Atklāj vērienīgu Latvijā radītā dizaina daudzveidības ekspozīciju «Humanizācija»

5.februārī Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Rīgā, Skārņu ielā 10/20) svinīgi tiks atklāta iedvesmojoša laikmetīgā dizaina ekspozīcija Humanizācija, kurā demonstrēta Latvijā radītā dizaina daudzveidība un pieejamība, atklājot dizaina potenciālu jebkuras nozares un indivīda sadzīves situācijas ietvaros. Šī būs otrā atklātā ekspozīcija Latvijas laikmetīgā dizaina ekspozīciju un notikumu cikla DIZAINA MANIFESTĀCIJA ietvaros.

Dizaina ekspozīcija Humanizācija demonstrē Latvijā radītā dizaina daudzveidību, laužot iesīkstējušos priekšstatus par dizainu kā elitāru parādību un atklājot tā klātbūtni un potenciālu dažādās jomās un ikdienas situācijās. Gudri izmantojot laba dizaina priekšrocības, paveras plašas iespējas vairot uzņēmumu un Latvijas valsts ekonomiskās izaugsmes potenciālu un sabiedrības labklājību.

Ekspozīcijā ir apskatāmi vairāk kā 130 Latvijas dizaina produktu un pakalpojumu paraugi, demonstrējot plašo pielietojamību un rosinot diskusiju par šī potenciāla mērķtiecīgāku apgūšanu un izmantošanu. Izstādes ekspozīcijas pamatideja ir radīt cilvēka dzīves skatuves dažādas ainas, kuras galvenais varonis izdzīvo mājās, darbā vai kustībā vai veicot ikdienas rituālus − ēdot, mazgājoties, ģērbjoties, strādājot, kustoties un spēlējoties. Šie objekti tiek izkārtoti sešās grupās − DARBS, MĀJOKLIS, MALTĪTE, TĪRĪBA, KUSTĪBA, BĒRNĪBA.

Šo sadzīves ainu vide un saturs ir veidots, izmantojot Latvijas dizaina produktus, instrumentus un pakalpojumus. Tā, piemēram, izstādes galvenais varonis no rīta apģērbjas Latvijas modes dizaina apģērbā (Natālija Jansone, Reinis Ratnieks u.c.), dodas uz darbu ar Ērenpreiss velosipēdu un darbā, sēžot Alda Circeņa dizainētā krēslā, veic pierakstus ISSP plānotājā 2015.gadam, meklē fona mūziku Pieci.lv mobilajā aplikācijā un remdē slāpes, dzerot ūdeni no Munio Casa glāzes. Tā ir tikai viena no neskaitāmajām etīdēm, kas var tikt izspēlētas no izstādes objektiem. Ar tām vienkārši un interaktīvi tiek parādīta Latvijas dizaina objektu klātesamība mūsu ikdienas dzīvē, demonstrējot izstādes apmeklētājiem to lietošanas pievienoto vērtību.

Ekspozīciju papildina sadaļa MATERIĀLI, kura atainota Latvijas zinātnieku, izgudrotāju un dizaineru jaunrade. Tā ir pamats jaunajiem produktiem, dizaina un tehnoloģiskajiem risinājumiem, kas kalpos par atskaites punktu vai izejmateriālu nākotnes dizaina risinājumiem. Šī ekspozīcijas sadaļa parāda to, kā zinātnes un jaunveides kompetences nodrošina dažādas nozares un to mijiedarbību.

Ar dizaina ekspozīciju Humanizācija tās autori vēlas arī rosinot jautājumu un diskusiju sabiedrībā par ikkatra– indivīda, uzņēmēja, pašvaldības un valsts − tiesībām uz dizainu, tiesībām uz kvalitāti vārda visplašākajā nozīmē, tiesībām to lietot ikkatrā jomā – privātā vai publiskā, sadzīves vai formālā, jo ikvienam ir tiesības dzīvot labākā un sakārtotākā pasaulē, neatkarīgi no vietas, laika, vecuma, dzimuma un citiem nošķīrumiem.

Lai sabiedrībā veicinātu labāku izpratni un diskusiju par tiesībām uz dizainu un dizaina pielietošanas labumiem ikkatram, paralēli izstādes norisei notiks dizaina pielietojuma darbnīcas un diskusijas dažādām auditorijām, kā arī dizaina izstādes organizatoru un partneru kopīgi organizētas dizaina pastaigas – iespēja ieskatīties dizaina tapšanas procesā, lai labāk izprastu tā pievienoto vērtību.

Tāpat ekspozīcijas Humanizācija laikā un visās dizaina ekspozīciju cikla DIZAINA MANIFESTĀCIJA vietās, palīdzot izstādes apmeklētājiem, tiks veidots dizaina manifests, lai fiksētu esošo Latvijā radīto produktu un pakalpojumu šī brīža situāciju un mēģinātu iezīmēt tālāku kopīgas Latvijas dizaina attīstības darbību.

Dizaina ekspozīciju cikla DIZAINA MANIFESTĀCIJA autoru grupa ir starpdisciplināra komanda, kura Latvijas Republikas Kultūras ministrijas izsludinātā konkursa ietvaros kopā ar dizaina biroju H2E ieguva tiesības izstrādāt un realizēt izstāžu ekspozīciju projektus. Šā ekspozīciju cikla finansētājs ir Latvijas Republikas Kultūras ministrija.

Autoru grupa: dizaina biroja H2E radītāji /vadošie dizaineri un Mākslas akadēmijas mācībspēki Holgers Elers un Ingūna Elere, dizaina domāšanas trenere un Latvijas Mākslas akadēmijas docētāja Barbara Ābele un uzņēmēja, Latvijas Modes palātas vadītāja un Banku augstskolas docētāja Dita Danosa.

Dizaina ekspozīciju ciklu DIZAINA MANIFESTĀCIJA veido izstādes un notikumi, kas ir veltīti kādai dizaina šķautnei un esošās situācijas dizaina jomā manifestācijai.

REPUTĀCIJA

Latvijas dizaina nozīmīgākie starptautiskie sasniegumi.

Latvijas Nacionālajā bibliotēka.  2015. gada 8.janvāris − 28.augusts.

HUMANIZĀCIJA

Latvijas dizaina objektu klātbūtnes, lietojamības un pievienotās vērtības

demonstrēšana dažādās jomās un indivīda sadzīves situācijās.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs. 2015. gada 6.februāris − 29.marts.

INFORMĀCIJA

Latvijas grafikas dizaina dažādie aspekti produktos, pakalpojumos un procesos.

Latvijas Mākslas akadēmijas 1. stāva izstāžu zāle. 2015. gada 6.marts −2.aprīlis.

SITUĀCIJA

Latvijas laikmetīgā dizaina situācija un sasniegumi.

Latgales vēstniecība GORS, 2015. gada 1. − 31.oktobris.

Lai plašākai auditorijai demonstrētu dizaina pielietojuma veidus un iespējas, paralēli četrām ekspozīcijām risināsies citi būtiski dizaina notikumi.

MODES MANIFESTĀCIJA

Latvijas labāko modes dizaina zīmolu modes skates.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs. 2015. gada 19.− 20.marts.

DIZAINA PASTAIGAS

Dizaina tapšanas procesa atklāšana − grafikas, interjera, produktu un ēdienu dizainā

Rīgas pilsētvide. 2015.gada 13.februāris – 29.marts

PAPILDU PASĀKUMI

Sarunas, diskusijas un darbnīcas dizaina izpratnes attīstīšanai.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs/ Latvijas Mākslas akadēmija. 2015.gada 5.februāris – 29.marts.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.41281199sec.