18. maijs ir Starptautiskā Muzeju diena

Jau trīsdesmit septīto reizi 18. maijā tiek atzīmēta Starptautiskā Muzeju diena – tradīcija, ko Starptautiskā Muzeju padome (ICOM)* uzsāka 1977. gadā. Latvijas muzejos šos profesionālos svētkus svin kopš 1978. gada – muzeji atklāj jaunas ekspozīcijas un izstādes, rīko speciālus pasākumus.

2014. gada Starptautiskās Muzeju dienas tēma "Krājums – muzeju vienotājs" aicina nozares profesionāļus sadarboties, veidojot ekspozīcijas, izstādes un citus vērienīgus kultūras pasākumus.

Pēdējos gados Starptautiskās Muzeju dienas spilgtākais akcents ir Eiropas Muzeju nakts. Pieredze rāda, ka arī Muzeju nakts veiksmīga norise daudzos gadījumos ir iespējama tikai, apvienojot muzeju kolekcijas un veicinot to plašāku apriti.

Šogad muzeju darbinieku profesionālie svētki ir nākamajā dienā pēc Muzeju nakts. Turpinot daudzu gadu tradīciju, liela daļa muzeju savus apmeklētājus Starptautiskajā Muzeju dienā apkalpos bez maksas. Turklāt Muzeju dienā būs atvērtas arī tās pamatekspozīcijas un izstādes, kas drošības apsvērumu dēļ nebūs pieejamas Muzeju nakts apmeklētājiem.

Rīgā 18. maijā bez ieejas maksas apmeklētājus gaidīs Latvijas Dabas muzejs, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs, Mencendorfa nams, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāle „Arsenāls”, Latvijas Kara muzejs un Latvijas Okupācijas muzejs.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, kā arī Mākslas muzejā "Rīgas Birža" bez maksas būs aplūkojamas pastāvīgās ekspozīcijas, savukārt ieejas biļetes būs jāpērk uz izstādēm "Dumpis buduārā. 1970. gadu mode" un V. Celmiņa "Dubultā realitāte".

Ārpus galvaspilsētas, kā ierasts šajā īpašajā dienā, bez ieejas maksas būs iespējams apmeklēt muzejus Daugavpilī, Jēkabpilī, Jelgavā, Talsos, Tukumā, Madonā, Gulbenē, Bauskā, Ventspilī, Krāslavā, Lielvārdē, Doles salā (Daugavas muzejs) un Bērzē (K.Ulmaņa piemiņas muzejs "Pikšas"). Katram, kurš nolēmis apmeklēt citus novadu, pagastu vai privātos muzejus, iepriekš vēlams pārliecināties, vai iecere par muzeja bezmaksas apmeklējumu ir īstenojama 18. maijā.

Latvijas Muzeju biedrība (LMB) muzeju profesionāļus pulcēs 23. maijā Cēsu muzejā, lai atskatītos uz aizvadīto svētku nedēļu un godinātu kolēģus, kuri muzeja darbam veltījuši gadsimta ceturksni. Šajā pasākumā tiks pasniegtas arī LMB gada balvas "Zelta puteklis", kā arī Starptautiskās Muzeju padomes Latvijas Nacionālās komitejas Balva par starptautisko sadarbību.


 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Latvija
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48356605sec.