Notiks Sēlijas novadu apvienības Tautas mākslas svētki «Sēlija Rotā»

2014. gada 28. jūnijā Salas novada Sēlpils pagasta Zvejnieklīcī Daugavas upes krastā notiks Sēlijas novadu apvienības Tautas mākslas svētki "Sēlija Rotā".

Svētki kopā pulcēs ap 1’000 tautas mākslas un nemateriālā kultūras mantojuma kopēju - koru dziedātāju, dejotāju, folkloras ansambļu, pūtēju orķestru dalībniekus, dalībnieku ģimenes, Sēlijas novadu iedzīvotājus, Latvijas iedzīvotājus, sabiedrībā zināmas personības (ar sēļu izcelsmi) interesentus un tautas mākslas mīļotājus. Īpaši ir padomāts par radošo, ievērojamo personību, kuri uzskatāmi (vai paši sevi uzskata) par sēļiem, piesaisti tautas mākslas svētkiem.

Svētkus organizē Salas novada pašvaldība, bet finansiāli atbalsta Sēlijas novadu apvienības novadu pašvaldības, kā arī Valsts Kultūrkapitāla fonds un Zemgales Plānošanas reģions. Krustpils novads izteica vēlmi piedalīties svētkos un arī tos finansē. Sēlijas novadu apvienība ir Latvijas pašvaldību savienības struktūrvienība, kas dibināta 2012.gada 14.decembrī Viesītē. Septiņi novadi - Aknīstes, Ilūkstes, Jaunjelgavas, Jēkabpils, Neretas, Salas un Viesītes, apvienojās ar mērķi saglabāt un nostiprināt Sēlijas kultūrvēsturisko identitāti un izmantot to reģiona atpazīstamības un tūrisma veicināšanai, kopīgu aktivitāšu, projektu un pasākumu īstenošanai, lai uzlabotu teritorijas ekonomisko stāvokli un iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Tautās mākslas svētki "Sēlija Rotā" ir viens no mēģinājumiem kopīgiem spēkiem panākt izvirzīto mērķi.

Tautas mākslas svētki "Sēlija Rotā" norisināsies visas dienas garumā. No pulksten 11.00 paredzēts Mākslinieku plenērs, savukārt no pulksten 15.00 būs iespējams iegādāties Sēlijas amatnieki un mājražotāji piedāvāto produkciju.

Pulksten 17.00 Sēlijas mūzikas dvēselei komponistam Pēterim Barisonam veltīts atceres brīdis Sēlpils kapos. Tajā tiks atskaņotas komponista dziesmas: "Latvijā", "Aiz miglas man dzimtenes celiņš dārgs" un latviešu tautas dziesmas apdare "Uz kalniņa dziedāt gāju" jaukto koru PUTNI (diriģente Santa Kasparsone), SĒLPILS, (diriģente Agnes Grudinska), NOSKAŅA (diriģentes Ilze Bērziņa un Iveta Bērziņa), sieviešu kora UNDA, (vadītāja  Sandra Bondare) izpildījumā.

Pulksten 18.00 Svētku atklāšana ar Aknīstes, Ilūkstes, Jaunjelgavas, Jēkabpils, Krustpils, Neretas, Salas un Viesītes novadu ģerboņu skati, amatierkolektīvu gājienu, Sēlijas novada karoga svinīgu pacelšanu, Sēlijas dižgaru sasaukšanos, folkloras kopu sadziedāšanos un Svētku DIŽKONCERTS.

Pasākumu vadīs Latvijas Nacionālā teātra aktieris Gundars Grasbergs. Iespējams, ka Dižkoncertā parādīsies arī pats Gothards Frīdrihs Stenders.

Piedalīsies mūziķi no Rīgas - akordeoniste Natālija Meļņikoviča, vijolniece Fiona Vilnīte, pianists Aldis Liepiņš, kontrabasists Ivars Ozols. Īpašs prieks par neretietes Elīnas Šimkus piedalīšanos šajos svētkos. Starptautiski atzītā, daudzsološā operdziedātāja kopā ar koriem atskaņos Ērika Ešenvalda un Anitas Kārkliņas "Dvēseles dziesmu", bet kopā ar pianistu Aldi Liepiņu izpildīs Jurjānu Andreja "Lūgšanu" no kantātes "Tēvijai" un Jāzepa Vītola un Aspazijas mīlīgo miniatūru Mirdzas dziesma.

Svētku koncertā viskuplākajā skaitā piedalīsies deju kolektīvi un par tiem mākslinieciski rūpēsies Jēkabpils apriņķa deju kolektīvu virsvadītāja ElitaTreilone. Deju kolektīvi izdejos vairākus deju blokus.

Īpaši šiem svētkiem ir izveidots vienreizējs Sēļu vīru ansamblis, kurā piedalās visi tie dziedošie sēļi, kas aktīvi darbojas ne tikai mūzikas jomā. Viņu vidū ir arī dižmeža pavēlnieks, celtniecības uzņēmuma vadošs speciālists, filosofs, dziedošie Kreicburgas ziķeri, aktieri, politiķis, policists un pat vikings. Vārdu sakot, iekš un ārpus Sēlijas pazīstami un muzikāli cilvēki. Savukārt, sēlietis, pazīstams daudzu Koru karu dziesmu aranžētājs Edgars Linde dziedātājiem, speciāli šiem svētkiem radījis vairākus skaņdarbus, tostarp, sēļu tautasdziesmas "Tumsiņāi vakarā" pārlikumu vīru balsīm. Sēļu dziedošos vīrus un kopkori vadīs un iedvesmos Jēkabpils apriņķa koru virsdiriģente, neretiete Agita Ikauniece.

Pasākuma radošā komanda - Sēlpils Kultūras nama direktore Anita Gerasimova, Starpnovadu kultūras koordinātore Ludmila Bērziņa, koru virsdiriģente Agita Ikauniece, deju kolektīvu virsvadītāja ElitaTreilone, mūzikas žurnālists, žurnālā "Mūzikas Saule" galvenais redaktors Orests Silabriedis un sēlietis, Latvijas Nacionālā teātra aktieris Gundars Grasbergs pasākuma viesus jau tagad aicina atsvaidzināt dziesmas KAM RAUDI TU, AK DAIĻĀ STABURADZE visus 7 pantus,  ko Dižkoncertā dziedāsim visi kopā – gan dalībnieki, gan klausītāji .

Pasākums noslēgsies ar zaļumballi spēlē grupa "Zvaigžņu lietus".

Uz tikšanos Sēlijas tautas mākslas svētkos 28. jūnijā Salas novada Sēlpils pagasta Zvejnieklīcī!


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.57078481sec.