Aizputē būs apskatāma izstāde «Latvieša stāja svešumā»

2015.gada 26.februārī plkst. 15.00 Aizputes Tūrisma informācijas un Mūžizglītības centrā (Atmodas ielā 16) tiks atklāta ceļojošā izstāde ''Latvieša stāja svešumā''.

Cilvēki dodas projām no savām mājām uz svešām zemēm dažādu iemeslu dēļ: dažreiz piespiedu kārtā, citreiz, glābjot savu dzīvību vai cerot uz labāku dzīvi. Tomēr gandrīz vienmēr aizbraukšana ir grūtību un pārdzīvojumu pilna.

Ceļojošā izstāde ''Latvieša stāja pasaulē'' stāsta par Otrā pasaules kara bēgļiem, kuri izbrauca no Latvijas pirms 70 gadiem, un bēgļu nometnēm Vācijā, kurām bija izšķiroša loma tālākajā trimdinieku dzīvē mītņu zemēs. Bēgļu nometnēs (DP (Displaced Person ) nometnēs, kas pazīstamas arī kā dīpīšu nometnēm) tika likti pamati aktīvajai trimdas dzīvei gan politikas, gan kultūras, gan reliģijas, gan izglītības jomās. Virsraksts ''Latvieša stāja svešumā'' aizgūts no dokumenta, kuru 1947. gadā pieņēma Latviešu centrālā padome. Šis dokuments tika plaši izplatīts dīpīšu nometnēs un atspoguļoja daudzu trimdinieku dziļāko pārliecību par latvietības nozīmi.

Izceļošanas jautājums joprojām Latvijā ir īpaši aktuāla tēma, izstāde runā par šo problēmu no vēstures perspektīvas, atklājot Otrā pasaules kara latviešu bēgļu pieredzi. Tāpat izstādes nacionālpatriotiskā tēma nu kļuvusi saistoša un iedvesmojoša ikvienam, kurš seko līdzi satraucošajiem politiskajiem notikumiem Austrumeiropā.

Izstāde ''Latvieša stāja pasaulē'' tapusi, muzejam un pētniecības centram ''Latvieši pasaulē'' sadarbojoties ar Latvijas Republikas Ārlietu ministriju, Pasaules Brīvo latviešu apvienību, Latvijas Nacionālo arhīvu, Starptautisko Migrācijas organizāciju un interneta fotoarhīvu ''DP albums''.

Fotogrāfijā: Latviete Nora Ozoliņa ceļā uz bēgļu nometni Vācijā. 1948. g., Fulda

Projektu finansiāli atbalstīja Latvijas Republikas Ārlietu ministrija un Pasaules Brīvo latviešu apvienība.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Latvija
Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.03.2024 Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora Valmieras TIC
19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, | Skatīt vairāk
20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50610805sec.