Vecāki iesaka ceļot vairāk kopā ar bērniem, lai vairotu viņu laimi

Vecāki uzskata, ka viens no iemesliem, kādēļ būtu biežāk jāceļo kopā ar bērniem uz ārzemēm, ir  iespēja bērniem parādīt un iemācīt, ka pasaule ir ļoti dažāda, un citu tautu kultūra, valoda un daba ir jāciena, tāpat kā savējā, liecina Baltijas lielākā tūroperatora NOVATOURS veiktā aptauja. Trešā daļa aptaujāto arī atzinusi, ka ceļojumi kopā ar bērniem stiprina ģimenes saites, jo kopā tiek pavadīts laiks, kuram ikdienas rutīna bieži vien traucē.

NOVATOURS veiktās aptaujas dati liecina, ka vairāk nekā trešā daļa respondentu par vispieejamāko un patīkamāko atpūtas veidu kopā ar ģimeni atzinuši atpūtu tepat Latvijā, viesojoties pie draugiem vai radiem laukos vai dodoties aktivitātēs pie dabas. Tomēr viena ceturtā daļa atzinusi, ka vislabprātāk pavada laiku mājās, kopā ar ģimeni skatoties televīziju vai filmas. Tieši tikpat – 25% aptaujāto uzskata, ka vislabākā atpūta kopā ar ģimeni ir ceļošana gan pa Latviju, gan uz ārzemēm.

Lai arī aptaujas dalībnieki atzinuši, ka visbiežāk ceļot kopā ar visu ģimeni, neatstājot bērnus mājās, viņiem liedz tieši augstās ceļojumu izmaksas, tomēr vairākums atzinis, ka labāk ceļo retāk, tomēr kopā ar bērniem un pat bērnu vecvecākiem. Lielākā daļa vecāku norādījuši, ka ceļojums ir ieguldījums bērna nākotnē, jo tas paplašina bērna redzesloku, iemāca respektēt citu tautu kultūru, cilvēkus un dabu, kā arī parāda bērniem neierobežotās iespējas, ko sniedz svešvalodu, vēstures un ģeogrāfijas apgūšana skolās.

Ceļošana nostiprina ģimenē attiecības

Lielākā daļa jeb 75% respondentu atzinuši, ka katrs ceļojums nostiprina ģimenē attiecības, palīdz iepazīt daudz vairāk vienam otru nekā ikdienā, kā arī veicina ģimenes locekļu spēju sadarboties kā vienai veselai komandai. Vairāki respondenti atzinuši, ka ceļošana vecākiem parāda, kā bērni māk rīkoties neikdienišķās situācijās, tāpat arī pieradina bērnus pie daudz lielākas cilvēku plūsmas nekā Latvijā, turklāt demonstrē to, ka pasaulē ir ne tikai daudz atšķirīgu valodu, bet arī atšķirīgu ādas krāsu cilvēku.

Dagnija, ceļojoša divu bērnu mamma norāda, ka viņu un vīru ceļot, kopā ar bērniem mudina vēlme ceļot pašiem. „Mums ar vīru pašiem ļoti patīk ceļot un tas ir veids, kā mēs varam labāk ļaut bērnam iepazīt arī mūs ne tikai kā tēti un mammu, bet arī kā cilvēkus, kuriem ir savas intereses, sava pieredze un zināšanas, savas lietas, kas patīk un nepatīk. Ceļošana bērniem ļauj atklāt šo vecāku dzīvi – par laiku, kad paši esam dzīvojuši vienā vai otrā pasaules pilsētā, par savām mīļākajām pilsētām ārpus pašu zemes, par saviem iecienītākajiem māksliniekiem citu valstu muzejos, par saviem mīļākajiem ēdieniem, ko vislabāk ir nobaudīt tieši konkrētās zemēs,” ceļošanas priekšrocības skaidro Dagnija.

NOVATOURS veiktās aptaujas dati liecina, ka 20% respondentu uzskata, ka ceļojums ir vislabākais veids, kā cilvēkiem, kuri plāno veidot kopā ģimeni, iepazīt vienam otru.

Aktivitātes ceļojumā laikā jāplāno gan bērniem, gan pieaugušajiem

Lai arī piektā daļa aptaujas dalībnieku norādījusi, ka ceļošana ar bērniem nekādas grūtības nesagādā, tomēr vairākums atzinuši, ka pastāv dažas būtiskās atšķirības starp ceļošanu kopā ar bērniem vai bez viņiem. Gandrīz viena piektā daļa jeb 19% atzinuši, ka vislielākās neērtības sagādā mantas līdzi ņemšanai. Vecāki atzīst, ka ar bērniem „nekad neko nevar zināt”, tādēļ vienmēr tiek ņemtas līdzi daudz drēbes un citas nepieciešamās lietas.

Savukārt 15% respondentu norādījuši, ka ceļojot kopā ar bērniem, tā pa īstam nemaz nevar atpūsties, jo visu laiku ir jāuzrauga atvases, lai tās nepazustu vai nesavainotos.

„Lai ceļošana visai ģimenei būtu patīkama, izvēloties ceļojumus, svarīgi ir ņemt vērā vai izvēlētajā atpūtas vietā ir pieejamas izklaides arī bērniem. Tie ir ar pastiprinātu drošību nodrošināti baseini bērniem, bērnu izklaides klubiņi jeb animatoru pakalpojumi, kā arī kūrorta vietās ierīkoti bērnu spēļlaukumi,” ceļojuma izvēli komentē tūroperatora NOVATOURS mārketinga speciāliste Marija Sannikova. „Gandrīz katrā atpūta vietā ir pieejami specializētie viesnīcu numuriņi, kas paredzēti ģimenēm. Daudzas viesnīcas piedāvā arī specializēto bērnu ēdienkarti, kas nozīmē, ka ēdiena pagatavošanā ir izmantots mazāk sāls un tā sastāvā ir vairāk svaigu dārzeņu un augļu.”

„Māmiņu Kluba” fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne aicina drošības sajūtu ceļojuma laikā veicināt ar labu motivāciju. „Bailes atkāpjas, ja ir optimistisks noskaņojums, un skaidrs ceļojuma plāns. Pirms brauciena ikvienam vajadzētu pakonsultēties ar ārstu par veselības stāvokli un medikamentiem, ko var ņemt līdzi uz izraudzīto ceļojuma valsti. Ja ir iespēja, tad būtu vērts sarunāt ar ārstu, ka būs iespēja saņemt konsultāciju, nepieciešamības gadījumā, pa telefonu. Pārsvarā šīs konsultācijas nav vajadzīgas, bet tas ģimenei dos drošības sajūtu,” ierosina fizioterapeite. 

15% aptaujas dalībnieku arī atzinuši, ka vislielākās pūles, lai ceļojums visai ģimenei būtu patīkams, būtu jāiegulda tā plānošanā. Svarīgi ir saplānot ceļojuma laika aktivitātes tā, lai interesanti būtu gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Fizioterapeite arī aicina vecākus, plānojot ceļojumu, ņemt vērā bērna vecumu un vajadzības, un parūpēties, lai bērnam ceļojuma laikā būtu vieta, kur spēlēties. „Jāizvēlas vietas, kur piedāvājumā ir bērnu istabas un spēļu laukumi. Spēļu laukumā notiek vislabākās fiziskās aktivitātes bērnam - rāpošana, kāpelēšana, pievilkšanās, šūpošanās – viss, ko bērns izvēlās un pats tiek galā, pozitīvi ietekmē viņa fizisko attīstību. Ceļojuma laikā bērnu mīļākā izklaide ir ūdens, tāpēc, ja būs, kur peldēt - pozitīvās emocijas bērnam garantētas,” piebilst kustību konsultante.

Plānojot ceļojumu, pieredzējusī mamma Dagnija aicina rūpīgi ceļojuma sagatavoties. „Jāsagatavojas ar maršrutu, kas bērnam arī būs interesants, piemēram, izpētot rotaļlaukumu atrašanās vietas tuvākā apkārtnē, parkus, bērnu muzejus, zinātnes centrus, zvēru dārzus, botāniskos dārzus. Ja bērns ir mazs un ceļojot līdzi, tiek ņemti arī rati, tad izaicinājums var būt pārvietošanās vienā vai otrā pilsētā. Ja Berlīnē pārvietošanās ar ratiem ir viegla, jo gandrīz visās stacijās ir padomāts par liftu vai elevatoru, tad, piemēram, Parīzē ir vai nu jārēķinās, ka vienmēr būs jālūdz kāda palīdzība (un cilvēki ir ļoti atsaucīgi!) vai arī jāplāno maršruts pa vietām, kur zināms, ka ir piekļuve - ir pieejamas īpašas kartes cilvēkiem riteņkrēslos un tās tikpat labi var izmantot arī māmiņas ar ratiņiem,” iesaka Dagnija.

Vecākiem jāieplāno kā nodarbināt bērnus lidojuma laikā

Aptuveni trešā daļa aptaujāto vecāku atzinusi, ka vislielākais pārbaudījums vecākiem un viņu bērniem ir pārvietošanās lidmašīnā. Bērnu sajūtas, ko izraisa aizkritušās ausis, slēgtā telpa, kurā visbiežāk bērniem nav ko darīt vai garās stundas, kuras jāpavada lidmašīnā ir galvenie neērtību iemesli, kas reizēm var ietekmēt ceļojumu.

Mamma Dagnija arī iesaka, ja vecākiem ir laiks, tad bērnu pirms ceļojuma vajadzētu sagatavot – pastāstīt par gaidāmajiem notikumiem, par lidojumu, par vietām, kuras citā valstī plānotas apskatīt, vai pat kopīgiem spēkiem izveidot gaidāmā notikuma ceļvedi, kur no dažādiem žurnāliem salīmēt bildes ar objektiem, kurus plānos apskatīt, ar ēdieniem, kurus plānots nobaudīt. Svarīgi ir arī vecākiem būt radošiem uz izdomāt dažādas izklaides iespējas lidmašīnā. Tā var būt kopīga grāmatu lasīšana, uzdevumu pildīšana vai spēļu spēlēšana. Labi, ja vecāki ir parūpējušies un sagatavojuši bērniem dažādus neikdienišķus našķus, kas bērnu uzmanību lidmašīnā varētu novirzīt uz jauniegūto gardumu, nevis uz pašu lidošanas procesu.

Bērniņa gaidības nav šķērslis ceļojumiem

Tikai 22% sieviešu atzinušas, ka labprāt ceļo, esot bērniņa gaidībās. Savukārt nedaudz vairāk par 80% vīriešu atzinuši, ka nevēlētos, lai viņu sievas vai draudzenes, esot bērniņa gaidībās, noslogotu sevi ar neērtībām, kuras piemeklē ikvienu ceļojumu laikā – ilgi lidojumi, braucieni autobusos, drūzmēšanās cilvēku pārpildītās vietās.

„Māmiņu Kluba” fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne iesaka topošajām māmiņām pirms ceļošanas vienmēr konsultēties ar savu ginekologu. „Ja grūtniecība norit bez sarežģījumiem, tad, protams, drīkst doties ceļojumā. Grūtniecība nav slimība, bet fizioloģiskas izmaiņas ķermenī. No fizioterapeita viedokļa, ceļojumā ir svarīgi parūpēties par mugurkaula un kāju labsajūtu,” norāda Kristīne.

Fizioterapeite arī iesaka padomāt par ceļojuma plānu. „Jārēķinās ar to, ka grūtniecības laikā sieviete ātrāk nogurst, tāpēc nebūtu vēlams plānot ļoti garas, nopietnas ekskursijas. Šajā periodā  jāatsakās no ekstrēmiem piedāvājumiem un lielām fiziskām slodzēm. Būtu jauki izvēlēties brīvāku režīmu. Grūtniecēm rekomendē vairāk staigāt, tāpēc šis varētu būt piemērotākais variants fiziskām aktivitātēm. Kājās ir jābūt ērtiem apaviem un pēc pastaigām vai vakarā jāparūpējas par kāju perifēro asinsriti un jāizpilda vingrojumi pēdiņām,” iesaka Kristīne.  

Lai arī lidojumi lidmašīnās sagādā neērtības daudziem ceļotājiem, fizioterapeite iesaka topošajām māmiņām lidmašīnā vai kādā citā transporta veidā zem jostas vietas novietot mazu spilventiņu vai dvielīti. Cik ilgi sēdēt – atkarīgs no sievietes pašsajūtas - dažām meitenēm ir jāizkustas ik pēc 20 minūtēm, dažas var nosēdēt pat divas stundas.

Tāpat arī fizioterapeite iesaka ceļojuma laikā topošajām māmiņām dienas laikā apgulties vismaz uz 10 līdz 15 minūtēm, lai atslogotu mugurkaulu. Ieteicama poza būtu uz sāna, saliektas kājas un starp ceļiem novietots spilvens. Ceļojuma laikā labas fiziskās aktivitātes varētu būt pastaigas un, protams, - peldēšana. Taču topošajām māmiņām vajadzētu uzmanīties ar cita veida aktivitātēm, kuras būt pieejamas atpūtas kūrortos īpaši - ar masāžām.

Kā izvēlēties ceļojumu ģimenei

Vispirms jau ikviens pieredzējis ceļotājs zinās, ka labs ceļojums ir laicīgi izplānots ceļojums. Ceļotāji aicina izmantot vasaras ceļojumu iepriekšpārdošanas akcijas un iegādāties ceļojumu jau laicīgi – nākamās vasaras atvaļinājuma braucienu iegādāties jau rudenī. Tā iespējams ietaupīt līdz pat 50% kopējo izmaksu, nekā iegādājoties ceļojumu pēdējā brīdī. Jārēķinās arī ar to, ka rezervējot vai iegādājoties braucienus rudenī, iespējams atpūsties tieši tajā kūrortā, kas atbilst ģimenes prasībām - gan cenas, gan servisa ziņā.

Otrkārt, lai arī visi kūrorti un viesnīcas ir parūpējušies, lai ģimenes ar bērniem būtu pieejamas, dažas tomēr ir vairāk specializējušās un piedāvā plašākas bērnu izklaides iespējas. Par specializētajiem atpūtas kūrortiem iespējams uzzināt, vislabāk konsultējoties ar NOVATOURS tūrisma aģentiem.

Par aptauju

Lielākais Baltijas tūroperators NOVATOURS aptauju veicis 2014.gada vasarā, aptaujājot savus klientus. Kopumā apkopotas vairāk nekā 250 respondentu atbildes.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Latvija
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46351218sec.