Latvijas novados un pilsētās notiks Zemes stundai veltīti pasākumi

Sestdien, 29. martā laikā no 20:30 līdz 21:30 visā pasaulē jau astoto reizi tiks svinēta Pasaules Dabas Fonda akcija Zemes stunda. Kā katru gadu iedzīvotāji, pašvaldības un uzņēmumi ir aicināti Zemes stundas svētkus sagaidīt simboliski izslēdzot apgaismes objektus.

Zemes stundas 2014 centrālais notikums Latvijā ir Latvijas Universitātes jauktā kora Juventus un Valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga "Pavasara nakts koncerts" Latvijas Universitātes Lielajā aulā. Koncerta sākums pulksten 19:30. Biļetes iepriekšpārdošanā Biļešu Paradīzes kasēs vai internetā. 

Lai Zemes stundu pavadītu kopā, daudzos Latvijas novados tiek rīkoti Zemes stundas pasākumi. Piemēram, Tērvetes novadā iedzīvotāji tiek aicināti pulcēties pie Augstkalnes pagasta pārvaldes ēkas, lai klausītos novada domes priekšsēdētājas Daces Reinikas uzrunu un kopā dotos latviskās rotaļās.

Limbažos iedzīvotāji tiek gaidīti Baznīcas laukumā un Baumaņu Kārļa laukumā 1, kur notiks gan radošās darbnīcas, gan laukumu izgreznošana ar svecītēm un lukturiem. Klātesošos priecēs akustiskās mūzikas priekšnesumi un dažādi pārsteigumi.

Ķeguma tautas namā notiks sadziedāšanās klavieru un ģitāras pavadībā. Plānotas arī muzikālās spēles par un ap planētu Zeme. Pasākums būs saturiski bagātīgs – sola organizatori.

Kuldīgā Zemes stundai veltīti pasākumi notiks visas dienas garumā. Pulksten 16:00 kuldīdznieki un pilsētas viesi tiek aicināti uz 1905.gada parku, bet no pulksten 19:00 uz Kuldīgas novada Bērnu un jauniešu centra pagalmu. Kuldīgā aktivitātes aicinās pasākuma apmeklētājus dzīvot videi draudzīgi ikdienā – "Domā un rīkojies, skatoties nākotnē!", notiks radošas darbnīcas ("Uzlādē alternatīvi!", "Mājas putnu bērniem", "Mana zaļā ziepīte"), kā arī sarunas par Zemes stundas nozīmi vietējā un globālā mērogā.

Sagaidīt Zemes stundu cilvēki tiek aicināti arī uz Amatas novada Ieriķu dzirnavu dabas parku, - 72 km no Rīgas – kur atrodas Gaismas parks un notiks Zemes stundas sagaidīšanai veltīts pasākums.

Cēsīs mākslas telpā "Mala" uz kopā būšanu aicina Cēsu novada Jauniešu dome. Pasākumā ikviens varēs baudīt dzīvo mūziku un skautu maizes cepšanu pie ugunskura. Būs pieejama arī silta tēja un čili zupa.

Jelgavā plānots plašs pasākums. "Iesim rotaļās, dziedāsim dziesmas, no svecītēm veidosim pasākuma logo, vārīsim tēju, cepsim desiņas, notiks viktorīna "Videi draudzīga rīcība", kā arī būs iespēja uzrakstīt savu apņemšanos "Mana zaļā apņemšanās Jelgavai"", stāsta pasākuma organizators Uģis Kūms.

Salas novadā Zemes stundai veltīts pasākums notiks pie Salas kultūras nama, kurā Salas novada Jauniešu dome organizēs Zemes stundas orientēšanās skrējienu, kā arī Zemes stundas svinēšanu pie ugunskura.

Baltinavā pie kultūras nama no 20:15 notiks Zemes stundas iedvesmotas komandu nakts spēles.

Dobeles jauniešu dome aicina uz Zemes stundai veltītu pasākumu vēsturiskajā Tirgus laukumā, Dobelē.

Valmierā no pulksten 18.00 visi interesenti tiks gaidīti Valmieras muzeja Izstāžu namā, lai piedalītos StarSpace observatorijas pārstāvju Arņa un Annas Ginteru bezmaksas lekcijā par kosmosu un mākslīgā apgaismojuma ietekmi uz to. Īpašu Zemes stundas atzīmēšanu Valmierā piedāvās mākslas "Galerija Laipa" Stacijas ielā 37, kur no pulksten 20.30 līdz 21.30 sveču gaismā skanēs akustiskā mūzika. Uz dzīvas uguns gatavotu ēdienu pasniegs traktierī-picērijā "Liepziedi un Rozmarīns", bet laukumā pie Beverīnas amatnieku tirgotavas tiks kurināts ugunskurs, vārīta zāļu tēja un ugunskurā cepti kartupeļi. Interesentiem, kuri arī vēlas piedalīties kartupeļu cepšanā, lūgums paņemt līdzi nomazgātu kartupeli sev un draugam. Savukārt, ļaujot zemei atpūsties, uz vakariņām Zemes stundas noskaņās ielūdz restorāns "Rātes vārti", piedāvājot akustisko mūziku sveču gaismā. Pievienojoties pasaules Zemes stundas atbalstītājiem, "Valmiermuižas alus" darītava aicina uz nakts ekskursiju. Tās laikā būs iespēja izzināt alus darītavas vēsturi un alus tapšanas tradīcijas, bet pēc tam sveču gaismā baudīt vakariņas un no dabiskām sastāvdaļām veidoto dzīvo alu. Dikļu pilī zemes stunda tiks aizvadīta Francijas dienu ietvaros. Vakarā pils restorānā viesus priecēs akordeoniste Evita Dūra, bet vakariņas tiks servētas sveču gaismā. Viesnīcas viesiem, kas izslēgs apgaismojumu istabās, tiks nodrošinātas sveces.

Zemes stundas akcijā šogad piedalīsies - Rīga, Auces novads, Baltinavas novads, Balvu novads, Carnikavas novads, Dobeles novads, Gulbenes novads, Jaunpiebalgas novads, Jelgava, Jūrmala, Kandavas novads, Krimuldas novads, Kuldīgas novads. Ķeguma novads, Lielvārdes novads, Liepāja, Lubānas novads, Ludzas novads, Ogres novads, Ozolnieku novads, Rojas novads, Rundāles novads, Salacgrīvas novads, Salas novads, Salaspils novads, Saulkrasti novads, Siguldas novads, Skrīveru novads, Tērvetes novads, Valkas novads, Valmiera, Varakļānu novads, Vārkavas novads, Vecumnieku novads.

Pasaules Dabas Fonds atgādina, ka Zemes stunda NAV elektroenerģijas taupīšana vienas stundas ietvaros, bet iedzīvotāju informēšana, ka klimata pārmaiņas notiek un ikviens ir atbildīgs par to. Katru dienu, katru stundu, ikvienam ir iespēja rīkoties atbildīgāk pret vidi, saudzēt resursus un rūpēties par vides ilgtspēju.

Ko darīt Zemes stunda laikā?

    - 2014. gada 29. martā no pulksten 20:30 līdz 21:30 iespēju robežās aicinām pašvaldības un uzņēmumus izslēgts fasādes apgaismojums labi pamanāmām un pazīstamām, centrālām ēkām (ēkai) vai objektiem (baznīcas, domes ēkas, kultūras nami u.c.), neradot riskus iedzīvotāju drošībai (ielu apgaismojumus ieteicams atstāt, jo akcija ir simboliska);

    - Iedzīvotājus aicinām organizēt Zemes stundai un dabas aizsardzībai veltītus pasākumus savās mājās, darba vietās, uzņēmumos un organizācijās;

    - Piedalīties Zemes stundas pasākumos visā Latvijā. Informācija par Zemes stundas pasākumiem Latvijā būs atrodama Pasaules Dabas Fonda mājas lapā sadaļā - Zemes stunda.

    - Domāt un rīkoties videi draudzīgāk katru stundu un katru dienu!

Paldies atbalstītājiem: Latvijas vides aizsardzības fondam,  MTG, radio STAR FM, portāliem TVNET.lv un draugiem.lv, uzņēmumiem Leo Burnett, CopyPro, Antalis, National Geographic Latvija, jauniešu korim Juventus un Pasaules Dabas Fonda brīvprātīgo komandai.

Sekot Zemes stundas jaunumiem var arī sociālajos tīklos www.draugiem.lv/zemesstunda un www.facebook.com/zemesstunda, kā arī Pasaules Dabas Fonda mājas lapā www.pdf.lv.

Par Zemes stundu:

Zemes stunda ir pasaulē lielākā vides akcija, kas tradicionāli notiek marta pēdējās sestdienas vakarā laikā no 20:30 līdz 21:30 pēc vietējā laika. Līdzīgi kā Jaunā gada sagaidīšana, Zemes stunda tiek organizēta un svinēta ikvienā pasaules daļā, sekojot laika joslu plānojumam. Astoņu gadu laikā, kopš notiek Zemes stunda, akcija kļuvusi par globālu kampaņu, kurā ikvienam pasaules iedzīvotājam dota iespēja parādīt savu attieksmi un rīcību vides un dabas ilgtspējas saglabāšanai. Akcijas laikā iedzīvotāji, institūcijas, uzņēmumi, organizācijas ir aicināti simboliski uz vienu stundu izslēgt elektrību, tādējādi paužot savu atbalstu vides un klimata pārmaiņu problemātikai un nepieciešamajiem risinājumiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42401385sec.