Raiņa muzejs «Jasmuiža» piedāvā jaunu programmu

Latgalei, latgaliešu valodai, kultūrai, folklorai un ļaudīm jau no bērnības bija īpaša nozīme latviešu izcilā dzejnieka un dramaturga Raiņa dzīvē. Daudzus gadus viņš bija saistīts ar Latgali, kur tēvs nomāja muižas un saimniekoja.

Pastiprināta interese par tautas gara mantām Rainim veidojās tieši studiju gados. Folkloras materiāls vēlāk bagātīgi tiek izmantots viņa daiļradē. Studējot Pēterburgas universitātē, jaunais Rainis interesējās par latgaliešu folkloru. Jaunībā, uzturoties Latgalē, topošais dzejnieks vācis un pierakstījis kāzu dziesmas un apdziedāšanās dziesmas no vietējām teicējām, kā arī uzrakstījis apcerējumu par Višķu pagasta kāzu ieražām, kur aprakstīti rituāli, tradīcijas, izdarības latgaliešu kāzās 19. gadsimtā.

Pateicoties VKKF mērķprogrammas "Latvijas valsts mežu atbalstītā Latgales kultūras programma 2014” un Kultūras ministrijas atbalstītajam projektam, Raiņa muzejs "Jasmuiža" ir sagatavojis jaunu interaktīvu programmu "Latgaliešu kāzu tradīcijas, kāzu un apdziedāšanās dziesmas", kura no 17. septembra tiek piedāvāta muzeja apmeklētājiem. Projekta ietvaros ir izveidots DVD disks ar 3 latgaliešu kāzu dziesmām ("Aizguoja sauļeite", "Jau maņi vad", "Aiz azara maļņi meži") un 20 apdziedāšanās dziesmām karaoke versijā. Fonogrammas karaoke diskam ierakstīja folkloras kopa "Rūtoj" un tās vadītāja Ilze Rožinska, diska karaoke versiju izveidoja Ivo Draudiņš.

Projekta ietvaros izveidotais karaoke disks būs lieliska iespēja izmēģināt dziedāt latgaliešu dziesmas, īpaši tiem, kuri neprot latgaliešu valodu, bet atbraukuši uz Latgali, vēlas to dzirdēt un arī iemācīties kādu vārdu latgaliski.

Jaunizveidotā programma sniegs ieskatu latgaliešu kāzu tradīcijās, ticējumos, dos iespēju apgūt latgaliešu vārdus, kā arī dziedāt kāzu un apdziedāšanās dziesmas.

Jaunizveidotais karaoke disks tiks piedāvāts arī kāzu grupām, kuras apmeklē muzeju savā laulību dienā, kā arī to varēs izmantot ikviens muzeja apmeklētājs.

Būsiet mīļi gaidīti Jasmuižā, lai izdziedātu latgaliešu kāzu un apdziedāšanās dziesmas!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04! Bauskas TIC
Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros! | Skatīt vairāk
Latvija
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.5190928sec.