Aicina ielūkoties Dobeles novada senu mantu glabātuvēs un muzejos

Dobeles novadā 5. jūlijā pirmoreiz notiks Atvērto durvju diena novada muzejos un senu mantu glabātuvēs.

Lielu popularitāti iepriekšējos gados iemantoja Atvērto durvju dienas novada skaistākajos dārzos. Šovasar Dobeles TIC aicina ielūkoties seno mantu glabātuvēs un muzejos, lai ieraudzītu arī to, ko ikdienā apmeklētājiem parasti nerāda. Savs apmeklējums sestdien nebūs iepriekš jāpiesaka, jo kolekciju īpašnieki no pulksten 10 līdz 16 būs mājās un gaidīs jūs, lai izrādītu savus krājumus un atbildētu uz jautājumiem. Arī muzeji šajā laikā būs ikvienam atvērti bez maksas.   

Novada muzeji apmeklētājiem ir sarūpējuši speciālu piedāvājumu. Dobeles Novadpētniecības muzeja darbinieki tikai šajā dienā no tumšajām pagrabtelpām gaismā būs izcēluši savus dārgumus, kuriem pastāvīgajā ekspozīcijā parasti neatrodas vieta un kas tikai dažreiz tiek eksponēti izstādēs.

Selekcionāra Pētera Upīša muzejā tikai sestdien apmeklētājiem tiks ļauts paviesoties arī selekcionāra plašajā bibliotēkā. Ieplānojiet laiku arī muzeja krājumu izpētīšanai!

Kārļa Ulmaņa piemiņas muzeja ''Pikšas'' apmeklētājiem tiks speciāli atvērta Pikšu lielā pūra lāde un ļauts pašiem pastrādāt klētiņā.       

Penkules pusē gandrīz kaimiņos mīt divi aizrautīgi senu lietu krājēji. Vasilijs Cjupka savu kolekciju ''Abrakašos'' veido kopš 1990. gada. Šajā laikā ir savākts vairāk nekā 150 dažādu pulksteņu un apmēram tikpat daudz radioaparātu. Vasilija Cjupkas kolekcijā nonākuši arī televizoru ''vectētiņi'' un spoži patvāri. Turpat  pārbūvētajā saimniecības ēkā ierīkota saimnieka darbnīca, kur tiek ''atdzīvināti'' vecie radioaparāti.  

Savās lauku mājās ''Dzintari'' privātkolekciju ir izveidojis Tālivaldis Ikarts. Nelielā namiņā apmeklētāji var aplūkot seno laiku radioaparātus, patafonus, magnetofonus, šujmašīnas, arī agrāko laiku militāro sakaru aparatūru un citus vecus ''verķus''. Par katru no tiem kolekcionāram ir savs stāsts. Apmeklētājiem būs unikāla iespēja noklausīties, kā uz niecīga patafoniņa skan vecā ''Bellacord'' skaņuplate.

Abas lauku mājas atrodas pavisam tuvu Penkules centram, pie Auces šosejas.

Senas mantas jau gandrīz 30 gadus dzīvo arī  Penkules pamatskolas trešajā stāvā. Muzejs ir neliels, toties bagātīgs gan un stāsta, kā senos un ne tik senos laikos bērni skolā gājuši, kā ļaudis dzīvojuši un strādājuši.

Tuvāka informācija Dobeles novada tūrisma informācijas centrā, tālrunis 637 23074, 26136682.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46519589sec.