Minhenē atklāta izstāde «Latviskās dvēseles raksti»

2015. gada 19. martā, Minhenes Piecu kontinentu muzejā atklāta latviešu tautas tērpiem un Dziesmu un deju svētku tradīcijai veltīta izstāde ''Latviskās dvēseles raksti''.

''Šī ir pirmā šāda veida izstāde, kas piedāvā skatījumu uz Latvijas un latviešu tautas veidošanos, tradīcijām un folkloru. Rūpīgs darbs pie ekspozīcijas veidošanas noritējis vairāk nekā astoņus mēnešus, un esam gandarīti, ka izstāde, kas Latvijas vārdu nesīs pasaulē, jau šī gada vasarā būs apskatāma arī Rīgā,'' stāsta izstādes projekta vadītāja Linda Rubena.

Izstādes atklāšanā piedalījās Latvijas vēstniece Vācijā Elita Kuzma, Minhenes Piecu kontinentu muzeja direktore Doroteja Šēfere (Dorothee Schäfer), Bavārijas parlamenta prezidente Barbara Štamma (Barbara Stamm), Augšbavārijas valdības prezidents Kristofs Hillenbrands (Christoph Hillenbrand), Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte un Saeimas deputāte, Latvijas-Vācijas parlamentārās grupas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

''Latviskās dvēseles raksti'' ir stāsts par Dziesmu un deju svētku tradīcijas attīstību saistībā ar tautas pašapziņas un valsts veidošanos un par tautas tērpu kā vienu no tautas pašapziņas izteiksmes formām. Izstādē eksponēti 26 tērpi no Tautas tērpu centra ''Senā klēts'', kā arī priekšmeti no Latvijas muzeju krājumiem – fotogrāfiju izdrukas, etnogrāfiskie un arheoloģiskie priekšmeti un attēli, latviešu rakstu zīmes un informatīvie teksti. Audiovizuālais noformējums atspoguļo dziesmas un dejas nozīmi latviešu dzīves uztverē. Izstādes apmeklētājiem ir iespēja izdzīvot Dziesmu un deju svētku kopdziedāšanu dažādos laikos, dejas soļa raitumu, kā arī izpētīt latviešu raksta un ornamenta nozīmi un kopsakarības laikā un telpā.

Ekspozīcijas tapšanā palīdzējuši Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Madonas Novadpētniecības un mākslas muzejs, Tukuma muzejs, Latvijas Banka un Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Izstāde Minhenes Piecu kontinentu muzejā būs atvērta līdz 19. aprīlim. No 8. maija līdz 7. jūnijam izstāde būs apskatāma Neiminsteres Abatijā Luksemburgā un no 25. jūnija līdz 30. augustam izstāžu zālē ''Rīgas Mākslas telpa''. Izstāde Rīgā tiks atklāta, ieskandinot VIII Ziemeļu un Baltijas valstu Dziesmu svētkus. Ekspozīciju ''Rīgas Mākslas telpā'' papildinās tautas tērpi no Skandināvijas un Baltijas valstīm.

Izstādi ''Latviskās dvēseles raksti'' rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs. Projekta vadītāja Linda Rubena, mākslinieks Jurģis Krāsons, satura koncepta autori – Valdis Celms un Toms Skābardis.

Izstāde ir iekļauta Latvijas prezidentūras ES Padomē kultūras programmā, kuras pamatvērtības ir laikmetīgums, unikalitāte un izcilība. Šajā ekspozīcijā atklājas arī viena no programmas tematiskajām līnijām – Dziesmu un deju svētku tradīcija.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50077796sec.