju pilsēta. Tā atrodas 600 kilometrus no Magadanas, pilsētiņā bijušas zeltraktuves, kur strādājuši izsūtītie. Tieši šeit iepazinās Astrīdas vecāki un 1951. gadā piedzima meitene. Ģimene atgriezās Latvijā. Pēc 30 gadu prombūtnes Astrīda nolēma aizbraukt un apskatīties, kāda tagad izskatās Susumana. Pilsēta sabrukusi, jo nav izsūtīto darbaspēka. Viņas tēva celtajā mājiņā dzīvo bijušais kriminālieslodzītais. Susumanai visapkārt ir kalni, izskaloti ceļi un kalnu pārejas. 100 kilometru attālumā maza pilsētiņa Jagodnaja, kur atrodas privāts muzejs. Vienīgais muzejs, kura ekspozīcijā stāstīts par represijām. 970 tūkstoši ieslodzīto gājuši caur Magadanas apgabala ieslodzījuma vietām. Viņu vidū pieci ar pusi tūkstoši latviešu. Kurzemes katlā saņemtie virsnieki, leģionāri, karavīri.

Brāļi Ēriks un Mārtiņš Vilsoni 2013. gada vasarā aizbrauca uz Magadanas apgabalu, kur abi ir dzimuši. Pa izskalotām kalnu pārejām viņi nokļūst mirušajā pilsētā, kurā par mākslinieku strādāja krusttēvs. Mārtiņš dzimis sāžā Transportnij. Desmit stundās ar vezģehodu brāļi nobrauc 200 kilometrus un dzimtā sādža sasniegta. Visur valda sabrukums, nav vairs ieslodzīto, kuri strādāja šahtās. Mārtiņš visu fotogrāfē, grib parādīt mammai. Mārtiņa skarbais tēls gluži labi saderas ar svina pelēko Ohotskas jūru, raupjajiem cilvēkiem, skaisto dabu un dvēseles plašumu, kas piemīt viņa vienaudžiem tālajā Kolimā.

Ēriks Vilsons atrod Magadanā slimnīcu, kurā viņš piedzimis. Mamma bērnībā nav daudz stāstījusi, ko viņa ar tēvu pārdzīvoja no labklājīgas dzīves Latvijā nokļūstot izsūtījumā Kolimā.

"Mums bija šeit jāatbrauc," tā saka brāļi, "kad esi bijis pie savām saknēm, tad lielāks līdzsvars." Svarīgi, lai nākamās paaudzes to ieraudzītu un neaizmirstu.

Režisore un producente Dzintra Geka -Vaska

Operators Aivars Lubānietis

Studija SB

52min.


 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.03.2024 Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora Valmieras TIC
19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, | Skatīt vairāk
Latvija 20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Tukuma pusē Tukuma TIC
Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52607203sec.