Rīgā un Daugavpilī notiks Markam Rotko veltīta starptautiska konference

23. septembrī Rīgā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē un 25. septembrī Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā notiks starptautiska konference "Abstraktais ekspresionisms: emociju valoda", kas veltīta Eiropas kultūras galvaspilsētas "Rīga 2014" ietvaros notiekošajām izcilā mākslinieka Marka Rotko 111. dzimšanas dienas svinībām.  

Starptautiskajā konferencē piedalīsies pasaulē pazīstami mākslas zinātnieki un Rotko iedvesmoti mākslinieki no Parīzes, Ņujorkas, Londonas, Madrides un Sanpaulu. Konferences laikā gan Rīgā, gan Daugavpilī notiks arī koncerti un performances, tiks prezentētas grāmatas un atklātas izstādes.

Konferences gaitu no Rīgas un Daugavpils būs iespējams vērot tiešraidē internetā www.rotkocentrs.lv un www.riga2014.org.

23. septembrī konferences dalībniekus Rīgā uzrunās LR Kultūras ministre Dace Melbārde un konference sāksies ar Marka Rotko dēla Dr.Kristofera Rotko (Christopfer Rothko, Ņujorka) uzstāšanos "Marks Rotko un formas klusā dominante". To turpinās prof.Pols Hakslijs (Paul Huxley, Londona) ar tēmu "Rotko un Ņujorkas skola: Personiskas sastapšanās", vadošais Marka Rotko pētnieks, britu mākslas vēsturnieks Dr.Deivids Anfams (David Anfam, Londona) ar lekciju "Vinsents/Klifords: Pētījums par mākslu un identitāti", 360 grādu abstrakto gleznu meistars un krāsu uztveres psiholoģijas pētnieks prof. Senfords Vurmfelds (Sanford Wurmfeld, Ņujorka) ar tēmu "Rotko/Kacs: Rotko krāsu izmantojums no krāsu uztveres teorijas viedokļa", prof. Marko Džanoti (Marco Gianotti, Sanpaulu) ar lekciju "No Gētes līdz Rotko: Jauni veidi, kā ar krāsu tvert un radīt" un franču akadēmiķe Dr.Annija Koena-Solala (Annie Cohen-Solal, Parīze), kura uzstāsies ne tikai ar lekciju par tēmu "Marka Rotko daudzie ceļojumi", bet arī prezentēs savas grāmatas par Marku Rotko izdevumu latviešu valodā.

23. septembra vakarā LNB Ziedoņa zālē notiks angļu komponista Džeimsa Klārka (James Clarke) mūzikas koncerts, kurā diriģenta Mārtiņa Ozoliņa īpaši šim projektam izveidots Latvijas labāko mūziķu kamerorķestris atskaņos divus komponista opusus – Untitled No.1 un jaundarbu 2014-N, kas rakstīts īpaši šim notikumam.

25. septembrī konference "Abstraktais ekspresionisms: emociju valoda" turpināsies Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā.

Daugavpilī dzimusī Eleonora Šturma (Ņujorka) uzstāsies ar lekciju "Edvīns Strautmanis – trimdas abstraktais ekspresionists". Austriešu arhitekts un profesors Valters Unterrainers (Walter Unterrainer, Dānija/Zviedrija) runās par tēmu "Muzeji un citas izstāžu telpas jeb kā mākslinieki iemācās mīlēt arhitektus", mūziķis un mākslinieks prof.Džeimss Klārks (James Clarke, Londona), kura koncerts noslēgs konferences dienu Rīgā, Daugavpilī runās par abstrakto ekspresionismu mūzikā un mākslā, Dr.Hosē M.Sirija (José M.Ciria, Madride/Londona) atklās "Rotko brīnumus", britu mākslinieks Pīters Grifins (Peter Griffin, Londona) savā priekšnesumā sasaistīs mūziku, dzeju un glezniecību. Konferences laikā Daugavpilī tiks prezentēts Džeimsa Breslina (James E.B. Breslin) grāmatas "Marks Rotko. Biogrāfija" latviešu izdevums.

Daugavpils konferences dienas noslēgumā notiks jaunās rudens sezonas izstāžu atklāšana. Skatītājiem tiks piedāvāts unikāls projekts – izstāde "Latvijas laikmetīgā glezniecība". Tajā atklāsies atšķirīgais un kopīgais šābrīža Latvijas glezniecībā septiņu Latvijas gleznotāju – Sigitas Daugules, Jāņa Dukāta, Andra Eglīša, Daigas Krūzes, Viktorijas Valujevas, Andra Vītoliņa un Otto Zitmaņa – skatījumā. Līdzās būs apskatāmi Īrijas gleznotājas Kristīnas Hakslijas (Kristina Huxley) darbi, kā arī tiks atklāta Lielbritānijas mākslinieka Pītera Grifina (Peter Griffin) darbu izstāde un starptautiskās rezidences "Mark Rothko 2014" skate.

Daugavpils konferences dienu pulksten 17.00 noslēgs koncerts "Krievu avangarda mūzika", kurā Samela Feinberga un Anatolija Aleksandrova darbus atskaņos Darja Beskina (vokāls) un Viktors Buņins (klavieres).

Konferences sākums Rīgā un Daugavpilī pulksten 10.30, detalizēta programma pieejama www.rotkocentrs.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs
,


Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs semināru telpas
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53518105sec.