Turība tika pārstāvēta starptautiskā tūrisma konferencē Kijevā

No 23. līdz 24. oktobrim Kijevas Nacionālajā ekonomikas universitātē (Ukrainā) norisinājās starptautiska zinātniskā un praktiskā konference „Tūrisms: stabilas attīstības perspektīvas un reālijas” („Tourisms: realias and prospects of stable development”), kurā piedalījās arī Biznesa augstskola Turība.

Augstskolu šajā konferencē pārstāvēja Tūrisma pētniecības centra vadītājs Ēriks Lingebērziņš, kurš dalījās savos iespaidos par pieredzes apmaiņu un ieguvumiem.

„Šī konference vairāk izvērtās kā pieredzes apmaiņas brauciens. Konferences mērķis bija starp sadarbības partneriem – valstu augstskolām – parakstīt nodomu protokolu, kas veicinātu turpmāko sadarbību. Kijevas Nacionālajā ekonomikas universitātē ir lielākā Tūrisma fakultāte Ukrainā, un arī kopējās tūrisma studiju tendences ir līdzīgas kā mums – Turībā. Universitātei ir liela interese piedāvāt saviem labākajiem maģistra programmas studentiem iespēju mācīties Rīgā. Manuprāt, tas ir viens no lielākajiem ieguvumiem,” stāstīja E.Lingebērziņš.

Iezīmējot kopīgās tūrisma studiju tendences Latvijā un Ukrainā, Tūrisma pētniecības centra vadītājs uzsvēra, ka „ir vērojamas līdzības domāšanā – mūsu kolēģi Kijevā šobrīd aktīvi cenšas iesaistīt darba devējus studiju satura veidošanā, kā tas jau notiek pie mums. Tāpat universitāte cenšas maksimāli daudz īstenot praktisko studiju iespējas. Arī mācību saturiskā puse ir diezgan līdzīga”.

Pieredzes apmaiņa parādīja, kādus labās prakses piemērus citas augstākās izglītības iestādes varētu aizgūt no Turības. „Viena no Turībā īstenojām lietām, par ko Ukrainas puses pārstāvji īpaši ieinteresējās ir fakultātes dome – institūcija, kurā apvienojas pasniedzēji, studenti un attiecīgās nozares pārstāvji, lai kopīgi uzlabotu studiju saturu. Tāpat, maģistra studiju līmenī, kolēģiem ļoti saistoši šķita ikgadējie, studentu veiktie pētījumi,” skaidroja E.Lingebērziņš.

Kijevas Nacionālās ekonomikas universitātes maģistranti, paralēli maģistra darba gatavošanai, sākot no pirmā kursa, raksta zinātnisko rakstu, kas beigās ir arī jāpublicē. Pieredze, ko studenti iegūst, veidojot šo rakstu, ir īpaši noderīga, turpinot studijas doktorantūrā. E.Lingebērziņš minēja, ka šādu piemēru būtu vērtīgi realizēt arī Biznesa augstskolā Turība.

Vērtējot tūrisma studiju piedāvājumu bijušajās Padomju Savienības valstīs kopumā, Tūrisma pētniecības centra vadītājs secināja: „Manuprāt, mēs esam attīstījušies tālu no postpadomju telpas, esam aizgājuši krietnu soli tālāk. Piemēram, dažādu jēdzienu izpratnē. Vārdu galamērķis mēs saprotam ļoti plaši – tas var būt jebkas, jebkurā vietā, atkarībā no konteksta, tajā pašā laikā citās postpadomju valstīs galamērķis attiecas tikai un vienīgi uz tūrismu nacionālās valsts robežās. Mēs esam tuvāk Rietumeiropas augstskolu studijām, kur svarīgāk ir tas, ko studenti ar saviem darbiem vēlas pateikt, nevis tas, cik akadēmiski pareizu metodoloģiju viņi izmanto. Tas pats stāsts ir arī par kvantitatīvajām un kvalitatīvajām pētniecības metodēm – Rietumvalstu izglītības iestādēs jau ir pieņemts, ka var būt arī kvalitatīvi vai jaukta tipa pētījumi, Ukrainā pētījums joprojām var tikt balstīts tikai uz anketām, statistiku un aprēķiniem.”

Kopumā izvērtējot aizvadīto konferenci, var secināt, ka jau nākamajā rudenī Biznesa augstskolā Turība iespējams sagaidīt maģistra programmas studentus no Ukrainas, tāpat tiks īstenota starptautiska sadarbība vairākos projektos.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Latvija
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43429995sec.