Eiropas kamerkoru lielkoncertā «Simfonijas un pasakas» skanēs pasaules pirmatskaņojumi

Latvijas Radio koris un diriģents Sigvards Kļava aicina uz Eiropas vadošo koru nedēļas lielkoncertu “Simfonijas un pasakas”, kas notiks Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros 18. oktobrī Rīgas Sv. Pētera baznīcā. Lielkoncertā piedalīsies RIAS kamerkoris no Berlīnes, Dānijas Nacionālais vokālais ansamblis, Latvijas Radio koris, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris. Diriģenti Sigvards Kļava, Hanss Kristofs Rādemanis un Markuss Krīds.

Skanēs Ērika Ešenvalda un Līgas Celmas-Kursietes pasaules pirmatskaņojumi.

Eiropas vadošie kori ir izveidojuši Eiropas profesionālo kamerkoru tīklu – TENSO,  radot spēcīgu kormūzikas attīstības platformu, kas aktualizē svaigākās koru kultūras tendences Eiropā. TENSO  ir unikāls un vēl nebijis projekts, kuru iniciējis Latvijas Radio koris un kurš ir ietverts Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmā. Šī tīkla ceļi no 17. līdz 22 oktobrim satiksies Latvijā, lai mēs būtu liecinieki krāšņai un multikulturālai koru panorāmai.

18. oktobra lielkoncertā “Simfonijas un pasakas” dzirdēsim divus pasaules pirmatskaņojumus – inuītu pasaku Ērika Ešenvalda interpretācijā opusā The First Tears un Līgas Celmas-Kursietes “Sirmās dvēseles” pēc Kārļa Skalbes pasakas ar tādu pašu nosaukumu. Hansa Kristofa Rādemaņa vadībā kori satiksies Igora Stravinska “Psalmu simfonijā’’, kurā, paša autora vārdiem, viņš esot “simfonizējis psalmu dziedājumus”. Koncertā dzirdēsim arī Olivjē Mesiāna, Luidži Nono un Ģērģa Ligeti skaņdarbus.

2007. gadā dibinātajā Dānijas Nacionālajā vokālajā ansamblī pulcēti 18 labākie dāņu dziedātāji. Pēc viņu parādīšanās prese rakstīja: “Desmit vīrieši un astoņas sievietes, kas spēj paveikt jebko.” Kolektīvs reprezentē labākās ziemeļu koru skaņas kvalitātes – caurspīdīgumu, dzidrumu, tīrību un apbrīnojamu precizitāti, kas iet roku rokā ar daudzpusīgu dinamiku. Ansambļa plašais repertuārs aptver laiku no renesanses līdz mūsdienām. Dānijas Nacionālais vokālais ansamblis cieši sadarbojas ar tādiem pasaulslaveniem skandināvu komponistiem kā Svens Dāvids  Sandstrems un Pers Nergords. 2012. gadā ansamblis ieguva prestižo Vācijas Echo Klassik mūzikas ierakstu balvu. Kopš 2014. gada ansambli vada Markuss Krīds, angļu diriģents, kurš savu karjeru pavadījis Vācijā, diriģējot izcilākos kolektīvus – Berlīnes filharmoniķus, Berlīnes Valsts kapelu, Concerto Köln, RIAS kamerkori. Viņš saņēmis Kannu klasiskās mūzikas balvu un Diapason D'Or.

Berlīnes RIAS kamerkoris ir viena no Eiropas izcilākajām kormūzikas vienībām, kas regulāri uzstājas kopā ar Berlīnes filharmoniķiem. Koris piedalījās Berlīnes filharmonijas atklāšanā 1960. gadā. Kolektīvs spēlējis nozīmīgu lomu Berlīnes mūzikas kultūrā kopš tā dibināšanas 1948. gadā. Koris uzstājies ar tādiem diriģēšanas grandiem kā Herberts fon Karajans, Lorins Māzels, Klaudio Abado, Daniels Barenboims un daudziem citiem. Kolektīva mākslinieciskais vadītājs ir pašlaik viens no pasaulē pieprasītākajiem kordiriģentiem Hans Kristofs Rādemanis, kurš pavasarī ar Latvijas Radio kori Sv. Pētera baznīcā ar spožiem panākumiem atskaņoja Johana Sebastiana Baha Mateja pasiju.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.5277431sec.