Lielvārdes alus sācis darīt pēdējos gados populāro pasaulē alus šķirni – Indijas gaišo eilu

Lielvārdes alus, turpinot senās amatnieku alus tradīcijas, uzsācis darīt alus cienītāju aprindās iecienīto Indijas gaišo eilu (Indian Pale ale). Tas ir ekskluzīvs nepasterizēts Latvijas eils, darīts nelielā apjomā – vien 7000 pudeles. Kā nepasterizēts alus ar spēcīgu garšu un aromātu, Indijas gaišais eils tiks pildīts ekskluzīvās, atkārtoti aizveramās pudelēs.

Lielvārdes alus veiktā online aptauja apliecina, ka alus darīšana Latvijā pēdējos gados kļūst izsmalcinātāka. Tā uzskata 53% respondenti. Turklāt 51% respondentu atzina, ka dod priekšroku vietējam amatnieku alum, tostarp Lielvārdes.

Vēsturiski Indijas gaišā eila pirmsākumi ir meklējami 18. gadsimtā, Liebritānijas impērijā. Britu aldari speciāli darījuši alu, lai vestu to uz savu jauniegūto koloniju - Indiju, ar kuru tieši šajā periodā uzplauka tirdzniecības saites, auga pieprasījums pēc Eiropas labumiem, un, kā jau zemē kur karstu dienu netrūkst, auga arī pieprasījums pēc alus. Lai veldzējošais dzēriens varētu bez bažām kuģot apkārt puspasaulei, dziļi noraudzētam gaišajam eilam pievienoja vairāk apiņu, neļaujot tam ieskābt un sniedzot tam izteiktu garšu un aromātu. Gadsmitu laikā Indijas gaišā eila receptūra ir mainījusies, radušies dažādi tā paveidi, taču arī šodien tos visus vieno brangs daudzums apiņu.

Uldis Vērsis, Lielvārdes alus meistars: „Indijas gaišais alus ir likumsakarīgs turpinājums iesāktajam darbam un jauns mūsu darītavas meistardarbs un lepnums. Ceram, ka mūsu veikumu novērtēs ar Indijas gaišo eilu jau pazīstamie alus cienītāji, kā arī tas pavērs jaunus garšas apvāršņus alus pasaulē arī tiem, kas ar šādu nepasterizēta alus šķirni vēl nav sastapušies.”

Veiktā iedzīvotāju aptauja apliecina, ka nišas aliem Latvijā ir spoža nākotne un tie kļūst no gada uz gadu arvien iecienītāki. Interesanti, ka lielāki amatnieku alus cienītāji ir vīrieši – šādam alum dod priekšroku 56% vīriešu un vien 46% sieviešu. Savukārt dāmas vairāk uzskata, ka alus darīšana pēdējos gados ir kļuvusi izsmalcinātāka, kungiem gan būtiski neatpaliekot – uz šādu parādību norādot 55% vīriešu.

Ņemot vērā šī pētījuma rezultātus, Lielvārdes alus nodod alus cienītāju novērtēšanai un baudīšanai savu jaunradīto nepasterizēto Indijas gaišo eilu. Lietpratēji garšas un smaržas buķetē sajutīs populāros Cascade, Citra un Columbus apiņus, kam tieši Indijas gaišajā eilā ļauts izpausties visā to krāšņumā, vienam otru papildinot.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Jauna dabas taka Ērgļos.  Madonas TIC
Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.17139816sec.