Šīs nedēļas nogale tiks pavadīta Meteņu svinībās

Februāra beigas ir laiks, kad tiek svinētas atvadas no ziemas, laiks, kas iezīmē gada laika ritējumu. Latviešu gadskārtu ciklā šajā laikā tiek svinēti Meteņi. Ieskaties, kādas tradīcijas Meteņdienas svinībās piedāvās gan Rīga, kur Meteņus svinēs Brīvdabas muzejs, gan arī ainaviskā Turaida.

Latvijā Meteņdienas tradīcijas ir bagātas un daudzveidīgas, Meteņi dažādos novados tiek svinēti jau no februāra vidus, tie saukti dažādi – par Pīrāgu dienu, Aizgavēni, Vastlāvi, Miesmeti, Lastavāgu, Buduļu vakaru un citādi. Vidzemē biežāk Meteņi svinēti 40 dienas pirms Lieldienām, dienu pirms Pelnu dienas, kad aizsākas gavēnis. Meteņu svinēšanā saglabājušās senas vecā gada aizvadīšanas tradīcijas, jo senajām indoeiropiešu tautām gadumija bijusi tagadējā februāra vidū. Agrāk latviski ar vārdu ''meti'' apzīmēti laika grieži jeb mēri, kura sākotnējā izcelsme vēl saglabājusies vārdā ''laikmets''. Meteņi ir prieka svētki, jo ziema atkāpjas, ļaujot domāt par pavasara tuvošanos un gatavošanos jaunam zemnieka gada cēlienam.

Meteņi ir pēdējie svētki pirms pavasara, kad ļaudis devušies maskotos gājienos ar mērķi atbrīvoties no ļaunā, aizsargāt savu māju no slimībām, ļauniem gariem un nelaimēm, nest svētību un vēlēt viens otram labu.

Šogad Turaidā, 21.februārī līksmi tiks atzīmēta Metenņdiena. No plkst. 14.30, kad lielus un mazus maskotus Meteņbērnus Turaidas muzejrezervātā gaidīs Siguldas folkloras kopa ''Senleja'' un Lēdurgas folkloras kopa ''Putni''.

Meteņdiena Turaidā iesāksies ar maskoto čigānu un budēļu satikšanos, lielīšanos un piedzīvojumu stāstiem, tiks meklēta Laimes poga, dzīts Metenis, lielīti lini un sava dzimtā puse, uz ugunskura vārīta un baudīta gardā Meteņa miežu putra, no dārziem projām dzīti kurmji un, dziedāts un dancots, lai izdotos labs gads un būtu auglīga vasara.

Svētdien, 22.februārī no plkst. 12:00 līdz plkst. 16:00 Brīvdabas muzejs aicina lielus un mazus apmeklētājus tērpties maskās, lai ar maskoto gājienu, jautrām dziesmām un dejām folkloras kopu pavadībā, vizināšanos haskiju pajūgā un putras ēšanu svinētu Meteņus. Plkst. 12:00 no Galvenajiem vārtiem sāksies maskoto gājiens folkloras kopas ''Teikas muzikanti'' vadībā. Dosimies uz Kurzemes sētu, tālāk plkst. 13:30 uz Vidzemes sētu kopā ar folkloras kopu ''Milzkalnieki'', lai plkst. 15:00 Latgales sētā baudītu gardo Meteņu ēdienu -putru. No plkst. 12:00 Masku darbnīcas izstāžu zālē. Sveču mēneša noskaņās - sveču liešana Nidas dūmistabā Daugmales Jāņa vadībā un uzraudzībā. Visu pasākuma laiku no plkst. 12:00 līdz plkst. 16:00 apmeklētājiem būs iespēja vizināties haskiju pajūgā. No aukstuma pasargās karsta tēja, kā arī silta maltīte Priedes krogā, pie Pūnītes un Latgales ciemā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī! Alūksnes TIC
Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras! | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Itālijas ezeru burvība Latvia Tours
Itālijas ezeru reģiona skaistums, brīnišķīgs klimats, svētvietu noslēpumainība iespaidīgās vietās, ir tikai daži no šī neaizmirstamā maršruta | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 21.04.2024 Bērnu un jauniešu teātru festivāls Valmieras TIC
19. un 20. aprīlī Valmieras Viestura vidusskolā notiks XVII Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls “..un es iešu un iešu!”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 20.04.2024 👉EKSKURSIJU CEĻOJUMI JEBKURAI GAUMEI! Latvia Tours
Brīnišķīga iespēja skatīt unikālus dabas, vēstures un mākslas pieminekļus, piedalīties vietējos svētkos, fiestās un festivālos, iepazīties ar | Skatīt vairāk
no 53.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.39906192sec.