Rēzeknes podnieki piedalās jaunās Bauskas pils krāsns podiņu restaurācijā

Tuvojoties tradicionālajām Latgales podnieku dienām aprīlī, ir īstais brīdis stāstam par Latgales keramiķu pieredzes, zināšanu un tradīciju summēšanos acīmredzamā mākslas darbā. Nu jau ilgstošu laiku Latgales keramiķi – Viktors Pankovs, Staņislavs Viļums un Pēteris Gailums strādā, lai realizētu apjomīgu, tehniski sarežģītu pasūtījumu – piedalās jaunās Bauskas pils krāsns podiņu restaurācijā un ir atlikuši malā tos darbus, ko podnieki parasti veic ziemas otrajā pusē – gatavošanās ikgadējam tirgum Latvijas Brīvdabas muzejā Rīgā, keramikas trauku sagatavošana apdedzināšanai, pavasara sezonu uzsākot, dalība izstādēs.

Visi trīs Latgales māla meistari ir iesaistījušies ERAF projekta "Bauskas pils - sociālekonomiski nozīmīga kultūras mantojuma objekta – atjaunošanas otrā kārta" ietvaros realizējamā "Bauskas pils renesanses, manierisma un baroka krāšņu restaurācijas" projektā. Tā ietvaros ir paredzēts atjaunot Bauskas jaunajā pilī astoņas hronoloģiski un stilistiski atšķirīgas krāsnis.

21.martā Bauskas pils muzeja pārstāvji kārtējo reizi apmeklēja Latgales meistarus, jo darba process paredz saskaņotā darbībā iegūt kvalitatīvu rezultātu, tāpēc vispirms keramiķiem ir jāveic vairāki glazūru toņu testēšanas apdedzinājumi, lai Bauskas pils muzeja speciālisti varētu piemeklēt tādu toņa glazūru, kura vispatiesāk atbilst noteiktam rekonstruējamajam paraugam.

Krāšņu rekonstrukcijas projektu izpildi veic restaurācijas firma SIA "Intarsija", sadarbībā ar restaurācijas uzņēmumu "Rokajs", kurā tiek veikta oriģinālo podiņu restaurācija un top rekonstruējamo podiņu matricas, šādu informāciju sniedz Bauskas pils mājas lapā projekta koordinatore mākslas maģistre Ina Līne (www.bauskaspils.lv/lv/pasakumi-jaunumi/krasnis_restauracija).

Projekta tehniskā izpilde paredz to, ka jābūt procesā izmantotam roku darbam un podiņi jāapdedzina ar malku un līdz ar to – Latgalē tradicionālajā bedres tipa atklātas uguns keramikas apdedzināšanas ceplī. Sākotnēji ir bijusi iecere izmantot arī Latgales mālu, tomēr darba process un apjoms ieviesa korekcijas un podiņi lielākoties tiek formēti no Raunas māla.

Katrs meistars izvēlējies savu darba gaitu, kādā nonāk pie galarezultāta. Andreja Paulāna Tautas lietišķās mākslas studijas meistars Viktors Pankovs darbu veic kopā ar savu labāko palīgu, dzīvesbiedri Tatjanu Pankovu. Kopā jau ir paveikts darbs pie divu krāšņu podiņu apdedzināšanas, pirmajai krāsnij podiņi glazēti vienā – zaļā tonī, otrajai divos – zilā un baltā krāsā. Šo darbu veicot labi noder tās zināšanas, prasmes un iemaņas, kuras meistars ieguvis savulaik strādājot ražošanas apvienībā "Latvijas keramika", pildot virpotāja, deģa un glazētāja darbus. Podiņus apdedzinot, V.Pankovs izmanto to pieredzi, kuru ilgstoši uzkrājis apdedzinot keramikas traukus vairakkārt, klājot vairākas glazūru kārtas un iegūstot jaunus vizuālus efektus.

Latgales keramikas vēsturē vairakkārt ir apliecinājies fakts, ka podnieku rūpīgākais izpalīgs visos laikos ir dzīvesbiedre. Tradicionālo zināšanu turētāju biedrības "Pūdnīku skūla" podnieks Staņislavs Viļums māla darbus šajā projektā veic kopā ar dzīvesbiedri Violu Bīriņu. Viņi strādā kopā ar studijas "Rēzeknes apriņķa podnieki" keramiķi Pēteri Gailumu. Triju cilvēku pārziņā ir māla masas formēšana piecām krāsnīm, to glazēšana un arī apdedzināšana. Patreiz viņi ir veikuši podiņu matricu atspiešanas darbu, sagatavotie podiņi ir izžuvuši, atlikuši vēl glazēšana un apdedzināšana.

Gatavo podiņu apdedzināšanu meistari paredzējuši veikt P.Gailuma ceplī un visus darba etapus pabeigt līdz šī gada maija beigām. Krāsns podiņu restaurācija ir noteiktā laika posmā veicams darbs, jo ir iecerēts, ka jau augustā Bauskas pilī būs gatavas astoņas dažādas krāsnis, kuru podiņu tehniskais restaurācijas process būs noritējis Latgalē, atklātas uguns bedres tipa keramikas apdedzināšanas cepļos un būs patiess apliecinājums Latgales keramikas meistaru prasmēm, zināšanām un iemaņām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 26.04.2024 TALKA | Vīna darītavas "ABAVAS" teritorijā Tukuma TIC
Abavas vīna darītava aicina uz pavasara talku pie sevis Tukuma pusē 26.aprīlī no pulksten 9:00. Būs kopīga apkārtnes, ābeļdārza sakopšana, sidra | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51048207sec.